Ante Gotovina i Anđelko Leko, počasni građani Obrovca

Dan Grada Obrovca svečano se obilježava 19.ožujka na dan svetog Josipa, njegova nebeskog zaštitnika. Danas će se tako tim povodom prirediti svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će biti uručena i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Na posljednjem zasjedanju GV-a, prije tjedan dana, pod predsjedanjem Marina Klanca i uz prisutstvo gradonačelnika Ante Župana i dogradonačelnika Grge Šoše i Stanka Mijića, donesena je odluka o dodijeli titule i povelje počasnog građanina, a ponijet će je umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina.

Pored njega, počasnim građaninom je, s devet glasova za i dva suzdržana, proglašen i uspješni hotelijerski poduzetnik Anđelko Leko (81) iz Zagreba. Leko već 45 godina ima vikendicu u kruševačkoj Mekoj Dragi. Dobitnici godišnje nagrade su nogometaši, „fantazist“ hrvatske reprezentacije i Reala Madrid, Luka Modrić, kao i nekadašnji prvotimac Rijeke i reprezentativac, Damir Desnica (58). Desnica je rođen u Obrovcu, a 1983. bio je proglašen najboljim svjetskim igračem oštećenog sluha.

Inače, većinu u Vijeću ima koalicija HDZ-a, s četiri vijećnika, i SDSS-a, s tri vijećnika, dok su oporba Marko Klanac i Ivica Vrkić iz HSLS-a, Branislav Švonja (DPS), nezavisni Ivan Matić i Mile Minja Anić, kao i Marko Župan iz SDP-a.

Makar je sastavni dio Zadarske županije nije se zgorega podsjetiti i nekih osnovnih biografskih podataka. Dakle, Obrovac se nalazi na rijeci Zrmanji, 12 km uzvodno u odnosu na njeno ušće u Jadran. Razvio se na raskrižju puteva za Zadar, Šibenik i Knin, podno velebitskih prijelaza Malog Alana i Prezida koji vode iz Like u Dalmaciju, a njegovo prometno značenje je znatno opalo izgradnjom autoceste Zagreb – Split prije deset godina.

[pullquote align=”left”]Na posljednjem zasjedanju GV-a, prije tjedan dana, donesena je odluka o dodijeli titule i povelje počasnog građanina, a ponijet će je umirovljeni general Ante Gotovina. Počasnim građaninom je proglašen i hotelijerski poduzetnik Anđelko Leko (81) iz Zagreba[/pullquote]Obrovački kraj pripada krškom prostoru Bukovice, pa je zbog nedostatka većih poljoprivrednih površina bio orijentiran uglavnom na stočarstvo. Jedini izuzetak je Žegarsko polje, koje se nalazi istočno od samog gradića.

Na području grada Obrovca broji se 12 naselja, to su: Bilišane, Bogatnik, Golubić, Gornji Karin, Kaštel Žegarski, Komazeci, Krupa, Kruševo, Muškovci, Nadvoda, Obrovac i Zelengrad, s ukupno 3.387 stanovnika. Najveće naselje danas nije Obrovac koji ima 1.055 stanovnika, već susjedno selo Kruševo s 1.078 žitelja.

Prvi spomen Obrovca u pisanim ispravama dogodio se 1337., pod Turcima se našao 1527. Povijesne su godine i 1647. – Obrovačku utvrdu i naselje podno nje zauzimaju i razaraju Mlečani, 1687. – Serdar Stojan Janković trajno protjeruje Turke iz Obrovca i 1848. – Obrovačka općina upućuje zahtjev Banu Jelačiću za sjedinjenjem Dalmacije i Hrvatske kao prva među dalmatinskim općinama.

Privredni su subjekti – Reverzibilna hidroelektrana “Velebit“ i Elan – tvornica čamaca. Obrovac je poznat po jednom od najvećih gospodarskih promašaja komunističkog razdoblja, tvornici pogonu za preradu glinice, Jadral.

Spomenici i znamenitosti su: Manastir Krupa, Ostaci rimskog naselja Clambetae (Cvijina Gradina), Utvrda hrvatskih plemića Kurjakovića u Obrovcu, Crkva svete Trojice, Župna crkva Svetog Josipa, Kanjon Zrmanje, Crkva sv. Kuzmana i Damjana u Ribnici u Kruševu, zaštićeni spomenik kulture iz ranog srednjeg vijeka.

U kulturni dio spada i Muzej Grada Obrovca, u kojemu se mogu vidjeti razni stari predmeti, alati, građevine, kao i narodne nošnje ljudi karakteristične za taj kraj. Kad su u pitanju sportski klubovi, daleko masovnošću i interesom prednjači NK Zrmanja Obrovac, a tu su i Taekwondo klub, Boćarski klub Kruševo i Rafting-kanu klub Zrmanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...