GO HNS-a: “Položaj žena u društvu nikada nije bio teži nego danas!”

Kad je samo nekoliko žena u politici mijenjaju se žene, kad ima mnogo žena u politici mijenja se politika. Pod tim motom u petak su se, uoči Međunarodnog dana žena, putem konferencije za novinare obratili javnosti iz GO HNS Zadar.

Neka nam sutrašnji dan bude prilika da se prisjetimo svih postignuća u dugotrajnoj borbi za ravnopravnost spolova i razvoj društva, ali i poticaj za daljnji napredak. Na žalost, ta borba kao da postaje trajna i neprekidna. Tako i ovogodišnji praznik žena u središtu obilježavanuja posvećujemo borbi protiv nasilja nad ženama. Ono je simptom duboke diskriminacije kojim se ženama poriču sva prava sudjelovanja u ekonomiji, javnom, kulturnom i političkom životu društva, kazala je, u društvu zamjenice Nade Baranović, Mirjana Dopuđ, predsjednica interesnog odbora žena Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke- Liberalnih demokrata.

[pullquote align=”left”]Niti 104 godine nakon “ustoličenja” Dana žena, nije se Bog zna kako puno promijenilo u odnosu na stanje iz doba marša kroz New York i Rose Luxemburg, kao da je na neki način i daleko teže ženama danas[/pullquote]Podsjetila je na mnogobrojne žene koje njeguju svoju teško bolesnu djecu, a ne dozvoljava im se status majki njegovateljica, na žene iz tzv. “skupine plus pedeset” koje nemaju apsolutno nikakve šanse za zaposlenje, žene potplaćene i obezvrijeđene na početku 21. stoljeća.

Niti 104 godine nakon “ustoličenja” Dana žena, nije se Bog zna kako puno promijenilo u odnosu na stanje iz doba marša kroz New York i Rose Luxemburg, kao da je na neki način i daleko teže ženama danas. Razlike u primanjima su evidentne, rijetke su zemlje koje su nešto u tom pogledu napravile, pa onda unatoč svim proklamacijama ni naša Hrvatska, istakla je čelnica ženske inicijative i interesnog odbora žena GO HNS-a, upučujući čestitku potpore ženama radnicama iz Kamenskog i Arene Pula, “koje mjesecima nisu primile plaću a u štrajku su mjesec dana”, kao i “svim diskriminiranim ženama u svim oblicima života”.

[pullquote align=”right”]Hrvatska narodna stranka među rijetkim je strankama u kojima su žene zastupljenije u članstvu, u Gradskoj organizaciji ta je brojka blizu 50 posto, isto toliko i među onima na funkcijama[/pullquote]⁃ Trebaju znati da imaju maksimalnu podršku HNS-a. Ne samo deklarativnu, već mogu računati na stvarnu, i moralnu i svaku drugu pomoć “narodnjaka”. Mi smo među rijetkim strankama u kojima su žene zastupljenije u članstvu, u Gradskoj organizaciji ta je brojka blizu 50 posto, isto toliko i među onima na funkcijama. Bilo bi to idealno društvo kada bi prava žena posvuda funkcionirala kao kod nas. Na lokalnoj razini i šire, imamo predsjednicu na vrhu udruge, dvije ministrice, načelnice općina, podružnica, naša borba za prava žena nije na razini matematike niti prazna priča. Uostalom, borba za prava žena je borba za napredak RH, naglasio je Joško Mikelić, predsjednik GO HNS-a.

Pozvao je da se ne zaboravi težak položaj žena, majki i supruga, koje su bile i ostale oslonac obitelji i zajednice u svim društvima.

Baš one su bile oslonaca kada se stvarala država Hrvatska. Mnoge su bile na ratištima, kao potpora ljudima na fronti, a danas su oslonac ljudima u gospodarstvu i obiteljima. Uoči osmog ožujka koji se više ne slavi nego prolazi u prosvjedima žena zbog ekonomske krize i stanja u zemlji, ženama odajemo priznanje jer podnose najviše posljedice onoga što se događalo u lošoj privatizaciji i pljački za posljednja dva desetljeća. Teret koji podnosi žena danas, daleko je veći, intimniji i bolniji nego ikada, zaključio je predsjednik Gradske organizacije HNS-a najavljujući kako će na sam Dan žena, u subotu, 8. 3., na Narodnom trgu, u 11:00, članice i članovi GO dijeliti letke i cvijeće prolaznicama i sugrađanima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...