Na Trg Petra Zoranića ugrađeni odvlaživači koji još nisu naručeni?!

U svibnju prošle godine otvoren je, iako bez tehničkog pregleda i uporabne dozvole, Trg Petra Zoranića. Stakleni pokrovi za dva arheološka lokaliteta na tom povijesnom trgu stavljeni su par dana prije službenog otvaranja, a metalna ograda uz kapitel do kafića Novi Caffe, bivša Kolona, jutro uoči proslave. Po nekim podacima, uz brojna odgađanja od strane Grada, nezadovoljstva izvođača, građana, itd. radovi su morali biti gotovi još u istom razdoblju 2012. godine. Radovi su trajali oko dvije godine iz objektivnih i subjektivnih razloga. Objektivni su bili arheološka istraživanja, poteškoće odabira kamena, klupa i materijala, prekidi radova za turističke sezone, dok su subjektivni uglavnom bili financijske prirode te poteškoće u izvođenju radova.

Priča o projektu vrijednom 9,5 milijuna kuna još uvijek nije gotova. Propusti 75.000 kuna nagrađenog projekta arhitektonskog ureda Krebel-Kostrenčić svakim danom nas sve više iznenađuju i zadaju sve više glavobolja ljudima koji su isti projekt nagradili i financirali, s proračunskim tj. novcem poreznih obveznika.

Staklene plohe na novouređenom zadarskom Trgu Petra Zoranića skliske su i opasne za prolaznike i šetače. Naime, nakon svečanog otvaranja ovog gradskog prostora nije prošao niti dan, a već su bili uočeni propusti. Naravno, pri tome očito projektanti nisu vodili računa jesu li ista ili slična idejna rješenja rađena prema uzoru na otvoreni ili zatvoreni prostor neke prestižne europske destinacije, a očito ni na klimu koja prevladava u našem podneblju.

Najčešći posjetitelji ostakljenih površina zapravo su djelatnici gradskih tvrtki “Nasada” i “Čistoće” koji oko podnih staklenih ploha postavljaju trake upozorenja i tako ograđuju stakla, ukazujući na opasnost od pada. Osim toga za kišnog vremena, naoblake i razvedravanja provode dosta posla i vremena i u pranju spornih podnih stakala te stoga slobodno možemo reći kako se posjetitelji ovog Trga osjećaju kao u dnevnom boravku, odnosno doma.

Trg Petra Zoranića, opće poznato je, poslije kiše postaje pravi “izazov”. Ostakljene površine na arheološkim lokalitetima izazvale su nebrojene padove turista, ali i domaćih ljudi. Iz Grada su svu odgovornost za promašaj i nedostatke ovog 9,5 milijuna vrijednog projekta prebacili na projektante Alesandru Krebel Kostrenčić i Alana Kostrenčića koji su postojeću zaštitu stakla, koje je po definiciji klizav materijal, tražili po uzoru na jedan muzej u Ateni. Iz Grada su im bili dali rok do 1. lipnja 2013. godine da riješe o svom trošku spomenuti problem, no prema dostupnim informacijama, on još nije ni približno rješenju.

Kondenzacija ispod stakla, Trg Petra Zoranića

– Projektanti su doduše ugradili čestice protiv proklizavanja, no očito ne u dovoljnoj mjeri. Koliko sam sada upućen, tehnologija stakla je konačno riješena te početkom sljedećeg tjedna očekujemo uzorak stakla koji bi nam trebao biti dostavljen na uvid kako bismo vidjeli je li staklo kvalitetno tehnološki riješeno te je li primjenjivo na Trgu. U traženju balansa između prozirnosti i sigurnosti pati ovo potonje. No, dobra je vijest, kako ističu iz Grada, da dodatni radovi porezne obveznike neće koštati ni kune, odnosno da je sva odgovornost na projektantima. Drugi problem koji staklene površine trpe jest kodenzacija i zamagljivanje, no i tome bi kroz tjedan dana trebao doći kraj kada se očekuje drugi odvlaživač budući da je jedan već stigao proteklih dana, kazao je u lipnju prošle godine Matko Segarić, tadašnji pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

Osim toga, nedavno, nakon što smo ustanovili kako se ispod stakala osim kondenzacije i vode, razvijaju mahovina, raste trava s poljskim cvijećem u punom cvatu i korov,  Segarić je još jednom spomenuo “sporne” odvlaživače.

