Biogradski Crveni križ pomaže siromašnima, bolesnima, životno ugroženima…

„Heroji u miru“, tako ne bez razloga zovemo one koji iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, poklanjaju dragocjeni dio sebe kako bi pomogli bolesnima i životno ugroženima. Među njima su i ponosni članovi Gradskog društva Crvenog križa Biograd.

Tako su tijekom protekle godine u suradnji s transfuzijskom službom Opće bolnice Zadar i Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, u Klubu dragovoljnog darivanja krvi HCK Biograd proveli ukupno 15 akcija dobrovoljnog davanja životno dragocjene tekućine u kojima je prikupljeno ukupno 328 doza krvi, dok se „obitelji heroja“ pridružilo 23 novih darivatelja.

Iz izvješća o radu Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru za proteklu godinu, koje je na svojoj zadnjoj sjednici prihvatilo i biogradsko Gradsko vijeće, evidentno je da je aktivnost humanitarnog društva bila i više nego zadovoljavajuća.

[pullquote align=”left”]Tijekom protekle godine u Klubu dragovoljnog darivanja krvi HCK Biograd proveli su ukupno 15 akcija dobrovoljnog davanja životno dragocjene tekućine u kojima je prikupljeno ukupno 328 doza krvi, dok se „obitelji heroja“ pridružilo 23 novih darivatelja[/pullquote]Naime, biogradski Crveni križ obuhvaća djelatnošću Biograd i susjedne općine Sveti Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i Pašman. Tijekom 2013., kako stoji u izvješću, realizirane su sve planom i programom predviđene aktivnosti. Između ostalih humanitarno socijalni program, koji se provodi periodično. Pakete humanitarne pomoći koji se dobiju kod Hrvatskog Crvenog križa, ili iz sredstava prikupljenih u akciji „Solidarnost na djelu“, kao i raznim drugim humanitarnim aktivnostima, dijele se u tekućoj godini potrebitima najmanje dva puta.

Korisnici takve humanitarne pomoći identificirani su u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb i obilaskom terena. Kriteriji za tu vrstu pomoći su teško bolesne i invalidne osobe, potom obitelji čija mjesečna primanja po osobi ne prelaze 500 kuna, žene iznad 60 i muškarci stariji od 65 godina, ali i djeca bez skrbi uzrasta do 15 godina.

Usput, za socijalno osjetljive skupine prikupljeno je materijalnih dobara (rabljena odjeća i obuća) u vrijednosti 4.028 kuna i 8.460 kuna financijskih sredstava u svrhu poboljšanja prehrane, stanovanja, smještaja i druge pomoći zavisno o potrebi korisnika. Tako je primjerice podijeljeno 42 paketa hrane i higijenskih potrepština, oko 500 kg rabljene odjeće i 30–ak pari obuće, a kupila su se i jedna invalidska kolica za osobe koje se teško kreću te se reversom daju na uporabu potrebitima. Na planu prve pomoći i zaštite zdravlja provodili su se programi osposobljavanja građana u pružanju prve pomoći, radnika za pružanje prve pomoći na radu, i programi pružanja prve pomoći za djecu u osnovnim i srednjim školama.

[pullquote align=”right”]Podijelila su se 42 paketa hrane i higijenskih potrepština, oko 500 kilograma rabljene odjeće i 30–ak pari obuće, a kupila su se i jedna invalidska kolica samostalno slabo pokretljivim osobama, a koja se sada reversom daju na uporabu potrebitima[/pullquote]Na zaštiti i preveniranju zdravlja održala su se brojna predavanja, a neke od tema bile su prevencija i suzbijanju tuberkuloze, HIV-a, kao i programi prevencije ovisnosti i smanjenja zdravstvenih posljedica ovisničkog ponašanja. Do kraja protekle godine uspješno je realiziran i program prevencije i smanjenja tjelesne težine Biograđana. Prvenstveno kroz savjetovališta, koja su posjetile 172 osobe, zatim fizikalne vježbe koje su obuhvatile preko tisuću osoba, ali i mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi za koje uvijek vlada veliko zanimanje mještana.

Svakako valja kazati da je tijekom prva dva mjeseca lani, u sklopu Gradskog društva Crvenog križa, djelovao i Program „Pomoć u kući starijim osobama“ koji djelom financira Ministarastvo socijalne politike i mladih, a sufinancira Grad Biograd uz potporu susjednih općina. Riječ je o programu koji na obuhvatnom području skrbi za 200 korisnika, a o kojima brine tim koji čini osam gerontodomaćica, dva pomoćna radnika, medicinska sestra i voditelj programa. Tijekom dva mjeseca dok je program bio u sklopu Gradskog društva Crvenog križa, obavljeno je 2.484 obilazaka korisnika i pruženo 6.136 najrazličitijih usluga potrebitima. No, ono na što je Gradsko društvo Crvenog križa posebno ponosno je aktivnost dragovoljnog darivanja krvi čiji je Dan prigodno obilježen 25. listopada, kada je za 55 puta darovanu krv priznanje primila Marica Rašin, članica aktiva Biograd.

U izvješću o radu CK istaknut je i rad sa mladima, naglašena dobra suradnja sa školama, a sa ciljem da Crveni križ bude prepoznat kao nositelj humanitarnog odgoja. Volonteri su nezamjenjivi u aktivnostima koje se provode, pa je i prilika da se istakne njihova uloga. Uzajamnim radom volontera i zaposlenika Crvenog križa povećava se snaga i sposobnost udruge da odgovori na potrebe lokalne zajednice, stoji u izvješću o radu HCK Biograd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...