Kreće se s prikupljanjem predmeta za punjenje “vremenske kapsule”

Početak upravo stupajućeg tjedna, početak je i jednog uistinu zanimljivog a za mala mjesta i spektakularnog projekta, pod nazivom- „Vremenska kapsula“. Kao dio ovogodišnjeg programa Centra za kulturu i informacije Pag, “kapsula” se radi po uzoru na neke svjetske gradove, a jedan takav je napravio i Steve Jobes u Aspenu, SAD.

Pogađate, cilj projekta je prikupiti predmete, fotografije, dokumente, simbolične količine paških specijaliteta, i to staviti u vremensku kapsulu koja će se onda otvoriti za ravno 50 godina, konkretno 2064., na neki prigodni dan. Oni koji će je otvoriti, moći će sve pregledati, nadopuniti novim materijalima i ponovno, kako bi ih se savjetovalo malim pisamcem, zakopati na pola stoljeća.

U kapsulu će se postaviti popis stanovnika Grada Paga, dokumenti o izborima 2013., popis vijećnika Gradskog vijeća, imena gradonačelnika i drugih dužnosnika, popis ustanova, udruga, tvrtki, dokumentaciju o kulturnim i zabavnim događajima u Pagu, popis djece u vrtiću i osnovnoj i srednjoj školi, razni upotrebni predmeti (žlice, cjenici, računi, mobiteli, posude i drugo znamenje aktualnog doba i trenutka).

[pullquote align=”left”]Buduća pokoljenja Paškinja i Pažana će vjerojatno s velikim oduševljenjem gledati što je pohranjeno u vremenskoj kapsuli, a danas mlade Paškinje i Pažani, koji će u tom periodu biti stariji ljudi, prisjetit će se svojega djetinjstva i rane mladosti prije pola stoljeća[/pullquote]Uz to, u kapsuli bi se trebala naći i simbolična količina Paškog sira u ulju u vakumiranoj posudi, paške soli, paškog meda od kadulje, sušene kadulje, a za one koji će otvoriti kapsulu stavit će se tradicionalna paška pića kako bi se mogli počastiti. Evala…

Buduća pokoljenja Paškinja i Pažana će vjerojatno s velikim oduševljenjem gledati što je pohranjeno u vremenskoj kapsuli, a danas mlade Paškinje i Pažani, koji će u tom periodu biti stariji ljudi, prisjetit će se svojega djetinjstva i rane mladosti. Pozivamo građane na suradnju, i to u naredna tri mjeseca, od 10. ožujka do 1. lipnja, na prikupljanje predmeta, obiteljskih fotografija i raznih dokumenata, na prikupljanje svega što može biti zanimljivo za stavljanje u vremensku kapsulu na pet desetljeća, tvrde iz CZKI-ja.

U radno vrijeme Gradske knjižnice, u kojoj se sakuplja kompletna građa, mogu se tako donositi manji predmeti koji su u svakodnevnoj upotrebi, kao na primjer obiteljske i druge fotografije, razglednice Paga, video i audio zapisi o Pagu, knjige i publikacije o Pagu, paški suveniri, poštanske marke, daljinski upravljači, žarulja, utičnica, telefon, čaša, upaljač, šibice, mobitel, CD, DVD, glačalo, razni manji komadi alata, svjetiljka, dioptrijske naočale, razni računi i formulari, PVC vrećice s natpisom, odjevni predmeti i drugo što bi eventualno bilo interesantno nekim nama nadolazećim pokoljenjima.

[pullquote align=”right”]Mogu se donositi manji predmeti koji su u svakodnevnoj upotrebi, kao na primjer obiteljske i druge fotografije, razglednice Paga, video i audio zapisi o Pagu, knjige i publikacije o Pagu, paški suveniri, poštanske marke, daljinski upravljači, žarulja, utičnica, telefon, čaša…[/pullquote]Dakako, organizator će potom odabrati predmete koji će se staviti u vremensku kapsulu, a one predmete koji neće ući u kapsulu građani će naknadno moći preuzeti u Centru za kulturu i informacije Pag. E, da, naravno da vas to zanima, prostor zakapanja vremenske kapsule je u parku na Goliji (kod restorana „Smokva“). Ključan cilj projekta je sačuvati predmete koji se svakodnevno koriste, a među kojima većina 2064. više neće biti u upotrebi kao danas.

Nekakva želja je pokazati budućim pokoljenjima Paškinja i Pažana što su njihovi preci koristili 2014. Također, u vremenskoj kapsuli će se nalaziti i dokumenti koji će za 50 godina imati posebno značenje kao što je popis stanovnika, odluke Gradskog vijeća, gradske uprave, a posebno će biti vrijedne fotografije, video i audio zapisi, ističu inicijatori i pokretači projekta.

Nije teško zamisliti, kažu, koliko ovakav projekt može biti zanimljiv. Na primjer, da je 1964. zakopana ovakva kapsula, danas bi pregledavali zanimljive predmete iz tog vremena i vremena na početku stoljeća. U to vrijeme u Pagu su radili, s naglaskom na radili, stolari, kovači, poslovao je čak i brico, postojale ribarske gajete, sol se proizvodila na bazenima, nije bilo kafića, televizije, a u kućama su se još povremeno koristile lumace, svijeće parafinke, lojanice, i toliko toga. U kapsuli bi bili stari telefoni, stara radija, deterđenti, i razni predmeti i dokumenti iz tog ranog doba.

U svijetu je tradicija stavljanja vremenskih “škatula” vrlo duga. Poznatije kapsule su u Flushing Meadows Parku u New Yorku, na Sveučilištu Oglethorpe, a također u New Yorku su 1938. i 1965. postavljene Westinghouse kapsule na Svjetskim izložbama. Konstruirane su tako da traju 5000 godina i tadašnjim stanovnicima Zemlje pruže bitne informacije o nama. Kapsula je zapravo toliko puno da se možda pitate kako to da neki kopač namjernik slučajno ne iskopa neku kapsulu, pokoje tisućljeće prije roka…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...