“Bura, bura, e pa šta, ak’ je bura nije lav”

Pa kada staje ova bura? Puše, ne može se obaviti baš ništa. Polomit će i ono malo stabala… Heh, tko bi nama ugodio, taj se nije rodio, kaže stara narodna, hrvatska. I dalmatinska, napose zadarska izreka. Nastala iz iskustva puka. Ne valja kiša, ljuti nas bura…

Nakon pustih pljuskova i tmurne južine kao obilježja minula tri zimska mjeseca, napokon nam se ukazalo sunce, pa makar i zubato, kažu i opasno, ali takav je ožujak. Naravno da znamo sve o trima „marčanima“, koje se ne pojavljuju iznenada.

I utorak nas je dočekao vedrinom, najvećim dijelom neba, uz tek poneki izgubljeni oblak. Nastavit će se tako, uvjeravaju nas sinoptičari, i narednih dana. Stabilno, suho, mirno, uz dosta dnevne topline i sunca. To će sigurno mnoge izmamiti na otvoreno, a svi proljetni radove moći će se tada nesmetano obavljati, da ne bi opet bilo „meteo- žuganja“…

[pullquote align=”left”]Nakon pustih pljuskova i tmurne južine kao obilježja minula tri zimska mjeseca, napokon nam se ukazalo sunce, pa makar i zubato, kažu i opasno, ali takav je ožujak. Naravno da znamo sve o trima „marčanima“, koje se ne pojavljuju iznenada[/pullquote]- Napominjemo da je sredinom tjedna moguć slab jutarnji mraz u kopnenim krajevima. U ponedjeljak smo imali sunčano i suho, tek ponegdje uz malu do umjerenu naoblaku. Puhala je slaba do umjerena, rijetko gdje i jaka bura, a podno Velebita s orkanskim udarima. U prvom dijelu utorka može biti male do umjerene naoblake, ali posvuda suho, u drugom dijelu dana prevladavat će vedro. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Popodne južnije od Šibenika slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, navečer ponovno bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 7 C, uz obalu i na otocima većinom od 7 do 13 C. Najviše dnevne temperature većinom od 14 do 20 Celzija, najavljuje Kristijan Božarov iz Crometea.

Pretežno vedro bit će tijekom srijede, navodi. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita i dalje može biti jaka, popodne će lokalno u Dalmaciji okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, na otvorenom moru i jak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 6 C, uz obalu i na otocima većinom od 6 do 11C. Najviše dnevne temperature većinom od 15 do 21 stupanj.

[pullquote align=”right”]I utorak nas je dočekao vedrinom, najvećim dijelom neba, uz tek poneki izgubljeni oblak. Nastavit će se tako, uvjeravaju nas sinoptičari, i narednih dana. Stabilno, suho, mirno, uz dosta dnevne topline i sunca[/pullquote]Stabilno proljetno vrijeme uz obilje sunca prevladavat će tijekom četvrtka. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju će okrenuti uz veći dio obale na slab jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnje temperature bez veće promjene, danju većinom od 16 do 22 Celzija.

Pretežno vedro bit će tijekom petka. Noću će puhati slaba do umjerena bura, danju većinom slab vjetar s mora. Zadržat će se toplo za dio godine, tvrdi Crometeo portal.

U subotu slijedi nastavak pretežno vedrog vremena. Krajem dana na sjevernom Jadranu ide umjereno naoblačenje, uglavnom u zaleđu Kvarnera uz mogućnost koje kišne kapi. Puhat će slaba bura i tramontana, u drugom dijelu dana u jačanju kada na otvorenom moru Dalmacije može biti vrlo jakih udara. Najviše dnevne temperature od 16 do 22 Celzijeva stupnja.

U nedjelju u početku promjenjivo, uz mogućnost slabe kiše, ali od jutra posvuda pretežno vedro. Puhat će umjerena, ponegdje prolazno i jaka bura. Temperatura zraka malo niža.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...