Cestitka_Uskrs

Elvira Sterle: “Za poslovni uspjeh važne su sposobnosti, ali i okolnosti!”

Zajednica žena HDZ-a Zadarske županije Katarina Zrinska povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena održala je okrugli stol na temu “Poduzetništvo žena – da ili ne?!” Na okruglom stolu u Muzeju antičkog stakla svoja izlaganja održale su Nevenka Marinović, Marija Vučković, Nensi Segarić, Elvira Sterle i Marija Pletikosa.

Predsjednica ŽOZŽ HDZ-a Nevenka Marinović istaknula je kako je u današnje vrijeme za razliku onoga u kojemu je živjela Katarina Zrinska položaj žena u društvu puno bolji no još uvijek daleko od onoga kakav bi on zaista trebao biti.

Okrugli stol organiziran je prigodom Međunarodnog dana žena. Htjeli smo ukazati ženama na mnoge perspektive, mogućnosti koje im se pružaju te ih zapitati žele li biti samo pasivni promatrači ili aktivno sudjelovati u svemu što se događa oko njih. Žene Katarine Zrinske po uzoru na našu Katarinu, poliglotkinju, diplomatkinju, majku i ženu s mnogim kvalitetama, otvaraju mnoga pitanja koja tište žene, od snalaženja u obitelji do spajanja uspješne poduzetne žene s majčinstvom, kazala je predsjednica ŽOZŽ HDZ-a Nevenka Marinović.

Od ukupno nezaposlenih 30-ak posto je žena, činjenica je kako se u zadnje dvije godine zatvorilo oko 7,5 tisuća obrta na razini RH te se broj zaposlenika u obrtništvu smanjio za 12.000 ljudi, a od toga je 30 posto žena. To je veliki broj jer se ulaže dosta toga u programe poduzetništva, dobro su osmišljeni i za njih su osigurana sredstva. ali rezultata nema.

Žene moraju svakako biti poduzetne. Činjenica je da je sve više mladih visokoobrazovanih nezaposlenih žena, da se sve kasnije odlučuju na majčinstvo te da imaju puno prepreka do ostvarivanja svojih ciljeva. Želimo potaknuti žene da budu poduzetne svugdje, na svim poljima, u obitelji, poslu, itd. te da daju što više mogu široj zajednici. Naše žene imaju puno potencijala samo se on mora osloboditi. Na institucijama je da uklone prepreke koji bi spriječile razvoj tog potencijala. Činjenica je da nema razvoja RH bez izuzetne aktivnosti žena, istaknula je Marinović.

Žene u RH još uvijek imaju manje plaće od muškaraca jer, kako je istaknuto na današnjem Okruglom stolu, i dalje isključivo popunjavaju prostor zanimanja koja su manje plaćena. Naime, u RH je još uvijek mali broj žena na visokopozicioniranim mjestima u društvu.

Elvira Sterle, direktorica tvrtke Vigens naglasila je kako su za uspjeh u poduzetničkim vodama važne sposobnosti, ali i određene okolnosti u kojima se radi.

Poduzetništvo žena svakako podržavam, ali isključivo u slučajevima da je žena dobro promislila zbog čega ulazi u poduzetništvo i prepoznala sve one negativne stvari koje poduzetništvo nosi sa sobom, a ne samo ono dobro čemu se nada. Ujedno mora biti hrabra, vjerodostojna, uporna i spremna na neuspjeh, jer i to je dio poduzetništva, a s takvim stavom je onda sve lakše. Šanse u poduzetništvu su uvijek iste bez obzira na rod to je vezano uz rezultat, dakle uz poslovnu aktivnost. poslovni rad. Puno okolnosti se mora poklopiti kako bi nešto bilo uspješno ili neuspješno, dakle ne radi se samo o sposobnostima već i okolnostima. Stoga, kada se žena zaputi u avanturu poduzetništva mora biti spremna dati sve od sebe i ustrajati da u tome i uspije, zaključila je Sterle.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...