AMZ: “Poslovnički udar HDZ-a i SDP-a na demokraciju i prava građana!”

Nadovezujući se na lokalna parlamentarna događanja koja su umalo u četvrtak rezultirala raspisivanjem prijevremenih izbora, priopćenjem za javnost oglasila se i Akcija mladih Zadar.

Navodeći kako se radilo o „udaru na demokraciju“, AMZ piše i da je „ promjena Poslovnika ponovno ujedinila HDZ i SDP“.

Njime se ukidaju određena prava “po vijećniku” a povećavaju prava “po skupini” odnosno Klubu, što je primjer smanjivanja demokratskih civilizacijskih dosega predstavničke demokracije čiji je temelj: jedan čovjek – jedan glas. Glas koji proizlazi iz vlastitog mišljenja i prava da ga se slobodno iznese kako to mi smatramo, tvrde u Akciji mladih, ističući kako građani i građanke koji su izabrali da ih u Gradskom vijeću Zadra predstavljaju vijećnici Akcije mladih, novim Poslovnikom, imaju manja prava, u odnosu na one koji su izabirali koalicije HDZ-a ili SDP-a!

[pullquote align=”left”]Promjenom Poslovnika u korist HDZ-a i SDP-a se ukidaju određena prava “po vijećniku” a povećavaju prava “po skupini” odnosno Klubu, što je primjer smanjivanja demokratskih civilizacijskih dosega predstavničke demokracije čiji je temelj: jedan čovjek – jedan glas[/pullquote]- Novim, ali u prijedlozima rigidnim Poslovnikom predlaže se da se prava vijećnika da govore smanje s 7 minuta na 5 minuta, a povećavaju prava Klubova u tom dijelu. Kako neki Klub može unificirano zastupati mišljenje svih njegovih članica i članova!? Klubovi bi morali služiti da se neka pitanja dodatno razmotre sa stranačke pozicije, a ne da “misle” u ime svih članica i članova tog Kluba! Nažalost, u našoj “demokraciji” stranački klubovi su neprikosnoveni i nitko iz “velikih” stranaka ne glasa drugačije o onoga što im se odredi u klubu. U Akciji mladih od početka se borimo protiv takvih unificiranih mišljenja, iznosimo stavove koji uvijek počivaju na osobnoj odgovornosti, ne skrivamo se iza stranke, a ponajmanje iza raznih interesa, napominju u AMH i nastavljaju:

– Koliko su upravo interesi stranaka iznad interesa Grada, vidjeli smo na sjednici Gradskog vijeća 13.ožujka 2014., kad su vijećnici vladajuće koalicije HDZ-a iz HSP AS kao mlada “udavača” kapricirali svojim dolaskom ili nedolaskom na sjednicu Gradskog vijeća. HSP AS čekajući kako će ih njihov “ženik” HDZ odobrovoljiti, koji će im “poklon” u vidu pozicija i slično ponuditi, pri čemu se tako “zaljubljeni” nisu brinuli o pitanjima kako gradska uprava funkcionira i ostalim građanima. U Akciji mladih mislimo da je dosadašnja vlast previše koštala i naškodila svima i protiv svih njenih negativnosti ustrajno se borimo. Izvrtanje teza da bi mi dok HDZ i HSP AS “ljubuju” morali osiguravati kvorum i zadržavanje „statusa quo“ u gradskoj upravi je jadna više nego smiješna i ne želimo je uopće razmatrati, pišu iz Akcije mladih i dodaju u prilično oštrom dopisu usmjerenom prema dvjema političkim grupacijama:

Ono što nas doista brine je da su se u Gradskom vijeću grada Zadra još jednom ujedinile dvije najveće rigidne stranke SDP- a i HDZ- a i iznjedrili prijedlog novog Poslovnika kojim se pravo vijećnika da govori o nekoj točki gradskog vijeća vremenski smanjuje, a ukida se i mogućnost jednog ponovnog javljanja u raspravu. Smatramo da se takav novi Poslovnik donosi isključivo zbog vijećnika Akcije mladih koji su svojim raspravama, radom i velikom aktivnošću unijeli znatne promjene i aktivirali rad vijeća. To u vlast uljuljkanim stranačkim strukturama ne odgovara, pa su našli najnedemokratskiji način da onemoguće “nove vjetrove” da ne kažemo oluje, koje su uzrokovali vijećnici Akcije mladih, ističu u AMZ i apeliraju na sugrađane, posebno članice i članove spomenutih stranaka, koji znaju koliko im je teško izboriti se za vlastito mišljenje unutar stranke, da cijene volju svih sugrađana,

Pozivamo ih da stanu uz demokratska načela i podrže pravo da predstavnik u Gradskom vijeću bude osoba, a ne stranačka “mašinerija” i sluga Kluba umjesto svih građanki i građana, stoji u priopćenju Akcije mladih Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...