Milanović poručio sa sjednice Vlade: “Ne ukidamo poticaje za zapošljavanje!”

Premijer Milanović na početku sjednice Vlade osvrnuo se na napise da se ukidaju poticaji za zapošljavanje zbog rebalansa proračuna, pišu 24sata.

Podsjetio je da je bilo onih koji su se rugali kada je ta mjera uvođena jer su smatrali da se time uvodi privremeni rad i ruši se cijena rada. – Podatak je da je 60 posto onih koji su tako radili kroz poticajne mjere naše Vlade našli posao i zaposlili se. Ništa ne ukidamo. Čekamo europske garancije za mlade koje će doći tijekom ove godine. Oni koji su već u programu bit će i dalje u programu – kazao je Milanović.

Vlada je na današnjoj sjednici trebala prihvatiti izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojima će biti povećane plaće učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama.

Zakonom o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža od 1. travnja do kraja godine ukinuti su dodaci od 4, 8 i 10% na vjernost u državnoj i javnoj službi, koji su bili ugovoreni u granskim kolektivnim ugovorima. Vladinom pak uredbom povećava se koeficijent učiteljima i stručnom osoblju linearno 4%. Međutim, granski KU odnosio se i na nenastavno osoblje, a uredba o koeficijentima njih izostavlja. Nastavnici s manje staža dobili su uzeto natrag, oni najstariji samo djelomično

Strategija protiv siromaštva

Na dnevnom redu je i prijedlog strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. kao temeljnog dokumenta koji će omogućiti sustavan i zajednički pristup svih relevantnih dionika u rješavanju problema siromaštva i socijalne isključenosti, uz osiguravanje minimalnog standarda najugroženijem dijelu društva te sprječavanje novih pojava siromaštva i socijalne isključenosti.

Za ostvarenje tih ciljeva predviđene su aktivnosti u okviru osam strateških područja – obrazovanje i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i pristup zapošljavanju, stanovanje i dostupnost energije, pristup socijalnim naknadama i uslugama, pristup zdravstvenom sustavu, skrb o starijim osobama, borba protiv zaduženosti i financijska neovisnost te uravnoteženi regionalni razvoj. Vlada će donijeti tri odluke potrebne za raspisivanje javnog natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Natječaj će, kako je najavljeno, biti raspisan idući tjedan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...