Naglašeni nedostaci obrazovnog sustava i stručne prakse tokom školovanja

Održan je II. okrugli stol „Uzroci neravnoteže na tržištu rada – stajalište poslodavaca“ u sklopu projekta „PoTRaGA – Portal za Tržište Rada, razvoj Gospodarstva i mjere Aktivne politike zapošljavanja” u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Zadar.

Na okruglom stolu sudjelovali su partneri u projektu- predstavnici Grada Zadra, Ana Odvitović i Josip Milić, Slavica Morić i Jelena Buzov iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Lea Grdović iz HGK, Županijske komore Zadar, Ivo Marin iz Obrtničke komore, Lovro Jurišić i Nikolina Miočić iz Zadarske županije te predstavnici poslodavaca, uglavnom poduzetnika, sa zadarskog područja.

Okruglom stolu odazvalo se 12 predstavnika 11 trgovačkih društava iz Zadarske županije, a ukupno je bilo nazočno 25 sudionika. Jedno trgovačko društvo opravdalo je svoj izostanak, ali je uputilo pismeno priopćenje o temi, kazala je moderatorica, Miljenka Plazonić Bogdan, koja je u uvodu dala prikaz stanja zaposlenosti/nezaposlenosti u Zadarskoj županiji, nakon čega je uslijedila i žustra rasprava.

Njen cilj je bio definirati probleme u zapošljavanju sa stajališta poslodavaca, odnosno dobiti informacije na koji način bi trebalo oblikovati sadržaj portala ”PoTRaGA” da bi on mogao pomoći poslodavcima u traženju adekvatnih zaposlenika- educiranih, motiviranih i sa poželjnim radnim navikama.

Također, naglašeni su nedostaci obrazovnog sustava i organizacije stručne prakse tijekom školovanja, ali i izneseni primjeri kako se ti problemi mogu premostiti suradnjom poslodavaca i obrazovnih ustanova.

Projekt ”PoTRaGA” – Portal za Tržište Rada, razvoj Gospodarstva i mjere Aktivne politike zapošljavanja“, sufinanciran u sklopu programa IPA, IV. komponenta – OP Razvoj ljudskih potencijala, provodi se u suradnji pet partnerskih organizacija (Grad Zadar kao nositelj projekta te Razvojna agencija Zadarske županije – ZADRA, Hrvatski Zavod za zapošljavanje – Područni ured Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar). Ciljevi projekta su povećati zapošljivost ciljne grupe mladih nezaposlenih prekvalifikacijom i podizanjem njihovog znanja o poduzetništvu te doprinijeti uspostavi ravnoteže između ponude i potražnje na tržištu rada kreiranjem portala specijaliziranog za potrebe lokalnog tržišta rada.

U sklopu provedbe projekta organizirat će se četiri okrugla stola na temu „Uzroci neravnoteže na tržištu rada“, uz sudjelovanje predstavnika nezaposlenih osoba, poslodavaca i obrazovnih institucija. Cilj njihovog održavanja je pristupiti zajedničkom problemu s gledišta različitih dionika na tržištu rada te kroz, što je moguće više strukturiranu i usmjerenu raspravu, doći do zaključaka o mogućim uzrocima neravnoteže na tržištu rada.

Rezultati okruglog stola bit će objavljeni na web portalu, proizvodu ovoga projekta. Radi se o portalu kojega će koristiti i nezaposlene osobe i poslodavci, a gdje će se točno moći vidjeti što traži/očekuje svaka uključena strana.

 

OKVIRI UZ TEKST

 

1.

 

Okruglom stolu odazvalo se 12 predstavnika 11 trgovačkih društava iz Zadarske županije, a ukupno je bilo nazočno 25 sudionika. Jedno trgovačko društvo opravdalo je svoj izostanak

 

2.

 

Naglašeni su nedostaci obrazovnog sustava i organizacije stručne prakse tijekom školovanja, ali i izneseni primjeri kako se ti problemi mogu premostiti suradnjom poslodavaca i obrazovnih ustanova

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...