EU priprema stroža pravila za financiranje obnovljive energije

Države članice EU-a moći će od 2017. financirati nove projekte iskorištavanja obnovljivih izvora energije samo nakon što provedu “istinski konkurentni natječaj”, po novim europskim pravilima koja su u pripremi.

Budući da je većina obnovljivih izvora energije još uvijek skuplja od fosilnih goriva, države članice uvele su niz shema potpore kako bi ubrzale njihov razvoj i ispunile europski cilj da do 2020. dobivaju 20 posto energije iz obnovljivih izvora. Sheme subvencioniranja meta su žestokih kritika energetske industrije i političara jer su uzrokovale veliko povećanje cijena energije.

Njemačka je najviše pogođena tim problemom jer se odlučila preorijentirati s nuklearne na obnovljivu energiju i priprema reformu nacionalnih zakona na tom području koja bi trebala stupiti na snagu 1. kolovoza.

Europski regulatori odredili su 2017. kao rok za uvođenje novog tržišno utemeljenog sustava javnih natječaja za financiranje obnovljivih izvora energije, što će povećati pritisak na države članice da odustanu od skupih subvencija, prema nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid.

Prema novim pravilima, od 1. siječnja 2017. države članice moći će financirati nove projekte iskorištavanja obnovljivih izvora energije samo nakon što provedu “istinski konkurentne natječaje” otvorene za sve opskrbljivače. Samo “jako ograničen broj” projekata moći će se kvalificirati za dobivanje državne potpore.

Komisija ističe da se subvencije smije koristiti samo kada je nužno potrebno i želi ih uskladiti širom EU-a. Nova pravila bit će objavljena idući mjesec, a stupit će na snagu 1. srpnja i vrijediti do 2020.

Predviđa, međutim, izuzeće za manje projekte, što će Njemačkoj omogućiti da subvencionira manje vjetroelektrane bez natječaja.

Pravni stručnjaci kazali su da je Njemačka dobila neke ustupke, jer istječe vrijeme za dogovor s Komisijom oko subvencioniranja energetsko-intenzivnih privrednih grana. Novi njemački zakon trebao bi jasno utvrditi subvencije za opskrbljivače obnovljivom energijom, kao i definirati industrije koje će biti izuzete od doprinosa za financiranje tih potpora, čime se navodno krše europska pravila o tržišnom natjecanju. Ove godine ta izuzeća za njemačku industriju iznose više od pet milijardi eura. Još nije jasno hoće li te subvencije morati biti vraćene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...