Kninska bolnica se spaja sa šibenskom, a vukovarska s vinkovačkom

Opća bolnica “Hrvatski ponos” Knin spojit će se s Općom bolnicom Šibenik, a Opća županijska bolnica Vukovar s Općom županijskom bolnicom Vinkovci, predviđa među ostalim master plan koji će sutra biti predstavljen javnosti i ide u javnu raspravu.

Ta spajanja neće biti organska već funkcionalna pa će se smanjiti akutni kapaciteti gdje se preklapaju odjeli i poboljšati dnevna bolnica. Očekuje se brža mobilnost kadrova, odnosno pojedini će specijalisti iz jedne bolnice u određene dane u tjednu ordinirati u drugoj bolnici, pod egidom da liječnici idu pacijentima, a ne obrnuto.

 

Jedna županija – jedna bolnica

Da se ide po principu jedna županija – jedna bolnica, ministar Rajko Ostojić rekao je i prošli tjedan u Karlovcu, gdje je najavio da se master planom namjerava funkcionalno integrirati Opća bolnica Karlovac s ogulinskom bolnicom, gdje će se također neki odjeli ukinuti. Naveo je da je prošle godine karlovačka bolnica bila popunjena oko 64%, a ogulinska 51%, pa će spajanjem popunjenost biti optimalna, a troškovi će se smanjiti.

Prethodno su već spojene bolnica u Pakracu s požeškom, OB Nova Gradiška sa slavonskobrodskom, a Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i Bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik s varaždinskom. Takvih organskih spajanja, međutim, više neće biti.

 

Milinović: Bačen novac

Javnu raspravu o Nacionalnom planu razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.-2016., kako je službeni naziv master plana, napeto čekaju mnogi u sustavu. Bivši ministar zdravlja Darko Milinović ponavlja da se nije trebalo dati 200 tisuća eura inozemnim konzultantima, kad je on ostavio za sobom sve podatke na temelju kojih je master plan besplatno mogao napraviti HZZO ili Ministarstvo. Ostojić uzvraća: Išli smo po pravilima Svjetske banke, jer su prethodna iskustva kazivala da uvijek istrče parcijalni interesi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...