Kina namjerava do 2020. očistiti 60 posto gradova

Kina se obvezala da će do 2020. godine 60 posto njezinih gradova moći udovoljiti propisanim standardima glede zagađenja, posebice imajući u vidu činjenicu da će gradovi sve više biti pod pritiskom zbog migracije stanovništva sa sela u gradove.

Očekuje se, naime, da će se u nadolazećem razdoblju više stotina milijuna Kineza preseliti sa sela u gradove. S takvim priljevom stanovništva problemi s okolišem, posebice zagađenjem zraka i nedostatnom količinom vode, postat će još ozbiljniji jer će urbana infrastruktura biti preopterećena.

Gotovo svi kineski gradovi u kojima se bilježi razina zagađenja nisu ispunili zadane standarde. Tek tri od 74 velika kineska grada su zabilježila prihvatljivu razinu zagađenja.

Kina je već izdvojila sedam ključnih područja u kojima će pokrenuti probni program trgovanja ugljučnim dioksidom kako bi smanjila emisiju štetnih plinova koji uzrokuju učinak staklenika. Taj program je već pokrenut u provinciji Guandgong te gradovima Pekingu, Šangaju, Šenzenu i Tianjinu.

Državno vijeće, koje je donijelo plan borbe protiv zagađenja, također je obećalo veća ulaganja u poljoprivredna područja, tj. širenja čistih zona za proizvodnju hrane jer je hrana u Kini uvelike zagađena teškim metalima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...