Ministar Matić graditeljima: “Imate točno godinu dana da se izgradi zgrada”

U prostorijama biogradske Gradske vijećnice potpisana je u četvrtak Povelja o izgradnji stambene dvojne zgrade za potrebe zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata. Povelju su svečano potpisali Ministar branitelja RH Predrag Matić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez i direktor APN-a Slavko Čukelj u pratnji suradnika.

Radi se o zgradi u kojoj će biti ukupno 18 stanova namijenjenih potrebama hrvatskih vojnih invalida, a što bi se morala podići na predjelu Granda. Ugledne goste, ministra Matića, direktora agencije Čukelja, doministra Bojana Glavaševića i suradnike, kao i župana Zadarske županije Stipu Zrilića, gradonačelnik Knez primio je u vijećnici i izrazio zadovoljstvo time da se napokon pristupilo realizaciji projekta. I sam ministar pohvalio je suradnju, napose Grad Biograd koji je, kako je naglasio, sam osigurao preduvjete da se krene u izgradnju objekta.

Raduje me potpisivanje povelje za izgradnju prilagođene braniteljske zgrade, jer je to uistinu posebna prigoda. Uvjeren sam da ćemo se za godinu dana sresti na istom mjestu i našim braniteljima, uručiti ključeve njihovih stanova, jer oni su na njih čekali dugo i predugo, kazao je tom prilikom ministar prije nego su se uzvanici u koloni uputili u Ulicu Ivana Raosa.

[pullquote align=”left”]Radi se o zgradi u kojoj će biti ukupno 18 stanova namijenjenih potrebama hrvatskih vojnih invalida, a što bi se podići na predjelu Granda, u Ulici Ivana Raosa[/pullquote]Tu, na predjelu Granda, potom je na dijelu k.č.br. 3020/1, položen i kamen temeljac za dvije zgrade s po devet stanova, uz nazočnost znatnog broja branitelja i žitelja grada, a početak radova blagoslovio je i biogradski župnik don Ivan Mustać. Svečanom ozračju doprinijela je Himna koju je otpjevala Marija Blažević, profesorica glazbene kulture biogradske srednje škole, pored članica KUD „Kralj Tomislav“ u svojim živopisnim nošnjama.

U kraćem obraćanju gradonačelnik Ivan Knez kazao je kako je već sada u gradu izgrađenih 20-ak braniteljskih stanova, a rješavani su i pojedinačni slučajevi zbrinjavanja.

Novim projektom biti će riješen veći dio problema oko stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida, no pod upitnikom je još šest stanova, a što ćemo također nastojati riješiti u dogledno vrijeme i na čemu se radi. Mi ćemo u roku 10-ak dana dodijeliti i taj drugi teren za preostalu nekolicinu branitelja. Imamo doslovno svu potrebnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, a ako ministarstvo bude imalo sredstava i to će biti brzo izgrađeno, rekao je „poteštat“.

I Stipe Zrilić pozdravio je uglednike i branitelje kazavši kako bi najbolje bilo da uopće i nije bilo stradanja, no dužni smo barem pomoći u rješavaju njihovih problema.

To nije prvi projekt na području naše županije, no zasigurno je dobar primjer kako se zajednički mnogo toga može lakše riješiti. Jer ovdje nešto daje Grad, nešto ministarstvo, točnije APN, a upravo zahvaljujući tom zajedništvu ova će zgrada uskoro biti dovršena i njezini stanari imati dobre uvjete življenja, zaključio je župan.

[pullquote align=”right”]U kraćem obraćanju gradonačelnik Biograda Ivan Knez kazao je kako je već sada u gradu izgrađenih 20-ak braniteljskih stanova, a rješavani su i neki pojedinačni slučajevi zbrinjavanja[/pullquote]Ministar Matić imao se potrebu skupu obratiti i neposredno uoči polaganja temeljca.

Mještani Biograda na Moru, ponosni hrvatski branitelji, dali su veliki doprinos u Domovinskom ratu kroz brigade koje su djelovale na ovom području i hrvatska država je dužna odužiti se i uzvrati im na najbolji mogući način. Pa i tako da stambeno zbrine stradalnike, heroje, poboljša život hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Lokalna zajednica napravila je svoj posao, Ministarstvo branitelja osiguralo je sredstva, a preostaje nam samo da se izgradi zgrada. Napominjem, a uvjeren sam da će tako i biti, da na današnji dan iduće godine zgrada mora biti dovršena. I želim na istom mjestu ponovo biti vaš gost kako bih 20. ožujka 2015. braniteljima uručio ključeve stanova, poručio je ministar.

U Hrvatskoj je još oko 15 tisuća zahtjeva hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji koje treba stambeno zbrinuti. Ivica Arbanas i predstavnici braniteljske populacije očekuju da će se riješiti svi zahtjevi u što niti ne sumnja.

Moram istaći da sam zadovoljan. U ministarstvu branitelja ima jedna mlada ekipa, sposobna ekipa koja želi napraviti, želi pomoći i mi toj ekipi dajemo podršku dok god je to zbrinjavanje onako kako treba biti, iako kasno ali bolje ikako nego nikako, tvrdi predsjednik Hvidre Zadar.

Kako je kazao Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja, postoje jako dobri izgledi za skoro znatno ubrzanje procesa zbrinjavanja hrvatskih branitelja i stradalnika, i to dobivanjem značajnih novčanih sredstava iz strukturnih EU fondova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...