Grad Zadar podobnima za “šaku kuna” odobrava uništavanje zelenih javnih površina!

Iako zaposlenici u Gradu Zadru tvrde drugačije, zelena povrsina na gradskoj rivi preko puta restorana Il Padrino, gdje je do prije par mjeseci bio položen travnati tepih te postavljen ugostiteljski inventar za potrebe ovog objekta, je totalno uništena. Na nabijenom sloju ilovače i šljunka, koje i laik može vidjeti i logički zaključiti, ne može više ništa izrasti, a pogotovo ne zelena trava koja je do davanja ove javne gradske površine u najam privatniku, krasila ovaj dio rive.

Nakon što je Antena Zadar još koncem prošle godine upozorila gradske vlasti, ali i naše sugrađane na ogoljenu i devastiranu zelenu površinu u sklopu zelenila gradske rive, koja je ostala nakon uklanjanja ugostiteljskog inventara te travnatog tepiha za koji nije postojala dozvola gradske uprave, restorana “Il Padrino”, Grad Zadar je naložio vlasniku ovog restorana, odnosno društvu Profundus d.o.o. u vlasništvu člana ugledne zadarske ugostiteljske obitelji, Zlatana Kovača da ovu površinu ipak vrati u prvobitno stanje.

Il Padrino - terasa

Prvobitno stanje u Gradskoj upravi očito drugačije vide i tumače nego što to čini ostatak ljudstva koji živi na ovim prostorima, a među kojima ima čak i intelektualaca, fakultetski obrazovanih ljudi, itd. Naime, uništena zelena površina, prema riječima Ivane Dadić, stručne suradnice za informiranje u Gradu Zadru, nije uništena i više ne bi trebala biti predmet diskusije jer je sve kao prije davanja u najam ove javne zelene površine društvu Profundus d.o.o.

– Za prostor koji koristi Il Padrino smo već odgovorili – površina je vraćena u prvobitno stanje, kazala je u svom dopisu od 4. ožujka 2014. godine Ivana Dadić.

S obzirom na ovu izjavu, pitamo se da li gradski zaposlenici znaju značenje izraza “prvobitno stanje” i da li su uopće pogledali to “prvobitno stanje” i uvidjeli zatečeno stanje ili je “drugo stanje” pogodovanjem ostavljeno kako se dotični privatni poduzetnik ne bi bacao u ponovne nepotrebne troškove pripreme terena za ovogodišnje postavljanje travnatog tepiha, odnosno ponovno nasipanje istog šljunkom kako je to učinjeno prošle godine uz negodovanje brojnih naših sugrađana, koje poslovično nitko ništa ne pita kada je u pitanju životni prostor na kojem obitavaju.

Il Padrino - terasa

Najam prostora “ljetne” terase restorana “Il Padrino” smještene na javnoj površini u zelenilu gradske rive oko koje se posljednje dvije godine lome koplja privatnog poduzetnika i stanara Poluotoka te ostalih sugrađana s druge strane,  istekao je još 31. listopada prošle godine, no društvo Profundus d.o.o. nastavilo je neometano s radom sve do početka prosinca, kada je nakon uklanjanja ugostiteljskog inventara za sobom ostavilo uništenu zelenu javnu površinu.  Ljudima naviklima na rivu kao oazu mira i šetnicu zasmetala je devastacija zelene površine oko 200 -ak metara četvornih na kojima je do nedavno bio postavljen travnati tepih te ugostiteljski inventar ovog objekta. Na mjestu  terase ostao je ogoljeni prostor, svojedobno nasut šljunkom i naravno bez iti jedne travke, a s ostacima tj. dijelovima koji su činili dio ove terase. Tek nakon našeg ukazivanja na ovaj dopušteni ekocid iz Gradske uprave su navodno urgirali na društvo Profundus d.o.o. koje je do 20. prosinca 2013. godine zelenu površinu moralo vratitit u prvobitno stanje, ukloniti nasuti šljunak i posijati travu. No, iako iz Grada tvrde drugačije, to nije učinjeno. Naime, sve je ostavljeno kako bi se u ovoj turističkoj sezoni koja za ovaj ugostiteljski objekt počinje početkom travnja, sve što lakše vratilo u “prvobitno stanje”, ono sa travnatim tepihom i ugostiteljskim inventarom.

