Matešić uoči moguće smjene: “S Lorencinom se razilazim u konceptu”

Hoće li direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić biti smijenjena, znat će se danas nakon sjednice Turističkog vijeća na kojoj će biti predstavljeno niz izvješća, među ostalim i njeno.

O tome hoće li vijeće prihvatiti ili ne izvješće ovisi i dalji status Matešić na poziciji direktorice.

No, navodno je pravi razlog smjene njezino odupiranje monopolističkom utjecaju dviju konzultantskih tvrtki na Turističku zajednicu.

Meri Matešić odlučila je progovoriti, a u njezinu je obranu stao i nezavisni saborski zastupnik blizak SDP-u Damir Kajin.

S ministrom Lorencinom sam do sada imala korektan odnos, no očito je da se razilazimo upravo u konceptu razvoja HTZ-a, rekla je Meri Matešić za emisiju HTV-a Hrvatska uživo. U videoprilogu donosimo razgovor s Meri Matešić i Damirom Kajinom iz emisije.

 

Reformirati sustav, ali ne pred turističku sezonu

Turističkih zajednica ima previše i sustav star 23 godine trebalo bi se reformirati, no nikako ne pred turističku sezonu. Poručio je to s konferencije za novinare na temu Tko vodi Ministarstvo turizma nezavisni zastupnik Damir Kajin.

Smatra da iza reforme turizma stoji namjera da se smjenom direktorice Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić ovlada sredstvima nacionalne turističke zajednice, i to preko stranih konzultantskih tvrtki.

Te tvrtke, THR iz Barcelone i Horwath Consulting, stalno dobivaju poslove na natječajima HTZ-a i jako dobro komuniciraju s ekipom iz Istre, ustvrdio je Kajin.

Kajin podsjeća da priča počinje smjenom Nike Bulića, dugogodišnjeg prvog čovjeka HTZ-a, koji nije bio sklon nekim muljatorima i nije im davao lovu koja se tražila, nakon čega je postavljena Matešić, ali kako je i ona odbila neka financiranja, doživjela je sudbinu sličnu Bulićevoj.

Nezavisni zastupnik tvrdi da je direktor THR-a Eulogio Bordas za HTZ pripremio novu sistematizaciju koju oni nisu ni naručili, a koja donosi novu organizaciju kojom se Matešić degradira na operativnu direktoricu i više nema utjecaja na financije.

Kako Matešić to nije htjela platiti, sad ju se smjenjuje, kaže Kajin.

Smatra da odgovornost dijelom snosi i Vlada jer dopušta da preko ministarstva te poslove isključivo vodi jedna politička opcija.

Jučer je ministar turizma Darko Lorencin na pitanja novinara u vezi s nagađanjima o smjeni direktorice Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić odgovorio da HTZ ima svoja tijela i procedure te da će se ovaj petak sve znati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...