Je li odzvonilo neograničenom prometu na mobitelu?

Nastavi li se rast potrošnje sadašnjim ritmom, neograničeni podatkovni paketi mogli bi vremenom prilično poskupjeti, pa i posve nestati. Uhvatite ih dok možete.

Najveći telekomi u SAD-u zadnjih nekoliko godina postupno odustaju od neograničenih podatkovnih paketa. Oni ostaju u domeni razmjerno manjih telekoma, koji će se naći u sličnoj situaciji čim skupe kritičnu masu korisnika.

Naime, bežične mreže imaju relativno fiksne kapacitete, s manje fleksibilnim točkama zagušenja od onih na žici i manje manevarskog prostora. Kako im raste broj korisnika, mobilni operatori moraju stalno balansirati između onih koji koriste do dva gigabajta mjesečno i onih koji potroše više.

Prema podacima američkog ogranka T-Mobilea, prosječni korisnik pametnog telefona potroši između jednog i dva gigabajta mjesečno, 50 posto više nego lani.

Kućna potrošnja daleko je veća – prosječni korisnik američkog telekom operatora AT&T-a prije dvije godine mjesečno je potrošio do 21 GB podataka. Taj je broj sad vrlo vjerojatno veći, a većina potrošnje otpada na servise kao što su Netflix, iTunes i slični.

Taktika mobilnih operatora jednostavna je: nastoje privući više korisnika koji mjesečno potroše do dva gigabajta i pokušavaju dobiti one koji potroše 20 da to plate, piše PC Mag.

Kao i mobilni, i kućni internet ima gornju granicu do koje, prema sadašnjim kapacitetima i mogućnostima, može ići, samo što je ona daleko više postavljena – negdje oko 250 GB. No kako će se stvari razvijati jednom kad internet stvari dobije na zamahu, pitanje je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...