Cestitka_Uskrs

Znamo, ukusna je. Ali evo zašto biste trebali izbjegavati jesti slaninu

Ako ste ljubitelj mesa, zasigurno uživate i u slanini, ali znamo da je ona industrijski prerađena loša za naše zdravlje ako je konzumiramo neumjereno.

Tri tanke kriške slanine sadrže čak 435 miligrama natrija. Prosječna zdrava odrasla osoba unese u organizam oko 2000 kalorija na dan, a 45 do 65 posto unosimo iz ugljikohidrata poput šećera, riže i kruha. Želite li se dovesti u formu, ne biste smjeli unijeti više od 40 grama masti na dan, a slanina sadrži mnogo više. Čak 68 posto kalorija iz slanine su masnoće od kojih polovicu čine zasićene masti te 28 grama slanine sadrži oko 30 miligrama kolesterola, javlja Huffington Post. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane s visokim razinama zasićenih masnoća može dovesti do većeg rizika za razvoj bolesti srca i moždani udar.

Iako sadrži i kolin, koji je potreban za zdravlje mozga i neke “zdrave” mononezasićene masne kiseline, sadrži i visokozasićene masti koje su povezane s kardiovaskularnim bolestima. Visok udio natrija može biti problem za osobe koji imaju visok krvni tlak.

Pržena slanina posebno je ukusna i često se priprema s pečenim jajima, ali poznato je da može uzrokovati začepljenje arterija i povećati rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje na sveučilištu u Zürichu pokazalo je da je crveno meso jedan od najčešćih uzročnika srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Pržena slanina ima više heterocikličkih amina od bilo kojeg drugog mesa, a prema mnogim istraživanjima heterociklički su amini kancerogeni. Industrijski obrađena slanina nerijetko ima dodane arome i konzervanse poput natrijeva nitrita, koji se također povezuje s povećanim rizikom određenih vrsta raka. Ipak, ako se tijekom obrade doda vitamin C, mogu se poništiti negativni učinci natrij nitrita.

Znanstvenici s Harvarda otkrili su da muškarci koji jedu mnogo prerađenog mesa, poput slanine, mogu imati problema s plodnošću, objavio je Daily News. Istraživači su analizirali više od 350 uzoraka sjemena 156 muškaraca koji su posjetili lokalni centar za plodnost i odgovarali na pitanja o svojoj prehrani. Otkriveno je da konzumiranje prerađenog crvenog mesa ima negativan utjecaj na “morfologiju sperme” što može doprinijeti neplodnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...