Kava i maslinovo ulje umjesto skupe kreme

Zimski mjeseci i previše sati u naslonjačima i zatvorenom itekako ostave traga na licu.

Većina nas proljeće dočekuje suhe, umorne kože i sivkasta tena. U danima, pak, kad se priroda oko nas budi, savjetuje aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović, ne treba propustiti priliku razbuditi i – kožu.

Unatoč uvriježenoj predodžbi da kvalitetna njega i papreno košta, u što nas nerijetko uvjeravaju raskošne reklame, koža lica može se osvježiti i ‘nahraniti’ već i s nekoliko desetaka kuna.

– Svakako. Izuzetak je ako odlučimo formirati svoj mali kućni laboratorij, pa investiramo u preciznu vagu i nekoliko temeljnih sastojaka. U tom slučaju, recimo, investicija može narasti na 300-400 kuna, ali onda obično imamo osnovne pripravke unaprijed za barem deset krema za lice – kaže naša sugovornica, koja nema nikakvih dvojbi između prirodne i kozmetike s umjetnim sastojcima.

– Ova druga ima blitz efekt, a dugoročno zapravo zagađuje kožu. Mineralna ulja, primjerice, začepljuju pore, parafin i vazelin zagađuju kožu, umjetni mirisi su potencijalni alergeni itd. Prirodni sastojci, pak, potiču kožu da sama regulira prirodne masnoće i obnavlja omotač koji čuva vlagu kože. Hladno prešana ulja su slična našim masnoćama i koža ih s lakoćom prepoznaje i ugrađuje u svoju strukturu. Eterična ulja, pak, djeluju protuupalno i svojevrsni su čistači kože – objašnjava neke od postulata prirodne kozmetike Anamarija Pažin Morović, koja se prirodnom kozmetikom bavi desetljeće i pol.

Svoja znanje dijeli i na radionicama, a za proljeće predlaže i kućni tretman dubinskog čišćenja kože. Odličan je, kaže, u kombinaciji s eliksirom za podmlađivanje.

– Dvije jušne žlice, keramičke ili drvene, zelene gline pomiješati s pola žličice maslinova ulja i destiliranom vodom u gustu kremu. Masku na licu, vratu i dekolteu ostaviti pet minuta pa isprati i nanijeti eliksir – savjetuje naša sugovornica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...