Trava na Trgu Petra Zoranića u arheološkim iskopinama

– Predajom na korištenje Trga Petra Zoranića održavanje partera preuzele su za to nadležne tvrtke “Nasadi“ i ”Čistoća“, svaka za svoj djelokrug rada. “Nasadi“ vode računa o zelenilu, a ”Čistoća“ o urednosti partera, a ujedno prema svojem planu postavlja i zaštitne trake oko stakla. Odvlaživači su predviđeni projektom i ugrađeni su. Ukoliko nisu ispravni izvođač je dužan, kao i za ostale eventualne nedostatke u garantnom roku, otkloniti nepravilnosti, istaknuo je nedavno Segarić.

Prema novim informacijama iz Grad, Segarić je prema svemu sudeći nedavno kao i u lipnju protekle godine govorio neistine pokušavajući dobiti na vremenu rješavanja ovog preskupog projekta “s greškom”. Naime, doznajemo kako navedeni odvlaživači iz njegove priče još uvijek nisu stigli u Zadar jer nisu niti naručeni!

– Za radove na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića ishodovana je Izmjena Potvrde Glavnog projekta u kojoj su sadržane sve izmjene koje su nužno morale biti izvedene u tijeku građenja, kao i projektantska rješenja koja treba još izvesti da bi izvedeni radovi bili u skladu s tom dokumentacijom. Neće se ugrađivati “protuklizna stakla“, već će se na postojeća stakla nanijeti protuklizna zaštita. Radovi koje još treba izvesti (protuklizna zaštita, odvlaživači u Rimskim vratima ( “oktogon“ ), otvaranje otvora za ulaz u srednjovjekovna vrata), nužni su da bi se proveo tehnički pregled.  Ispitivanje probnih uzoraka protuklizne zaštite u Institutu u Zagrebu gotovo je i po dobivanju službenih pozitivnih rezultata izvesti će se protuklizna zaštita na postojećem staklu. Zbog roka dobave materijala i potrebnog tehnološkog vremena izrade, te vremena dobave odvlaživača , očekujemo da će svi radovi i tehnički pregled biti gotovi u roku od dva mjeseca. Odvlaživači još nisu naručeni, a po provedenom postupku nabave, cijena će biti poznata. Zajedno sa već izvedenim radovima, s uključenim svim dodatnim radovima, izvedenim i onima koji se trebaju još izvesti, koji su uglavnom “zamjenski“ radovi zbog okolnosti koje se nisu mogle predvidjeti tijekom projektiranja, ukupan trošak izgradnje Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića neće premašiti ugovoreni iznos. Povremeno čišćenje arheoloških nalaza i trave, po pozivu Grada Zadra vrši “Čistoća“, kao i privremeno postavljanje zaštitne trake oko stakla, dok se ne postavi protuklizna zaštita,  kazala je Marina Mihovilović Pajkin,  viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnošću u Gradu Zadru. dodajući kako, Iako naši sugrađani pokazuju inicijativu,  nemaju namjeru premještanja kipa Petra Zoranića na Trg nazvan njegovim imenom što bi zapravo bilo logično.

Prema svemu sudeći, ni arhitektonski ured Krebel-Kostrenčić, a niti Grad Zadar neće snositi nikakve konzekvence za propuste zbog loše izvedenog projekta, nagrađenog s 75.000 kuna, a vrijednog “samo” 9,5 milijuna kuna, a uz sve to slušamo i laži koje nam serviraju, očito svakodnevno, iz Gradske uprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...