Čekaju napad? Ukrajinski vojnici ‘ukopani’ na granici s Rusijom

Ukrajinski vojnici potpomognuti oklopnim vozilima razmjestili su se blizu granice s Rusijom, piše Reuters. Vojnici su u pratnji imali 20-ak kamiona i oklopnih vozila. Izvodili su pješačke vježbe u malim grupama oko 30 kilometara od granice s Rusijom u Doneckoj regiji.

Ukrajinska vlada je svoju vojsku stavila u punu pripravnost zbog straha od invazije iz Moskve nakon što je Moskva osvojila Krim. No, još uvijek nema naznaka većeg grupiranja Ukrajinske vojske uz granicu s Rusijom.

 

“Čini se da sada neću moći na proljetne praznike u Sibir”

– Ponosan sam što me sankcionirao Putin – napisao je na svom Twitteru američki senator John McCain te dodao kako će se i dalje boriti za slobodu i nezavisnost Ukrajine.

– Čini se da sada neću moći na proljetne praznike u Sibir, izgubio sam dionice Gazproma, a zamrznut je i moj bankovni račun u Moskvi – napisao je u drugom statusu na Twitteru McCain.

Ukrajinsko ministarstvo obrane izvijestilo je da je oko 20 naoružanih muškaraca napalo ukrajinski ratni brod Ternopil u luci u Sevastopolju na Krimu. – Napad je počeo – napisao je na Facebooku glasnogovornik ministarstva obrane Vladislav Seleznjov, piše France24.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je da uvodi nove sankcije ruskim dužnosnicima, ali i jednoj banci, kao odgovor na rusko pripajanje Krima.

Obama je govorio nekoliko sati nakon što je donji dom ruskog parlamenta ratificirao sporazum između proruskih vlasti Krima i Ruske Federacije. – Nismo željeli da se ovo dogodi – rekao je Obama i dodao kako “ove sankcije neće imati veliki utjecaj samo na rusku nego i na svjetsku ekonomiju”. Obama je donio i odluku da se uvedu sankcije “ključnim sektorima ruske ekonomije”.

 

Na listi za sankcije i jedna banka

– No, Rusija mora znati da će ih daljnja eskalacija dovesti do dublje izolacije u međunarodnoj zajednici – kazao je Obama. Američki predsjednik naglasio je da SAD sa zabrinutošću gleda na situaciju u južnoj i istočnoj Ukrajini. Obama tvrdi da će nove sankcije pogoditi i banke koje pružaju financijsku potporu ruskom vodstvu.

– Ruski narod mora znati, a Putin mora razumjeti da Ukrajinci ne moraju birati između Zapada i Rusije – kazao je Obama i dodao kako se nastavljaju diplomatski odnosi između SAD-a i Rusije. Uz još 20 dužnosnika kojima su uvedene sankcije, na novoj listi našla se i Bank Rossiya.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...