Evakuacija učenika “Šime Budinića” i benkovačkih predškolaca

Uuuuuu… drn, drn, drn…. “uzbuna, uzbuna”!

I zavijajuća sirena i neprekinuto zvono istovremeno, i glasni povici portira pozvali su zadnjeg dana ožujka, na samom kraju prvog sata, točno u 8:45, na hitar izlazak u dvorište petstotinjak učenika.

Tooo, idemo vanka, istrčao je među najbržima Ivan Batur, plavokosi petaš.

Jeeee, nema hrvatskoga danas, za njim je stepenicama sustizao i trečaš Roko Barač.

Ni prirode, ni matematike, huraaa!

Polako, polako, u red, di je priša, pokušavala je ekipu uhvatiti mlada učiteljica. Bez uspjeha…

[pullquote align=”left”]Pravdali su mališane iz Državne službe za zaštitu i spašavanje, pod čijim je okriljem u ponedjeljak ujutro izvedena redovita vježba evakuacije đaka i osoblja u OŠ Šime Budinića[/pullquote]⁃ Ma, djeca kao djeca, nema tu problema. Tako vam je svugdje, hvala Bogu, neka.

Pravdali su mališane iz Državne službe za zaštitu i spašavanje, pod čijim je okriljem u ponedjeljak ujutro izvedena redovita vježba evakuacije đaka i osoblja u OŠ Šime Budinića.

Uspješnu vježbu su promatrali djelatnici PUZS Zadar Edvard Staničić, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove, kao i Jelena Musić, viši stručni savjetnik za preventivu i planiranje, uz Sinišu Filipovića, voditelja ŽC 112 Zadar.

Učenici i zaposlenici napustili su školu za 1.45 minuta. Taj izvrstan rezultat je moguć zbog širokih evakuacijskih puteva i postojanja ručne sirene za uzbunu u školi, naglasili su i školi i akciji bez iznimki dali ocjenu- odličan.

Mali odmor je završio, trebalo je natrag put učionica i klupa. Bit će ipak Hrvatski, i priroda. I matematika.

Nastavnice, je li moramo na drugi sat, možda opsanost još nije prošla

Evakuacija škole Šime Budinića

Brza i uspješna prošla je pak koji dan prije u Benkovcu i vježba evakuacije predškolske djece u DV Bubamara. Počela je u 9.30 i završila u 9.33, u tri minuta velika dvorana je bila pusta.

[pullquote align=”right”]Brza i uspješna prošla je koji dan prije u Benkovcu i vježba evakuacije predškolske djece u DV Bubamara. Počela je u 9.30 i završila u 9.33, u tri minuta velika dvorana je bila pusta[/pullquote]Tete su, nakon dojave o “požaru, koji je zahvatio ustanovu” za predškolski odgoje djece, brzo naredile klincima da obuku svoje jakne i žurno iziđu kroz bočne izlaze prizemno, nakon čega su se, baš prema pravilu postupanja, svi skupa udaljili izvan samog objekta nekoliko metara.

Nakon toga su predstavnici PUZS Zadar, Edvard Staničić, voditelj Odjela preventive i planskih poslova, Jelena Musić, viši stručni savjetnik i Mate Biloglav, operater u županijskom Centru 112, održali edukativno predavanje “limačima”, odgajateljicama i ravnateljici Mariji Mikulić, o opasnostima i postupcima tijekom pojave plamena i sličnih neprilika, dok je djelatnik DVIP-a DUZS Luka Erstić, objasnio djeci način spašavanja u slučaju požara. Mališanima su na cijelom mini predavanju naravno najviše pozornosti poklonili zaštitnim kacigama koje su rado i sami stavljali, a zanimljio im je bilo i gašenje vatre šmrkom i vatrogasnim cijevima.

Nisu samo aktivni bili klinci, pa je tako održano i osposobljavanje Postrojbe opće namjene Općine Poličnik. povjerenika civilne zaštite i njihovih zamjenika. Djelatnici PUZS Zadar Ivica Starčević i Edvard Staničić upoznali su pripadnike postrojbe s ulogom postrojbe, taktikama i postupcima pri uporabi postrojbe i hitnim namjenama. Povjerenike civilne zaštite upoznali su s njihovim dužnostima, a posebnu pažnju posvetili su koordinaciji između tijela za rukovođenje civilnom zaštitom s postrojbom civilne zaštite, komunikaciji i suradnji s građanima. U praktičnom dijelu pažnja je posvećena spašavanju plitko zatrpanih iz ruševina i organizaciji šatorskih naselja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...