Edvard Šprljan smijenjen s mjesta glavnog urednika Zadarskog lista

Nakon nepune godine dana s mjesta glavnog urednika Zadarskog lista smijenjen je Edvard Šprljan, cijenjeni i poznati dugogodišnji zadarski novinar. Na mjesto glavnog urednika Zadarskog lista dolazi početkom protekle godine u vrijeme vlasničkog preustroja u ovoj tvrtci kada je s mjesta glavnog urednika nakon dugogodišnjeg radnog staža na istoj funkciji smijenjen i Luka Perić, današnji zamjenik glavnog urednika.

Kao razlog smjene ovog poznatog i iskusnog zadarskog novinara, Uprava Zadarskog lista, odnosno Damir Maričić i Neven Klarin, kako doznajemo, naveli su kako je Šprljan bio uključen izvana u rad u Zadarskom listu na određeno vrijeme da bi napravio određeni napredak u ovom zadarskom dnevniku, no zbog navodne sve teže situacije u poslovanju bili su prisiljeni zahvaliti mu na suradnji te ga smijeniti nekim unutar tvrtke. Tako da je s jučerašnjim danom s mjesta člana Uprave na mjesto glavnog urednika prešao Damir Maričić, dok je sada jedini član Uprave ostao Neven Klarin. Obojica su do nedavno istovremeno bili direktori Zadarskog lista koji je čini se bio jedini medij u RH kojemu su za “uspješno” poslovanje bila potrebna dva čovjeka na čelnoj poziciji.

No, istina oko smjene ovog iskusnog, vrijednog i cijenjenog čovjeka, ali prvenstveno novinara, ponešto je drugačija nego što se u pojedinim medijima da naslutiti, odnosno što se prezentira. Kako doznajemo, članovi dosadašnje Uprave za pad tiraže ovog dnevnog lista krivca su pronašli upravo u Šprljanu koji je u uvjetima u kojima je radio, sa suradnicima s kojima je radio,  ponekad i do kasno na večer, dao sve od sebe da list kakve takve kvalitete svaki dan ugleda svjetlo dana. Naravno, nije se uzela u obzir sveopća loša ekonomska situacija u zemlji te je navedeni razlog samo loša izlika za rješenje ovog problema. Kako se čini Šprljan nije niti politički odgovarao vladajućoj garnituri te se “čak usudio” dopustiti novinarima da pišu o tzv. nedodirljivima u ovom gradu, kao što je često i sam znao “ubosti” očito gdje nije smio. Zadarski list koji “glumi” umjerenost zapravo je opće poznato glasilo vladajućih u koji se “pravi novinari” ukoliko ne žele poslušno pognuti glavu, ne uklapaju. Tako je Šprljan u svojoj posljednjoj kolumni za Zadarski list dao naslutiti kako su naše informacije itekako istinite.

– Zato pisani mediji svoju prodajnu naklade kriju kao zmija noge, iako je svima poznato kako se dnevne novine sve manje kupuju. Prije svega zbog gospodarske krize, jer inače ne bi postojali sezonski ciklusi. Ljeti, kad je puno više zaposlenih, novine se prodaju dvostruko bolje nego zimi. A tih oskudnih zima se nataložilo previše pa su svi tiskani mediji u velikim problemima, s izuzetkom onih malih šarenih novina s brojkom u naslovu. Borba za poziciju na tržištu je borba na duge staze, ali treba znati da tržište već to prepoznaje. Zadarski list stoji znatno bolje od ostalih zadarskih tiskanih medija i bolje nego isto tako teške prošle poslovne zime. Samo treba izdržati, ako za to bude dovoljno strpljenja. Tko ne zna procijeniti odnose snaga među medijima i perspektive koje svaki od njih ima, taj nije za ovaj posao, napisao je prije dva dana Šprljan u Zadarskom listu.

Svojedobno je još na početku njegova angažmana, njegova smjena kao i smjena njegova prethodnika, slavodobitno najavljivana od direktora Klarina, koji je tada izjavio, ukoliko ne postigne zadovoljavajuće rezultate da ga očekuje ista sudbina. Mislimo da je smiješno kao krivca za slabo poslovanje tvrtke prokazivati jednog čovjeka umjesto cijele strukture zaposlenika i onog najbitnijeg dijela odgovornog za poslovanje, Uprave.

Osim toga, kako smo naveli, Šprljan se usudio pisati i dozvoliti pisanje o onim temama i osobama o kojima se do tada baš i nije smjelo pisati što mu zasigurno nije donijelo previše bodova kod Uprave kojoj je uvijek iznimno bila važna naklonost političke garniture na vlasti u Zadru.  Tako je, kako doznajemo, za vlastite neuspjehe odlučila žrtvovati onoga koji nikada zapravo nije bio u njihovim redovima. Ovdje naglašavamo kako je Zadarski list jedan izniman projekt i ne želimo omalovažavati njegovu vrijednost. No, kao i svaku tvrtku i njega čine ljudi, ovakvi ili onakvi, u to ovaj put nećemo zalaziti.

– U Zadru je tjednika i portala sve skupa desetak, pa još radio postaje, televizije. Zadarski list je u posebnoj poziciji kao jedini dnevni list, zbog zakonskih odredbi o dnevnim listovima posebno zanimljiv. Neupućenima vjerojatno ne znači puno kad se kaže da ova mala redakcija prosječno dnevno proizvede 25-26 stranica, nekih dana se napravi i 35 novinskih stranica vlastitog materijala. U tjednim omjerima u Zadarskom listu se proizvede više stranica nego u svim ostalim tiskanim medijima koji su na ovom području zajedno. To radi jedva tridesetak novinara, fotoreportera i urednika, i uz sve to se uspijeva ne samo količinski nego prije svega po raznovrsnosti i značaju tema nadmašiti druge. Proteklih mjeseci je to prepoznato i u nacionalnim okvirima. I kad netko takav trud i rad obezvrijedi, to boli i vrijeđa. Nešto je i za sudske postupke, jer, eto Zadarski list se usudio pisati o onima koji su mislili da se o njima ne smije pisati jer su se oni godinama bavili svima, malo se tko usudio protusloviti medijskoj batini koja od države uzima novac za elektronski medij, a strah u kosti utjerava kroz tiskovine i portale, zaključio je u svojoj kolumni Šprljan.

Iako smo do objavljivanja ovog teksta pokušali doći direktno do Edvarda Šprljana kako bi iznio svoju stranu priče to nam ipak nije pošlo za rukom. Kako doznajemo od kolega i suradnika iznimno je razočaran ovakvim postupkom ljudi s kojima je praktički do jučer radio i surađivao..

Ovaj potez Uprave Zadarskog lista samo je još jedan od iznimno loših u posljednje dvije godine zahvaljujući kojima ovaj list nezaustavljivo plovi nizvodno. Da li je to bio i konačni cilj vrlo brzo pokazati će nam upravo vrijeme koje dolazi u kojemu će se prije ili kasnije ipak sve karte morati otvoriti i postaviti na stol.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...