Hrvatski župani jednoglasni: Zakon o javnoj nabavi treba mijenjati!

Na 28. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, hrvatski župani iskazali su nezadovoljstvo sa Zakonom o javnoj nabavi smatrajući ga nedorečenim. Postojeći zakon  omogućava deformacije – pojavljivanje raznih odvjetničkih ureda koji stječu materijalnu korist za taj posao žalbe. Problem je što se natječaji poništavaju, brojne investicije ostaju nerealizirane, a ujedno ne postoji arbitražno tijelo koje bi odgovaralo za taj postupak. Razni diletanti koriste taj zakon i fingiraju velike odvjetničke troškove pa se oni moraju naplatiti ili se dogovoriti o nagodbi.

To je žalbeni biznis koji donosi veliku dobit, zato želimo da se to spriječi i da nam se omogući da se to promijeni, istaknuo je Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

Župani također smatraju da ovakav Zakon o javnoj nabavi, i u lokalnoj i u područnoj samoupravi, zapravo ostavlja prostora manipulaciji i blokiranju brojnih vrijednih projekata. Danas se na svaki natječaj može javiti pojedinac ili pravna osoba koja i ne sudjeluje u njemu, dakle nema direktan pravni interes, ali se žali u tom postupku. Raznim postupcima, za koje su se već pojedini odvjetnički uredi specijalizirali, zapravo onemogućavaju provedbu postupka javne nabave, do onog momenta dok se tim društvima eventualno isplati određena naknada za tu njihovu žalbu koje ponekad dosežu i do pola milijuna kuna.

Takvih tvrtki ima i u našoj županiji, no iako nikoga nije imenovao, zbog stalnog ulaganja žalbi na sve natječaje u kojima nisu odabrani, nije ni teško zaključiti na koga mislim. Dodao je da je tu temu nametnuo i na sjednici Zajednice županija, te očekuje da država učini nešto protiv onih koji radi vlastitog probitka blokiraju cijeli niz ulaganja u državi, rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Zbog nedavnih nedorečenih izmjena zakona o javnoj nabavi dešava nam se legalni kriminal  odvjetničkih društava i fantomskih tvrtki koje, koristeći rupe u zakonu direktno pokradaju hrvatske porezna obveznike. Učinit ćemo sve da se takvi loši zakoni u vrlo skoroj budućnosti i izmijene, istaknuo je Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan.

Hrvatski župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija zatražit će već danas hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva radi iznošenja uočenih problema spornog Zakona o javnoj nabavi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...