Kod Zadra interventna međunarodna vježba za slučaj iznenadnog onečišćenja mora

Na trećem sastanku Upravljačkog odbora projekta HAZADR, održanom u Piranu, predstavljen je napredak po svim aktivnostima. Uz sudjelovanje projektnih partnera iz svih pet uključenih zemalja, potrebno je istaknuti i sudjelovanje predstavnika Lučkih kapetanija iz Pule, Rijeke i Zadra, kao i MRCC Rijeka, važnih dionika koji su uključeni u provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u RH.

Tijekom sastanka, najviše je bilo riječi o izradi „ATLASA“, web aplikacije koja bi ujedinila podatke o trenutnom kretanju plovila u Jadranu, potencijalnoj opasnosti tih plovila za okoliš, modela koji će predviđati razvoj potencijalne opasnosti, karte osjetljivih područja na Jadranu te bazu podataka o prostornom rasporedu opreme za intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora. Pilot verzija „ATLASA“ za morsko područje Zadarske županije biti će izrađena kroz slijedeća dva mjeseca i predstavljena početkom ljeta na projektnom sastanku kojega bi domaćin trebao biti upravo Donatov grad.

[pullquote align=”left”]Pilot verzija „ATLASA“ za morsko područje Zadarske županije biti će izrađena kroz slijedeća dva mjeseca i predstavljena početkom ljeta na projektnom sastanku kojega bi domaćin trebao biti upravo Donatov grad[/pullquote]Također, predstavljena je preliminarna verzija izvješća analize izvornih dokumenata koji uređuju zaštitu mora kod izlijevanja ulja, opasnih i štetnih tvari u zemljama Jadranske regije na temelju čega će biti izrađene smjernice za unapređenje pravnih okvira.

Drugog dana sastanka instituti iz Pirana, Trsta i Splita su prezentirali instalirane HF radare, financirane novcem iz Projekta, koji će služiti za kreiranje aplikacije za predviđanje dinamike kretanja štetnih tvari u slučaju izlijevanja.

Raspravljalo se i o održavanju prekograničnih vježbi intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora. Prva vježba, od dvije predviđene u projektu, održat će se na Sjevernom Jadranu u organizaciji Zadarske županije, navodi se pak u priopćenju sa sastanka.

Izradu scenarija i organizacija same vježbe Zadarska županija povjerila je konzultantskoj tvrtci OSEC d.o.o., koja je izradila prijedlog scenarija same vježbe i predstavila ga nadležnom Ministarstvu koje će i sudjelovati u organizaciji vježbe interventnih međunarodnih snaga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...