“Jadranaši” u Splitu uzeli devet zlata, pet srebra i dvije bronce!

Tri, dva, jedan… I krenulo je, kao i obično početkom ožujka. Dugačka zimska veslačka stanka došla je za članove VK Jadran kraju nastupom na prvoj regati Kupa Dalmacije u Splitu. Memorijal Zlatko Celent okupio je, naime, baš sve regionalne klubove na otvaranju veslačke sezone, a loši vremenski uvjeti odnosno jako jugo i kiša odgodili su održavanje regate za jedan dan pa se umjesto u subotu veslalo u nedjelju.

Veslači Jadrana bili su ovaj put vrlo uspješni na regatnoj stazi u Spinutu pa su uz sedam prvih, pet drugih i dva treća mjesta osvojili i ukupne pobjede u kategorijama mlađih juniora i juniora, kazuje Petar Milin, trener kluba.

Regata je započela vrlo dobro i to uvjerljivom pobjedom juniorskog četverca bez kormilara kojeg su veslali Josip Banović, Filip Pedić, Andreas Vaško i Matija Milin. Drugu pobjedu donio je kadetski četverac na pariće Lovre Babajko, Petar Fuzul, Stipe Vujević i Jakov Šandrić. Niz su nastavili osmerac mlađih juniora Aldo Jelenković, Borna Babajko, Mate Anić Milić, Ivan Tokić, Lovre Martinov, Luka Ramić, Maroje Andrić i kormilar Gabrijel Horžić i Tomislav Žuža.

Pobjede su također ostvarili Josip Banović i Filip Pedić u juniorskom dvojcu bez kormilara, četverac s kormilarom mlađih juniora Nino Aleksić, Hrvoje Marić, Vito Fantina, Mateo Josipović i kormilar Filip Banović, dvojac na pariće mlađih juniora Leon Mikulić i Luka Smirčić, kao i kadetski GIG četverac u sastavu Luka Mijolović, Karlo Kolega, Ivan Sakić i Rafael Vukić s kormilarom Stipom Vujevićem, otkriva Milin na stranici VK Jadran.

[pullquote align=”left”]Jadranaši su ovaj put vrlo uspješni na regatnoj stazi u Spinutu pa su uz sedam prvih, pet drugih i dva treća mjesta osvojili i ukupne pobjede u kategorijama mlađih juniora i juniora, kazuje Petar Milin, trener kluba[/pullquote]Druga mjesta osvajali su ženski kadetski dvojac na pariće Ela Žuvanić i Maris Milin, samac kadeta B Lovre Lonić, dvojac bez kormilara mlađih juniora Ante Validžić i Luka Perović, samac seniora Ivan Bezinović i osmerac juniora Andreas Vaško, Matija Milin, Karlo Diklan, Dominik Božidar Milardović, Robert Ledenko, Valentino Stipčević, Roko Gulan, Juraj Batelja i kormilar Filip Banović od kojeg je pod Marjanom bio bolji Gusar.

Treći su bili seniorski dvojac na pariće Mate Ledenko i Jakov Denona i u samcu seniorki Iva Karačić. Četvrta mjesta osvajali su u samcu mlađih juniorki Rina Marcelić, dvojac na pariće mlađih juniora Tomislav Šaban i Dorian Matković, u samcu seniorki Iva Karačić i dvojac na pariće kadeta B Dino Rogić i Marko Marić.

VK Jadran, veslači

U memorijalnoj utrci seniorskih dvojaca bez kormilara u spomen na Zlatka Celenta pobjedu je odnijela kombinirana posada Jadrana Rijeke i Vukovara ispred dvije posade Gusara.

[pullquote align=”right”]Jadran je povijesno povezan s Gusarom i na taj način je dio njegove povijesti s time što je nastavio živjeti u njemu kroz dolazak zadarskih veslača i djelatnika u Split 1921, a poslije dolaska talijanske vlasti u Zadar[/pullquote]- Regatu je obilježila i svečarska atmosfera kojom je HVK ‘Gusar’ iz Splita, naš najtrofejniji veslački klub, započeo obilježavanje stogodišnjice djelovanja. Jadran je povijesno povezan s Gusarom i na taj način je dio njegove povijesti s time što je nastavio živjeti u njemu kroz dolazak zadarskih veslača i djelatnika u Split 1921, a poslije dolaska talijanske vlasti u Zadar. Tada je Jadranov dom zapaljen čime je klub morao privremeno prestati djelovati, podsjeća Milin, napominjući da je sportski kolektiv obnovljen tek nakon Drugog svjetskog rata.

Baš Zadrani Frano Dominis, vođa struke u Jadranu, i Antun Danilo, u Split su u tim danima donijeli, uz Jadranove brodove, i novo, profinjeno i svrsishodnije veslanje po kojem je tada zadarsko veslanje bilo poznato, a tome u prilog ide i činjenica da su Zadrani, odnosno veslači drugog zadarskog kluba Diadore, bili šesterostruki prvaci Italije u osmercu i prvaci Europe 1923. i brončani na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. Od tada na dalje počinje i uspon splitskog veslanja koji je rezultirao velikim uspjesima i osvajanjem medalja na svjetskim prvenstvima do naslova olimpijskih pobjednika.

Između ostalih Jadranovih veslača i djelatnika valja spomenuti i Aleksandra Vukića, člana Gusarevog osmerca prvaka Europe 1934., ali i braću Andru i Duška Žeželja koji su također veslali u Gusarevom osmercu na prvenstvu Europe 1929. i osvojili drugo mjesto. Prvi Jadranov predsjednik iz 1908. godine dr. Josip Jablanović i Antun Danilo izabrani su 1922. u upravu Gusara, otkriva Petar Milin, aktualni trener trofejnog kluba iz Donatova grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...