Najviše Oscara ‘Gravitaciji’, ’12 godina ropstva’ najbolji film

Čak sedam Oscara za Gravitaciju, ništa za ‘Američke varalice’ i ’12 godina ropstva’ kao najbolji film godine.

Došao je i taj dan – neobična zima 2014. filmski je obilježena još jednom, naizgled sasvim običnom dodjelom nagrada američke Akademije. Ali svaka dodjela Oscara je posebna upravo zato što je važna za novi naramak imena i naslova, ako ništa drugo onda kao prilika za veliko slavlje filma u samom Olimpu medijskog mainstreama, ali svakako i kao moćni marketinški alat onih kojima je ponekad uistinu potrebna magnetska privlačnost pozlaćenog kipića.

Budimo iskreni, Oscar nije ‘sveto pismo’ – ali nađe se između svih tih haljina, frizura i Ellen DeGeneres koja vodi show iz publike i dijeli pizzu nominiranima, uistinu dobrih filmova i poštenih odluka.

Ove godine, odluke su odnijele matematičku prevagu ‘Gravitaciji’, s čak sedam osvojenih priznanja, uključujući Oscara za najbolju režiju (Alfonso Cuaron), ali s dominacijom u tzv. tehničkom sektoru filmske umjetnosti. Cuaronovo slavlje nije značilo i pobjedu u kategoriji najboljeg filma – ’12 godina ropstva’ Stevea McQueena najbolji je film, s ukupno tri osvojena Oscara, za najbolju glumicu i najbolji scenarij po predlošku.

Matthew McConaughey srušio je nade Leonarda Dicaprija, ali i zadnju nadu ‘Američkih varalica’ da s briljantnim Christianom Baleom ne ispadne najveći luzer večeri. No čak i oni koji su navijali za ostatak sjajno probranog društva nekako su znali da će ‘Dobri dileri iz Dallasa’, također s tri osvojene nagrade, McConaugheyju donijeti prvog Oscara u karijeri te priliku da se raspriča glumeći čak i pri preuzimanju nagrade za glumu.

Ako ste očekivali da će Cate Blanchett biti proglašena najboljom glumicom, ne samo da ste se uskladili s kladionicama, već ste dobro očekivali – ‘Jasmine French’ Woodyja Allena omogućio joj je da održi jedan od najboljih dugih govora večeri, slaveći dostojanstveno svoj trijumf, deset godina nakon najbolje sporedne uloge u ‘Avijatičaru’.

Najbolji sporedni glumac je Jared Leto za ulogu u ‘Dobri dileri iz Dallasa’ – po očekivanju mnogih, jer zlostavljanje tijela i dalje se iznimno cijeni, posebno kada je tome pridodana i sjajna, radikalna transformacija teen idola u anoreksičnog transvestita. Leto, koji se s Russelom Brandom natječe za titulu najpopularnijeg imitatora Isusa, svojih je pet minuta iskoristio za nadahnuti maratonski govor koji je letio od seciranja obiteljskog stabla do nabadanja dnevne politike, ali neka mu – njegov veliki povratak igranom filmu razvalio je velika vrata.

Ne, Jennifer Lawrence nije najbolja sporedna glumica, ma koliko bi to fanovi možda željeli – odluka je pala na rasplakanu autsajdericu Lupitu Nyong’o, kojoj je ’12 godina ropstva’ prva dugometražna igrana uloga u životu.

Ispostavilo se da je ‘Čin smaknuća’ ipak previše kontraverzan da bi Akademija riskirala pravednom odlukom – Oppenheimerovo remek-djelo nakupilo je, valjda, dovoljno drugih nagrada do sada, dok je Oscar otišao u ruke ‘Pet metara od slave’, glazbenog dokumentarca o pratećim pjevačicama i pjevačima.

Ni u kategoriji animiranog filma nije se previše eksperimentiralo pa je tako najboljim proglašen veliki Disneyjev blockbuster ‘Snježno kraljevstvo’, iako je izbor ‘Let It Go’, skladbe iz istog animiranog hita, za najbolju pjesmu bio pomalo iznenađujući, s obzirom da su Robert Lopez i Kristen Anderson-Lopez (tko?) pobijedili Karen O, U2, Danger Mousea i Pharrella Williamsa.

Baš kao što je Spike Jonze s ‘Ona’, unatoč već osvojenom Zlatnom globusu, šokirao odnijevši Oscara za najbolji scenarij ispred nosa ‘Američkih varalica’.

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC: Jared Leto, ‘Dobri dileri iz Dallasa’
NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA: ‘Veliki Gatsby’
NAJBOLJA ŠMINKA I FRIZURA: ‘Dobri dileri iz Dallasa’
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: ‘Mr Hublot’
NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: ‘Snježno kraljevstvo’
NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI: ‘Gravitacija’
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM: ‘Helium’
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: ‘The Lady In Number 6’
NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: ‘Pet metara od slave’
NAJBOLJI FILM IZVAN ENGLESKOG GOVORNOG PODRUČJA: ‘La grande bellezza’
NAJBOLJE MIKSANJE ZVUKA: ‘Gravitacija’
NAJBOLJA MONTAŽA ZVUKA: ‘Gravitacija’
NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA: Lupita Nyong’o, ’12 godina ropstva’
NAJBOLJA KAMERA: ‘Gravitacija’
NAJBOLJA MONTAŽA: ‘Gravitacija’
NAJBOLJA SCENOGRAFIJA: ‘Veliki Gatsby’
NAJBOLJA GLAZBA SKLADANA ZA FILM, ORIGINALNE PARTITURE: ‘Gravitacija’
NAJBOLJA GLAZBA SNIMLJENA ZA FILM, IZVORNA PJESMA: ‘Let It Go’ iz filma ‘Snježno Kraljevstvo’
NAJBOLJI SCENARIJ PREMA PREDLOŠKU: John Ridley, ’12 godina ropstva’
NAJBOLJI IZVORNI SCENARIJ: Spike Jonze, ‘Ona’
NAJBOLJA REŽIJA: Alfonso Cuaron, ‘Gravitacija’
NAJBOLJA GLUMICA: Cate Blanchett, ‘Jasmine French’
NAJBOLJI GLUMAC: Matthew McConaughey, ‘Dobri dileri iz Dallasa’
NAJBOLJI FILM: ’12 godina ropstva’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...