Eskadrila helikoptera u Zemuniku postala “punoljetna”

“Legendarna” Eskadrila helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO obilježila je u Zračnoj luci Zadar, u petak, 7. ožujka 2014. Dan postrojbe i 18. obljetnicu osnutka.

Rođendansko obilježavanje se organiziralo u vojarni Zemunik susretom dosadašnjih zapovjednika i djelatnika sa sadašnjim sastavom eskadrile, a čestitku pripadnicima postrojbe uputili su zapovjednik HRZ i PZO, brigadni general Dražen Ščuri te zapovjednik 93. zrakoplovne baze, pukovnik Karol Lučan.

General Ščuri je istaknuo kako punoljetnost znači jednu zrelost, a Eskadrila helikoptera je “sazrela” za novu fazu u svom razvoju, a to je sposobnost školovanja inozemnih pilota pri čemu već postoje ozbiljno iskazani interesi nekih zemalja i za školovanjem pilota helikoptera.

[pullquote align=”left”]Rođendansko obilježavanje se organiziralo u vojarni Zemunik susretom dosadašnjih zapovjednika i djelatnika sa sadašnjim sastavom eskadrile, a čestitku pripadnicima postrojbe uputili su zapovjednik HRZ i PZO, brigadni general Dražen Ščuri te zapovjednik 93. zrakoplovne baze, pukovnik Karol Lučan[/pullquote]Zapovjednik Eskadrile helikoptera, bojnik Krešimir Ražov podsjetio je na osnutak eskadrile u ožujku 1996. i zahvalio svim zapovjednicima koji su do sada vodili eskadrilu. Naglasio je i da je Eskadrila helikoptera uz 18 godina djelovanja, provela obuku s ukupno 18 naraštaja kadeta ostvarivši 18.000 sati naleta. Sveukupno je obučeno 112 pilota helikoptera među kojima i dvojica iz Makedonije i BiH.

Uz razvoj i unošenje novih sadržaja u nastavne programe, želimo posebno razvijati kulturu sigurnosti letenja, kao i zadržati kontinuitet u sposobnosti eskadrile u letenju sa uređajima za noćno letenje, tzv. NVG, pri čemu smo uspjeli do sada postići nalet od 200 sati po pilotu, istaknuo je bojnik Ražov, zapovjednik Eskadrile helikoptera HRZ-a.

Eskadrila je formirana 8. ožujka 1996. S radom je započela u Zagrebu, ali se vrlo brzo, već s dolaskom prvih Bellova, premjestila u 93. ZB Zemunik.

Postrojba osigurava uvježbanost i spremnost snaga za provedbu obuke kadeta-pilota i pilota, zadaća definiranim u partnerskim ciljevima i zrakoplovnu potporu (izviđanje, prevoženje) snagama HKoV i HRM. Osim za školovanje pilota, Eskadrila svojim snagama pruža, prema potrebi, i potporu drugim granama Oružanih snaga. Aktivno surađuje s civilnim strukturama, i to prije svega s Gorskom službom spašavanja u akcijama traganja i spašavanja.

[pullquote align=”right”]Eskadrila helikoptera uz 18 godina djelovanja, provela obuku s ukupno 18 naraštaja kadeta ostvarivši 18.000 sati naleta. Sveukupno je obučeno 112 pilota helikoptera među kojima i dvojica iz Makedonije i BiH[/pullquote]Iza sebe ima i višegodišnju dobru suradnju s Hrvatskim centrom za razminiranje: pomagala je u pronalaženju i lociranju minskih polja. Pomoću infracrvenih i termovizijskih kamera koje bi instalirali na helikoptere piloti su snimali teren i analizom snimaka locirali minska polja.

Osim školovanja hrvatskih pilota u Eskadrili helikoptera 93. ZB Zemunik uspješno je završio školovanje i pilot ratnog zrakoplovstva makedonskih Oružanih snaga, natporučnik Robert Mitrovski. Riječ je o prvom pilotu oružanih snaga neke strane zemlje koji je bio na obuci u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Eskadrila se sastoji od zapovjedništva eskadrile, dva helikopterska letačka voda koja provode letačku obuku s kadetima te druge letačke zadaće i Satnije za zrakoplovno-tehničko opsluživanje i održavanje letjelica.

Do preustroja 2003. godine Satnija je bila u sastavu Zrakoplovno-tehničke bojne pa je tehnika bila odvojena od letača. No, tada prelazi u sastav Eskadrile helikoptera. U sastavu Eskadrile nalazi se osam helikoptera Bell 206.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...