Na Krimu počeo referendum, kroji se budućnost poluotoka i Ukrajine

Na poluotoku Krimu u Ukrajini jutros su otvorena birališta za referendum, na kojem se kroji budućnost ovog crnomorskog teritorija, posljednjih tjedana trusnog zbog ruskih pretenzija i ukrajinskih obrambenih težnji. Birači su prvo svoju volju iskazali u Simferopolju, među njima i krimski premijer Sergej Aksionov, a ponuđena su im dva pitanja:

1. Podržavate li sjedinjenje Krima s Ruskom federacijom, kao konstitutivnog člana Federacije?

2. Podržavate li ponovno donošenje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dijela Ukrajine?

 

Itar-Tass podsjeća da su referendumski listići ispisani na trima jezicima – ruskom, ukrajinskom i krimsko-tatarskom, a mnogi glasači primjećuju da je to velika promjena, jer dosad su listići na svim izborima bili samo na ukrajinskom, a zbog toga ni imena stranaka nisu im baš bila jasna, naročito rusofonima.

Sudjelovanje na izborima moguće je samo registrira li se birač na glasačkom mjestu, odbačena je opcija glasanju u odsustvu, pa oni koji danas nisu na Krimu ne mogu glasati u inozemstvu.

Glasanje traje do 20 sati po tamošnjem vremenu (22 po moskovskom), a predviđa se da će podaci iz izlaznih anketa koje provodi Institut za sociološke studije, za agenciju Kriminform, budu poznati odmah po zatvaranju birališta.

Ukupno je oko 1,5 milijuna birača, koji bi, s obzirom na to da prevladavaju Rusi (58 posto), trebali glatko izglasati pripojenje Krima Rusiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...