Google izmjenio pravila za kupovinu aplikacija

Nije trebalo dugo čekati da Google poduzme nešto oko načina na koji se do sada vršilo naplaćivanje dodatnih opcija unutar “besplatnih” aplikacija.

Iako je i do sada Google nudio opciju koja je štitila korisnika od slučajne kupovine unutar Google Play trgovine, ona se na kraju pokazala kao nedovoljna. Korisnik je do sada bio zaštićen na način da je prilikom kupovine morao unijeti zaporku, kojom bi dokazao da je kupnja određene aplikacije planirana, a ne slučajna.

Sve bi bilo OK da se na kraju nije ispostavilo da u idućih 30 minuta se mogu nastavljati kupovati aplikacije i dodatne usluge unutar već kupljenih, bez ponovnog unosa zaporke. Zahvaljujući tom propustu, znalo se dogoditi da pojedinim nepažljivim korisnicima djeca obave dodatne kupnje (najčešće unutar igrica) te im znatno uvećaju promet po kreditnim karticama.

Najnoviji slučaj gdje je dijete potrošilo 65,95 dolara igrajući Marvelovu Jump Smash igricu, naveo je majku djeteta na podnošenje tužbe protiv Googlea. Možda Google ne bi pridodao previše pažnje toj tužbi da se u nju nije uključila i odvjetnička tvrtka Berger & Montague koja je već jednom dobila sličan spor protiv Applea, te omogućila milijunsku odštetu, korisnicima Appleovog App Storea.

Bez obzira koji je glavni razlog ove brzinske Googleove odluke da izmjeni pravila koja se odnose na plaćanje unutar aplikacija, dobro je znati da sada za svaku kupnju je potrebno unijeti zaporku. Također i prije instalacije se na prvom mjestu nalazi obavijest da aplikacija sadrži opciju koja se odnosi na in-app naplatu. Nova Google Play aplikacija (4.6.16) je već krenula prema korisnicima, te bi uskoro svi trebali dobiti nadogradnju koja ispravlja namjerno/nenamjerni propust. Ako imate djecu i prirodni strah od povećanih računa istu možete i ranije preuzeti ovdje.

Novi Play Store donosi i osvježeno sučelje, olakšano uklanjanje aplikacija iz “My Apps” liste, bez da nakon toga budete vračeni na sami početak iste. Također i zbunjujuća oznaka “Auto-add widgets” koja navodi korisnika na pomisao kako će se na zaslonu pojaviti widget instalirane aplikacije je promijenjena u “Add icon to Home screen”.

Novost je i “prisilna” nadogradnja same trgovine (tap na Build version), što će dobro doći svima koji često vraćaju telefone i tablete na tvorničke postavke, te im potom bude vraćena i starija verzija Play Store aplikacije. Najviše koristi od ove opcije će imati oni koji budu na svojim uređajima imali instaliranu verziju Android OS-a koji bude dolazio s minimalno 4.6.16 verzijom Play Storea.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...