Kišni prosinac, kišni siječanj, kišna veljača, kišni i ožujak…

Prvi marča, svaka travka vanka i ljubica plavka!

Tako kaže “stara narodna“, ponovit će nam je večeras u Dnevniku i Milan Sijerković, ali ni poslovice i mudroslovije predaka, ma koliko na iskustvu spravljene, nisu uvijek pun pogodak. Pa umjesto naznaka proljeća kroz ponistre i škure „čiribimbimo“ u pravi pravcati jesenski dan. Međutim, ništa novo, navikli smo na slične u minula dva-tri mjeseca. Kiša, kiša, kiša…

Nije da se ne ukaže sunce, proviri tu i tamo, ali tek stidljivo, da barem potvrdi onu drugu izreku otaca i djedova koja ipak naglašava: „ožujak luđak“.

Možda niste znali, ali zima je –iza nas. Nemate pojma niti da je bila- ni mi, no bila ne bila, po klimatološkom računanju proljeće počinje 1. ožujka. U klimatologiji godišnja doba startaju prvog dana u mjesecu pa smo uredno “odradili” puna tri zimska mjeseca, od 1. prosinca do 28. veljače, iako se ona koja zube ima ove sezone i nije iskazala.

[pullquote align=”left”]Umjesto naznaka proljeća kroz ponistre i škure „čiribimbimo“ u pravi pravcati jesenski dan. Međutim, ništa novo, navikli smo na slične u minula dva-tri mjeseca. Kiša, kiša, kiša…[/pullquote]Sudeći po prognozi neće ni u sljedećih tjedan dana, ali to ne znači da neće biti meteoroloških zanimljivosti. Proteklih dana svjedočili smo pljuskovima, grmljavinama, pijavicama i- tuči koja je u nekim sredinama Ravnih kotara prelazila veličinu oraha i jajeta. Led na cesti usporavao je u četvrtak navečer, izvještava HAK, promet na dionici A1 između Zadra i Šibenika.

E, sad, koliko to izgledalo u aktualnom trenutku daleko i nemoguće, sinoptičari nam pod tmurnim oblacima upravo sada vedro najavljuju da bismo se u more mogli hitnuti možda i već koncem travnja. Kraj veljače i početak ožujka dio je godine kada je površinska temperatura Jadrana u prosjeku najniža. More se sporije i grije i hladi od kopna, stoga za razliku od prizemne temperature zraka, površinska temperatura mora “kasni” s prosječno najhladnijim i najtoplijim razdobljem u godini oko mjesec dana za temperaturom zraka.

Osim temperature zraka, na temperaturu mora utječu i drugi čimbenici, među kojima je sigurno značajan vjetar. Tako bura, zbog oblika valova koje formira na površini, značajno ohladi površinski sloj vode, čak i ljetnim mjesecima, otkriva nam Crometeo portal.

Prisjetimo se, iako je ljeto 2013. bilo još jedno natprosječno toplo ljeto u nizu, na dijelovima Jadrana more je bilo relativno hladno duboko u ljeto, primjerice na šibenskom području čak i usred ljeta temperatura mora padala je do prohladnih 18 Celzijevih stupnjeva. Na to je dominantno utjecala česta pojava bure proteklog ljeta.

U srijedu je temperatura mora u Šibeniku bila 14 C, a uz obale srednjodalmatinskih otoka 15 stupnjeva. More je na hrvatskom dijelu Jadrana najhladnije na Kvarneru i Istri gdje je izmjereno 11 Celzija. Prema podacima projekta Adriatic Forecasting System, aktualne površinske temperature Jadrana na cijelom su području više od klimatološkog prosjeka za razdoblje od 2003. do 2012. Odstupanja su ponegdje preko tri Celzijeva stupnja. Pri tome je temperaturno odstupanje najizraženije uz talijansku obalu Jadrana, osobito sjevernog dijela, a na otvorenom moru odstupanja su znatno blaža.

[pullquote align=”right”]U subotu nam slijedi umjereno do znatno oblačno, često uz kišu, ponegdje i pljuskova s grmljavinom. U najvišem gorju moguć je i snijeg, a puhat će umjereno do jako jugo, na moru su prolazno mogući olujni udari pa je na sjevernom Jadranu moguća i ciklonalna plima[/pullquote]Hm, zanimljivo je prisjetiti se kakve su temperature mora bile nakon jakog zimskog prodora u prvoj polovici veljače 2012. godine. Evo, 15. veljače 2012. temperature mora su se kretale od 6 C na sjevernom Jadranu do 13 C ponegdje u Dalmaciji. Potom 1. ožujka 2012. temperature su bile od 9 C na sjevernom Jadranu do najtoplijih 14 C u Komiži. Dakle, izostane li veća hladnoća i bura u ožujku, možda u 2014. budemo dionici rekordno ranom početku kupanja!

Kakvo nas pak vrijeme čeka tijekom vikenda zna Rade Popadić iz Crometea:

Bit će umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu koja će osobito na sjevernom Jadranu biti obilna. Puhat će jugo, ponegdje na sjevernom Jadranu u nedjelju levant. I zadržat će se relativno toplo doba, prognozira „alfa i omega“ meteo-udruge iz Splita.

U subotu nam slijedi umjereno do znatno oblačno, često uz kišu, ponegdje i pljuskova s grmljavinom. U najvišem gorju moguć je i snijeg, a puhat će umjereno do jako jugo, na moru su prolazno mogući olujni udari. Prema kraju dana vjetar u skretanju na oštro i lebić, a na sjevernom Jadranu moguća je ciklonalna plima. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 5 do 8 C, uz obalu i na otocima od 8 do 13 C. Najviše dnevne temperature od 8 do 14 Celzija.

U nedjelju promjenjivo, bit će i oblačnih i sunčanih razdoblja, povremeno će padati kiša, ali i sniježiti u planinama zaleđa Kvarnera. Jugo će oslabiti, a navečer na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura. Temperature zraka bez većih promjena.

 

Na kraju, kako smo i počeli, tako i završimo tekst, s drevnim izrekama za –ožujak:

1.3. – Prvi marča, svaka travka vanka i ljubica plavka
2.3. – Ožujak luđak
3.3. – Ožujski prah je draži od srebra i zlata
6.3. – Ožujak laže i snijegom maže, ispod snijega travu kaže
7.3. – Kakvo fašnik vreme ima, tak se ravna i korizma
10.3. – Kak je na 40 mučenikov, tak bo 49 dni trpelo
11.3. – Ako u ožujku igraju mušice, za travanj pripremi rukavice
12.3. – Sveti Grgur papa, svaka zvjerad vanka
12.3. – Na dvanaest marča, lastavica vanka, zmija ispod kruga, dida iz komina
13.3 .- Poslije svetog Grgura svaka ptica gnjezdura
19.3. – Za Jožefovo zima z bičom poka!
19.3. – Sveti Josip, snigom posip
20.3. – Ožujska grmljavina, rodna godina
21.3. – Sveti Bene snigom krene. (sv. Benedikt).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...