Lorencin: “Teška godina za hrvatski turizam s ruskog tržišta”

Ministar turizma Darko Lorencin poručio je s međunarodnoga turističkog sajma MITT u Moskvi da će ova godina s obzirom na političke konotacije oko Rusije, pad vrijednosti rublje te preslagivanja na ruskom turističkom tržištu biti jako teška za hrvatski turizam s tog tržišta. Nada se kako će se u suradnji s ruskim partnerima učiniti maksimum da se obrane lanjski turistički rezultati iz te zemlje.

Ministar je u telefonskom razgovoru za Hinu istaknuo i da teška godina s ruskog tržišta neće biti samo za hrvatski nego i za turizam brojnih drugih zemalja, među kojima i za Italiju i Španjolsku koja je, prema informacijama sa sajma, najveći gubitnik na tom tržištu jer prvi pokazatelji kažu da bi ove godine buking iz Rusije za tu zemlju mogao biti i oko 50 posto manji u odnosu na prošlu godinu.

Ruski touroperatori s kojima je danas razgovarao u Moskvi dostavit će prijedloge termina, aktivnosti i očekivanih efekata te bi se već u idućih tjedan dana mogle dogovoriti i konkretne aktivnosti kojim bi Hrvatska, već jednim manjim dijelom tijekom travnja, a više u svibnju i lipnju, jače djelovala na ruskom tržištu.

Posebno je razgovarao i s generalnim direktorom TUI Rusija Aleksejem Drobotovom koji mu je kazao da je Hrvatska, uz Tursku, tržište na kojem poduzimaju najviše aktivnosti i od kojeg imaju velika očekivanja, kao i da su svoju veliku tzv. info turu ove godine ‘prebacili’ iz Turske na Hrvatsku u sklopu koje će dovesti 200 agenata i 40 vrhunskih novinara i blogera.

U sklopu sajma Lorencin je danas razgovarao i s brojnim ruskim novinarima, najviše oko hrvatske ponude i nastojanjima da se sezona što više produlji, kao i o viznom režimu, što sada, kao i svi vizni centri u Rusiji, funkcionira normalno i dobro te su od početka ove godine do sada veleposlanstvo i hrvatski konzularni ured izdali već gotovo 900 viza.

Produljen je i rok valjanosti viza za Hrvatsku s 90 na 180 dana, to su sada višekratne vize, a svi Rusi koji su protekle godine bili u Hrvatskoj ove godine, kada je zatraže, vizu će dobiti na godinu dana, što je ministar Lorencin ocijenio velikim napretkom i olakotnom okolnošću u ovoj situaciji.

Ruske medije ministar je upoznao i s investicijskim projektima u hrvatskom turizmu, među kojima su i Kupari, za koje su zanimanje pokazala i dva ruska investitora, a prije otvaranja sajma obišao je i hrvatsko veleposlanstvo i konzularni ured u Moskvi.

U sklopu boravka na sajmu MITT (Moscow International Travel & Tourism Exhibition), koji je najveći međunarodni turistički sajam u Rusiji na kojem se ove godine predstavlja 1.800 izlagača i blizu 200 odredišta iz svijeta, među kojima i Hrvatska, ministar Lorencin razgovarao je i s predstavnikom talijanske turističke organizacije, turističkim predstavnicima Kine i drugih zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...