John Karavanić direktor nove tvrtke Tankerska Next Generation

Nova tvrtka koju osniva Tankerska plovidba, do sada radnog naziva Tankerska plovidba 2, zvat će se Tankerska Next Generation, skraćeno TNG, na čelu koje će biti direktor John Karavanić,  podrijetlom s Paga, rođen u New Yorku prije 47 godina.

Temeljeni kapital nove tvrtke bit će tanker koji se gradi u Južnoj Koreji. Nedavno je Tankerska plovidba povukla svih 626.385 dionica sa Zagrebačke burze što je uznemirilo male dioničare tog najvećeg hrvatskog brodara. Mali dioničari sada imaju tri mogućnosti, zadržati dionice Tankerske plovidbe, tražiti otkup dionica od strane Tankerske ili tražiti zamjenu svojih dionica s dionicama u novom društvu. Tankerska plovidba na početku će biti 100-postotni vlasnik nove tvrtke, nakon čega će ulagačima ponuditi ulaganje u kompaniju.

Iz Tankerske ističu kako zbog prilagođavanja promjenama na tržištu mijenjaju svoj poslovni model te kreiraju trgovačka društva unutar svoje grupe koja će biti kotirana na burzama i koja će moći bez ograničenja prikupljati ulagački kapital. Bankarski krediti brodarima diljem svijeta postali su nepovoljni, skuplji i restriktivniji na način da banke sada financiraju svega 50 do 60 posto nabavne cijene brodova, dok se prije taj omjer kretao oko 80 posto. Stoga Tankerska plovidba za svoj razvoj želi koristiti ulagački kapital. Kako je većinski vlasnik brodara Zaklada u korist zaposlenika koja je stvorena da se brodar zaštiti od neprijateljskog preuzimanja u vrijeme sumnjivih privatizacija, društvo ne može upisivati novi kapital i izdavati nove dionice, čime je onemogućeno izravno ulaganje u njega pa su rješenje pronašli u otvaranju novih tvrtki u kojima će u većoj mjeri moći sudjelovati vanjski ulagači.

Dionice s kojima se, kako kažu, minimalno trgovalo, povukli su s burze da bi se izbjegla konfuzija između dva slična društva, konkurencija između njihovih dionica te smanjili dvostruki troškovi kotiranja na burzi i nepotrebno dvostruko administriranje. Društvo čije će dionice biti izlistane na Zagrebačkoj burzi u svojem nazivu također nosi “Tankerska”, a računaju i na mirovinske fondove. Nova tvrtka će u svojoj imovini imati brodove, a prvi će u novu tvrtku ući brod koji se za Tankersku plovidbu gradi u Južnoj Koreji. U Tankerskoj najavljuju da će brod, čiji će suvlasnici biti ulagači u razmjeru svojeg ulaganja te će sudjelovati u njegovim prihodima, biti tek prvi u nizu. Naime, u svijetu se pojavila potreba obnove flote modernim, štedljivim i ekološki prihvatljivim brodovima koji će biti sve traženiji na brodarskom tržištu zasićenim starijim konvencionalnim brodovima. Plan je da u budućnosti svoje dionice izlistaju i na nekim od velikih inozemnih burzi, piše Poslovni dnevnik.

Prije 59 godina preteču Tankerske plovidbe, tadašnji Jugotanker osnovao je Ivan Paša kojemu je temeljni kapital bio dva broda, dok danas Mario Pavić, dosadašnji predsjednik Uprave Tankerske plovidbe pokreće novu kompaniju s jednim brodom koja bi stvarala flotu nove generacije, odnosno flotu ekoloških brodova kako smo prije napomenuli.

Novi direktor tvrtke Tankerska Next Generation – TNG John Karavanić,  dotadašnji voditelj komercijale u zadarskoj Tankerskoj plovidbi krajem protekle godine postao je predsjednik Nadzornog odbora “Viktora Lenca” u kojem Tankerska plovidba ima svoj vlasnički udio. On je kao i Pavić prošao ” školu ” u londonskoj tvrtci Alan Shipping Co. Ltd. London.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...