PROJEKT CENTRA ZA KULTURU DUG PEDESET GODINA

Kreće se s prikupljanjem predmeta za punjenje “vremenske kapsule”

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Početak upravo stupajućeg tjedna, početak je i jednog uistinu zanimljivog a za mala mjesta i spektakularnog projekta, pod nazivom- „Vremenska kapsula“. Kao dio ovogodišnjeg programa Centra za kulturu i informacije Pag, “kapsula” se radi po uzoru na neke svjetske gradove, a jedan takav je napravio i Steve Jobes u Aspenu, SAD.

Pogađate, cilj projekta je prikupiti predmete, fotografije, dokumente, simbolične količine paških specijaliteta, i to staviti u vremensku kapsulu koja će se onda otvoriti za ravno 50 godina, konkretno 2064., na neki prigodni dan. Oni koji će je otvoriti, moći će sve pregledati, nadopuniti novim materijalima i ponovno, kako bi ih se savjetovalo malim pisamcem, zakopati na pola stoljeća.

U kapsulu će se postaviti popis stanovnika Grada Paga, dokumenti o izborima 2013., popis vijećnika Gradskog vijeća, imena gradonačelnika i drugih dužnosnika, popis ustanova, udruga, tvrtki, dokumentaciju o kulturnim i zabavnim događajima u Pagu, popis djece u vrtiću i osnovnoj i srednjoj školi, razni upotrebni predmeti (žlice, cjenici, računi, mobiteli, posude i drugo znamenje aktualnog doba i trenutka).

[pullquote align=”left”]Buduća pokoljenja Paškinja i Pažana će vjerojatno s velikim oduševljenjem gledati što je pohranjeno u vremenskoj kapsuli, a danas mlade Paškinje i Pažani, koji će u tom periodu biti stariji ljudi, prisjetit će se svojega djetinjstva i rane mladosti prije pola stoljeća[/pullquote]Uz to, u kapsuli bi se trebala naći i simbolična količina Paškog sira u ulju u vakumiranoj posudi, paške soli, paškog meda od kadulje, sušene kadulje, a za one koji će otvoriti kapsulu stavit će se tradicionalna paška pića kako bi se mogli počastiti. Evala…

Buduća pokoljenja Paškinja i Pažana će vjerojatno s velikim oduševljenjem gledati što je pohranjeno u vremenskoj kapsuli, a danas mlade Paškinje i Pažani, koji će u tom periodu biti stariji ljudi, prisjetit će se svojega djetinjstva i rane mladosti. Pozivamo građane na suradnju, i to u naredna tri mjeseca, od 10. ožujka do 1. lipnja, na prikupljanje predmeta, obiteljskih fotografija i raznih dokumenata, na prikupljanje svega što može biti zanimljivo za stavljanje u vremensku kapsulu na pet desetljeća, tvrde iz CZKI-ja.

U radno vrijeme Gradske knjižnice, u kojoj se sakuplja kompletna građa, mogu se tako donositi manji predmeti koji su u svakodnevnoj upotrebi, kao na primjer obiteljske i druge fotografije, razglednice Paga, video i audio zapisi o Pagu, knjige i publikacije o Pagu, paški suveniri, poštanske marke, daljinski upravljači, žarulja, utičnica, telefon, čaša, upaljač, šibice, mobitel, CD, DVD, glačalo, razni manji komadi alata, svjetiljka, dioptrijske naočale, razni računi i formulari, PVC vrećice s natpisom, odjevni predmeti i drugo što bi eventualno bilo interesantno nekim nama nadolazećim pokoljenjima.

[pullquote align=”right”]Mogu se donositi manji predmeti koji su u svakodnevnoj upotrebi, kao na primjer obiteljske i druge fotografije, razglednice Paga, video i audio zapisi o Pagu, knjige i publikacije o Pagu, paški suveniri, poštanske marke, daljinski upravljači, žarulja, utičnica, telefon, čaša…[/pullquote]Dakako, organizator će potom odabrati predmete koji će se staviti u vremensku kapsulu, a one predmete koji neće ući u kapsulu građani će naknadno moći preuzeti u Centru za kulturu i informacije Pag. E, da, naravno da vas to zanima, prostor zakapanja vremenske kapsule je u parku na Goliji (kod restorana „Smokva“). Ključan cilj projekta je sačuvati predmete koji se svakodnevno koriste, a među kojima većina 2064. više neće biti u upotrebi kao danas.

Nekakva želja je pokazati budućim pokoljenjima Paškinja i Pažana što su njihovi preci koristili 2014. Također, u vremenskoj kapsuli će se nalaziti i dokumenti koji će za 50 godina imati posebno značenje kao što je popis stanovnika, odluke Gradskog vijeća, gradske uprave, a posebno će biti vrijedne fotografije, video i audio zapisi, ističu inicijatori i pokretači projekta.

Nije teško zamisliti, kažu, koliko ovakav projekt može biti zanimljiv. Na primjer, da je 1964. zakopana ovakva kapsula, danas bi pregledavali zanimljive predmete iz tog vremena i vremena na početku stoljeća. U to vrijeme u Pagu su radili, s naglaskom na radili, stolari, kovači, poslovao je čak i brico, postojale ribarske gajete, sol se proizvodila na bazenima, nije bilo kafića, televizije, a u kućama su se još povremeno koristile lumace, svijeće parafinke, lojanice, i toliko toga. U kapsuli bi bili stari telefoni, stara radija, deterđenti, i razni predmeti i dokumenti iz tog ranog doba.

U svijetu je tradicija stavljanja vremenskih “škatula” vrlo duga. Poznatije kapsule su u Flushing Meadows Parku u New Yorku, na Sveučilištu Oglethorpe, a također u New Yorku su 1938. i 1965. postavljene Westinghouse kapsule na Svjetskim izložbama. Konstruirane su tako da traju 5000 godina i tadašnjim stanovnicima Zemlje pruže bitne informacije o nama. Kapsula je zapravo toliko puno da se možda pitate kako to da neki kopač namjernik slučajno ne iskopa neku kapsulu, pokoje tisućljeće prije roka…

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar