Knjižnica “doplovila” Veloižanima, Bibliobus uskoro i na drugim otocima

Napokon. Trebalo je čekati, ali se isplatilo. Novi bibliobus zadarske Gradske knjižnice, dar Stadtbibliothek Freiburg i Evangelističke župe Merzhausen, po prvi puta je krenuo prema otocima i stacionirao se na prvom stajalištu u Velom Ižu.

Drugi bibliobus zadarske Gradske knjižnice će svojim posjetima uveseljavati otočane i time proširiti usluge knjižnice na čitavu Zadarsku županiju. Podsjetimo, bibliobus je vrijedna donacija iz Njemačke, a nakon što je stigao u Zadar, potpuno je opremljen, napunjen građom i oslikan crtežima u čijoj su izradi sudjelovali profesori i učenici Prirodoslovno – grafičke škole Zadar. Na putu prema prvom stajalištu na Velom Ižu, pratio ga je i zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić.

Polasku je prethodila svečanost na kojoj su ravnatelj Ivan Pehar i ravnateljica knjižnice u Freiburgu, Elisabeth Willnat, potpisali Ugovor o suradnji između Gradske knjižnice Zadar i Stadtbibliothek iz Freiburga. Ovim činom suradnja će postati još dublja i uspješnija.

[pullquote align=”left”]Bibliobus je vrijedna donacija iz Njemačke, a nakon što je stigao u Zadar, potpuno je opremljen, napunjen građom i oslikan crtežima u čijoj su izradi sudjelovali profesori i učenici Prirodoslovno – grafičke škole Zadar[/pullquote]- Sretan sam što nam se pružila prilika za ostvarenjem ovog projekta. Posjećivat ćemo nekoliko primorskih mjesta i otoke Ugljan, Pašman, Dugi otok i Iž, istaknuo je ravatelj Ivan Pehar. Kazao je i kako je ovo financijski zahtjevan projekt, u čijem olakšavanju nesebično pomaže knjižnica iz Freiburga, te se zahvalio humanitarki Regini Kröner na vrijednoj donaciji “teškoj” 2.600 eura.

U ime Grada Zadra prisutnima se obratila pomoćnica pročelnika UO za kulturu i šport Snježana Jurinić.

Zadarska knjižnica jedna je od najboljih u Hrvatskoj, a ovo će doprinijeti još većoj razvijenosti i uspješnosti. Grad Zadar će i dalje pomagati u svim projektima, jer knjižnica to itekako zaslužuje, kazala je pomoćnica pročelnika.

Na samom kraju druženja, učenici Prirodoslovno – grafičke škole izveli su i zanimljiv igrokaz, kojim su kroz zabavne dijaloge ukazali svim prisutnima na važnost dobre knjige i čitanja.

Bibliobus ulazi u trajekt

[pullquote align=”right”]Polasku je prethodila svečanost na kojoj su ravnatelj Ivan Pehar i ravnateljica knjižnice u Freiburgu, Elisabeth Willnat, potpisali Ugovor o suradnji između Gradske knjižnice Zadar i Stadtbibliothek iz Freiburga. Ovim činom suradnja će postati još dublja i uspješnija[/pullquote]Pored navedenih, u projektu sudjeluje i Jadrolinija d.o.o. Rijeka.

Naravno da sam presretan. Treba kazati i kako se za dolazak biblobusa mora napose zahvaliti djelatnicima knjižnice iz njemačkoga grada Freiburga, koja je i zaslužna za donaciju biblobusa. Također, za oslikavanje bibliobusa zaslužni su profesori i učenici zadarske Prirodoslovne grafičke škole iz Zadra. Projekt se ne bi mogao realizirati da Jadrolinija nije ponudila pokrivanje većeg dijela troškova za trajektne karte busa i knjižničara. Bibliobus će inače imat 27 stajališta i obilaziti mjesta na Ugljanu, Pašmanu, Dugom otoku i Ižu, ali i na primorju Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Raštane, Sikovo, Sukošan i Debeljak, kazao je Denis Barić, predsjednik Otočkog sabora.

Mora se vjerovati kako je to samo početak u akciji širenja knjižnice na okolna županijska područja. Knjigu i slikovnicu zasigurno bi rado pročitali i prolistali mještani Molata i Zapuntela.

Na žalost, zbog neodgovarajuće ceste bibliobus ionako nebi mogao proći kroz Brgulje i nastaviti za Zapuntel. Šteta. Ipak, treba naglasiti da knjžnica u Molatu, koja je i jedina na ovom otoku ali i okolici, ima dvanaestak tisuća knjiga i zavidno veliki broj članova. Možda bi bibliobus trebao doći i do mjesta Molat jer mjesto Molat na istoimenom otoku, ima odgovarajuće trajektno pristanište. Doduše i Zapuntel ima trajektno pristanište i što bi falilo da i tamo dođe bibliobus?!, tek je jedan komentar na informaciju o kretanju bibliobusa postavljenu na facebook stranici Udruge za razvitak hrvatskih otoka…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...