Restoran Il Padrino (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Iako je još prije tri godine gradski Upravni odjel za gospodarenje imovinom pročelnika Rajka Jurina, temeljem zaključenog Ugovora o zakupu, uz prethodno pribavljenu suglasnost PU zadarske odobrio postavljanje terase, ugostiteljskih stolova i stolica, društvu Profundus d.o.o. Zadar, odnosno restoranu “Il Padrino” na površini od 83 metra četvorna, temeljem zaključenog Ugovora o zakupu nije im dana i suglasnost za postavu travnatog tepiha kojim su devastirali postojeću zelenu površinu.

Osim navedena 83 metra četvorna prema, podacima iz Grada, restoran Il Padrino je zatražio povećanje površine za najam od 1.lipnja do 30. rujna 2013. godine za još dodatnih 130 metara četvornih na platou podno postojeće terase, još bliže moru. Ovo odobrenje Gradske uprave izazvalo je brojna negodovanja sugrađana kojima su stolovi privatnog poduzetnika oduzeli javnu površinu te na neki način mir i intimu koju je riva oduvijek pružala. Osim toga žalili su se i na svakodnevne mirise iz kuhinje ovog restorana, buku, pa čak i postavljene reklamne “sendvič” panoe uzduž rive na pločniku i kolniku. Naravno, kao i u većini slučajeva, glas i komoditet naroda je u našem gradu uvijek stavljen po strani pred privatnim kapitalom.

Po podacima iz Grada Zadra naknada Il Padrina za zakup javne površine za razdoblje od 1. travnja do 31. listopada 2013. godine iznosio je za samo 83 metra četvorna 39.508 kuna dok nam za ostalih 130 metara četvornih iznos nije poznat . Od toga je , prema riječima Ivane Dadić, 30 posto zakupnine bilo plaćeno unaprijed, odnosno 11.852,40 kuna, dok je ostatak, odnosno cjelokupni iznos, bio dužan platiti do 31. kolovoza 2013. godine, a podmiren je prema podacima iz Grada 29.kolovoza 2013. godine.

Prema informacijama iz Grada Zadra, dozvolu Konzervatorskog odjela za postavljanjem travnatog tepiha i ugostiteljskog inventara ovaj restoran je dobio navodno upravo zato jer se sve nakon njihova uklanjanja moglo vrlo lako vratiti u prvobitno stanje i to je bio uvjet, koji se na žalost kao i većina odluka u ovom gradu od strane nadležnih institucija, ne poštuje.

Uklanjanje terase restorana Il Padrino (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

U prosincu 2013. godine Ivana Dadić je istaknula kako je društvo Profundus d.o.o. dobilo određene naputke za postupanje prema zelenoj javnoj površini.  

– Iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom društvu Profundus d.o.o. naloženo je vraćanje javne površine u prvobitno stanje u roku od 15 dana od 5. prosinca 2013. godine, istaknula je tada Dadić.

S obzirom da tvrde kako je bespredmetno više govoriti o Il Padrinu i njegovom uništavanju gradske zelene površine jer je sve vraćeno u prvobitno stanje, za djelatnike Gradske uprave na dobroj plaći donosimo “svježe” fotografije zatečenog stanja. Ako mi “daltonisti” ne vidimo “veličanstveno  zelenilo” gradske rive, ovom prigodom se unaprijed javno ispričavamo i Gradu Zadru i društvu Profundus d.o.o. koje će 1. travnja ove godine opet imati problema s ravnanjem površine i uklanjanjem prašnjave plodne zemlje i trave koja je niknula iz nje, kako bi se ostvarili zakonski uvjeti u kojima se smije posluživati i konzumirati hrana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...