Biograd i Nin potpisnici povelje o prijateljstvu hrv. “kraljevskih gradova”

U prvoj polovici 2014., a najkasnije 8.srpnja, trebala bi se potpisati svečana povelja o uspostavi prijateljskih odnosa i suradnje, pet drevnih „kraljevskih“ gradova- Biograda na Moru, Nina, Knina, Solina i Tomislavgrada. Bila bi to „kruna“ ideje Matice Tomislavgrad i Udruge razvojačenih i umirovljenih branitelja HVO-a.

Povod tome su pripreme za 1100. obljetnicu krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju i njena planirana proslava u općini Trg (BiH) na čiji poticaj je i pokrenuta inicijativa o prijateljstvu povijesnih hrvatskih kraljevskih gradova.

Kulminacija prigodnih događanja događat će se na ljeto u okviru kulturno-povijesne i vjerske manifestacije „Prvi hrvatski sabor“ i „Sveti Nikola Tavelić“ kada bi se jedan dan posvetio uspomeni na prvog hrvatskog kralja, otkriva suinicijator projekta Mate Kelava.

[pullquote align=”left”]Povod tome su pripreme za 1100. obljetnicu krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju i njena planirana proslava u općini Trg (BiH) na čiji poticaj je i pokrenuta inicijativa o prijateljstvu povijesnih hrvatskih kraljevskih gradova[/pullquote]Ideja o proslavi 1100. obljetnice krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju rođena je devedesetih godina 20. stoljeća, ali je zbog ratnih razaranja i poslije ratnih nevolja zamrla.

U sklopu toga, u Tomislavgradu je usvojena i Odluka Općinskog vijeća Tomislavgrad o uspostavljanju suradnje i prijateljskih odnosa između Općine Tomislavgrad (Bosna i Hercegovina) i Grada Biograd na Moru (RH). Povelju će u ime dvaju „kraljevskih“ naselja, srpnju potpisati Ivan Vukadin i Ivan Knez, načelnici Tomislavgrada i Biograda.

Inače, Tomislav je bio knez Primorske Hrvatske od oko 910, tradicionalno se smatra da je proglašen kraljem 925., a vladao je bar do 928. O njemu se pouzdano zna dosta malo, u usporedbi s nekim drugim ranijim i kasnijim hrvatskim vladarima. Iz vladarske je kuće Trpimirovića. Nema tako pouzdanih podataka o dolasku Tomislava na vlast i odlasku s nje, a titula kralja je i osporavana. Ne postoje nikakva saznanja kad i kako ju je stekao, i što je točno značila, ali historiografija ga tradicionalno smatra prvim kraljem Hrvata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...