HSP AS došao, oporba se vratila, sjednica nastavljena, ništa od prijevremenih izbora

Hoće, neće, hoće, neće, i- ipak- da. Jedva. Lokalna kriza vlasti potrajala je sat-dva, a onda se stvar vratila u uobičajenu kolotečinu, vladajući su i dalje vladajući, oporba ostaje-oporba. Nakon što je u četvrtak ujutro, netom što se otvorila, prekinula sjednica Gradskog vijeća, odlaskom iz vijećnice oporbenog bloka SDP-a i Akcije mladih, zbog nedostatka kvoruma nedolaskom na sjednicu vijećnika HDZ-ova koalicijskog partnera HSP dr. Ante Starčevića, poslijepodne u 14 sati, zasjedanje predstavničkog tijelo se nastavilo skupljanjem potrebnih 26 vijećnika. To znači da neće biti izvanrednih prijevremenih izbora, barem za sada.

Nikakvi nesporazumi ne postoje s koalicijskim partnerom na gradskoj razini. Je li nedolazak vijećnika HSP-a na početak sjednice slučajan ili nisu mogli, to stvarno ne mogu, niti želim u ovom trenutku komentirati, ali sam tražio da se sjednica mora održati danas, kazao je novinarima dogradonačelnik Zvonimir Vrančić, u ulozi predsjednika GO HDZ-a.

Na izvanrednoj konferenciji za tisak u nastupiloj pauzi između dviju sjednica Irena Dragić (SDP) je istaknula da se nikada nije dogodilo da tako dugo ne zasjeda Gradsko vijeće Zadra.

Mi imamo velikih problema, pretpostavljamo da se oni odnose na odnose unutar koalicije, a zbog čega trpi rad i život grada, rekla je Dragić, nezadovoljna radom Gradskog vijeća, kao i činjenicom što je na dnevnom redu postavljen prevelik broj točaka. Dodala je i kako je javnost svjedočila političkoj korupciji, trgovini i možda ucjenama. Njezina stranačka kolegica Omerka Šarić čak je zatražila i raspisivanje novih izbora za Vijeće i Gradonačelnika.

[pullquote align=”left”]Nakon što je u četvrtak ujutro, netom što se otvorila, prekinula sjednica Gradskog vijeća, odlaskom iz vijećnice oporbenog bloka SDP-a i Akcije mladih, zbog nedostatka kvoruma nedolaskom na sjednicu vijećnika HDZ-ova koalicijskog partnera HSP dr. Ante Starčevića, poslijepodne u 14 sati, zasjedanje predstavničkog tijelo se nastavilo skupljanjem potrebnih 26 vijećnika[/pullquote]HDZ-ovci su uzvratili optužbama kako upravo SDP s partnerima blokira rad gradskog parlamenta. Nitko od HSP-a Ante Starčevića nije se usput očitovao o blokadi rada vijeća. Na povratku u dvoranu SDP je među ostalim predložio da se s Dnevnog reda skine najavljeni izvještaj o radu gradonačelnika budući da Božidar Kalmeta nije bio prisutan.

Isti, nazvan sarkastično sa strane opozicije „bajkama i pričama za djecu“, na koncu je pročitao Zvonimir Vrančić, koji je gradonačelnika opravdao protokolarnim obavezama vezanim uz posjet predsjednika države Ive Josipovića.

Prije čitajući i danas slušajući uvodni dio izvješća na trenutak sam pomislio da je riječ o izvješću braće Grimm… , uz popriličnu dozu ciniznma je primijetio SDP-ov Darko Vrdoljak.

I Erol Gaši (SDP) se pridružio njemu dragim metaforičkim usporedbama:

Ma, sve ovo danas liči na jednu veliku bajku. U njoj su građani Zadra Crvenkapica a sve oko je puno vukova. Mene samo zanima kad će doći lovac Luka.

HDZ-ova Elvira Sterle u istom stilu je replicirala:

Pa, ako je ovo izvješće braće Grim onda bi ispalo da je cijeli projekt Vlade potpisao Hans Christian Anderssen

Retorička bitka se nastavila pa je Omerka Šarić ustvrdila je tako kako bi i ona da je na mjestu Božidara Kalmete danas pobjegla sa sjednice na kojoj se raspravljalo o izvješću gradonačelnika, jer je sigurno i sam svjestan kakav mu je proračun i što može iz njega.

Nemojmo se zavaravati, svi smo svjedoci, on najviše, da zadnju godinu dana imamo golo održavanje hladnog pogona, zaključila je vijećnica SDP-a.

Iz Kalmetinog izvješća vidljivo je da se gradski proračun svodi tek na puko održavanje hladnog pogona, ustvrdila je u sukusu niza primjedbi oporba koja je naročito bila nezadovoljna time što se o izvješću mora raspravljati u odsutnosti „autora“.

[pullquote align=”right”]Prije čitajući i danas slušajući uvodni dio izvješća na trenutak sam pomislio da je riječ o izvješću braće Grimm… , uz popriličnu dozu ciniznma je primijetio SDP-ov Darko Vrdoljak[/pullquote]Naravno da se s time nije složio dogradonačelnik koji je kazao kako se i na temelju pročitanog izvješća može vidjeti koliko toga realizirano u prošloj godini…

Tu je nekoliko važnih projekata – novi vrtić je otvoren, kao i novi trgovi, radi se kolektor, privode se kraju ili su završeni projekati sekundarne odvodnje, dok na žalost investitori iz njima znanih razloga od kad imamo aktualnu koalicijsku vladu zaobilaze Zadar. Priznajem, nije bajno, stanje je teško, ali gradski proračun je stabilan, poručio je Vrančić o drugoj polovici 2013. i startu 2014. dodajući kao primjer i potvrdu iznesenoga da „ukupne obveze grada iznose nekih 60-ak milijuna kuna, u odnosu na 330-ak milijuna ukupnih prihoda“.

To više ne predstavlja nikakav problem za grad Zadar. Također, u posljednjih pet ili šest godina nikad nismo stajali bolje po pitanju likvidnosti i rokova isplate prema raznim obveznicima, pa tako i potrebama socijalne skrbi, uredno su isplaćene stipendije po raznim osnovama, naknade za novorođenčad… , pravdao je zamjenik gradonačelnika izvješće „šefa“.

U svom prvom izvješću nakon stupanja na poziciju „poteštata“, uz ostalo, Kalmeta se osvrće na aktualnu krizu, navodeći mjere koje u tom pogledu poduzima gradska uprava, podcrtavajući smanjenje deficita i, kako je napisao, činjenicu da Grad Zadar ispunjava sve svoje obveze kao i da je gradska proračunska blagajna stabilna.

Izrazio je i uvjerenje kako će se postići konsenzus o realizaciji cjelovitog projekta luke u Gaženici, uz iskazani optimizam da će se završiti prema postojećem projektu u skorom vremenskom periodu, pri čemu je tome u prilog naveo pregovore i razgovore koje je na tu temu vodio i upravo vodi s ljudima iz državnog vrha.

Kada je riječ o gradskoj upravi naročita pozornost posvećuje se projektima odvodnje i onima nominiranim za potporu iz EU fondova. Ustvrdio je i kako je uz luku Gaženica, ali i kvalitetnu komunalnu i društvenu strukturu, zona Crno ključna osovina zadarskog razvoja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...