NATO strahuje da će Rusi krenuti na istočnu Ukrajinu!

Proruske postrojbe danas su zauzimale ukrajinske baze na Krimu, a Ukrajina je najavila da će povući svoje vojnike s tog poluotoka i zatražiti od UN-a da ga proglasi demilitariziranom zonom. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je gradnju mosta kojim bi rusko kopno spojio s Krimom. Generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen strahuje da bi Rusija mogla krenuti i na istočnu Ukrajinu.

U večernjim satima istekao je rok koji je ukrajinski prijelazni predsjednik Oleksandr Turčinov postavio za oslobađanje admirala Segija Gajduka i ostalih talaca koje drže proruske snage na Krimu. Najavio je da će nakon tog roka vlasti izvesti “primjeren odgovor, tehničke i tehnološke prirode”. No, čini se da još nema tog odgovora.

BBC piše da su “krimske samoobrambene snage” zauzele mornarički centar za obuku ukrajinske vojske u Sevastopolju. Ubrzo su se oko centra okupili stanovnici koji su nosili ruske zastave. Ukrajinski vojnik rekao je da se još samo nekoliko ljudi nalazi u sjedištu mornarice u Sevastopolju. Njima je rečeno da ostanu preko noći i čuvaju opremu. Očekuju da će im sutra stići naredba o povlačenju iz baze. Na pitanje smatra li da je to kraj, vojnik je odgovorio da je “kraj jednog poglavlja”, ali da Ukrajina nikada neće prihvatiti gubitak Krima.

 

Ukrajinci gube sve više vojnih objekata na Krimu

Ruske snage navodno su opkolile bazu blizu krimskog grada Jevpatorije. Kompleks su navodno okružile ruske snage, uključujući i snajperiste, te traže predaju ukrajinskih vojnika. Ukrajinski sigurnosni šef Andrij Parubij kazao je da Ukrajina priprema zajedničku vojnu vježbu sa SAD-om i Velikom Britanijom.

Ukrajinska vlada odlučila je povući sve svoje vojnike iz baza na Krimu i tako poluotok vojno potpuno prepustiti Rusiji. Istodobno je Vladimir Putin najavio gradnju mosta za automobile i vlakove prema gradu Kerču čime bi rusko kopno spojio s Krimom. Za premoštenje tjesnaca širokog 4,5 km Rusija će uložiti tri milijarde dolara. Automobili se sada do Krima prebacuju skelom, a vlakovi idu ukrajinskim teritorijem. Most bi ukupno trebao biti dug 7,5 km.

 

Stvaranje opasne situacije

Ukrajinska vlada radi planove povlačenja vojnika i njihovih obitelji s Krima, rekao je ukrajinski sigurnosni šef Andrij Parubij. – Razvijamo plan koji će omogućiti ne samo da s Krima brzo i efikasno povučemo vojnike, nego i njihove obitelji – kazao je Parubij. Politički vođa i bivši boksač Vitalij Kličko danas je ranije zatražio da vojne snage lojalne Ukrajini privremeno povuku s Krima.

SAD je osudio rusko osvajanje ukrajinskih vojnih objekata i dodao kako je to stvaranje “opasne situacije”. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney govorio je o situaciji u Ukrajini nakon što su jutros proruske trupe potpomognute nenaoružanim “prosvjednicima” zauzele stožer ukrajinske mornarice u Sevastopolju na Krimu i na njemu podigle rusku zastavu. – Stalni pokušaji ruskih snaga da osvoje ukrajinske vojne objekte stvaraju opasnu situaciju. Osuđujemo te akcije – rekao je Carney i dodao kako SAD planiraju proširiti broj ruskih i ukrajinskih dužnosnika kojima su uvedene sankcije.

 

Ukrajinci postavili ultimatum

Ukrajinski prijelazni predsjednik Oleksandr Turčinov poručio je separatističkim vođama Krima da imaju tri sata za puštanje zapovjednika ukrajinske mornarice.

– Ako admiral Sergij Gajduk i ostali taoci, kako vojnici tako i civili, ne budu pušteni, vlasti će izvesti primjereni odgovor, tehničke i tehnološke prirode – napisao je Turčinov u priopćenju.

Podsjetimo, jutros su proruske snage osvojile mornarički stožer Ukrajinske vojske u Sevastopolju na Krimu. Prozapadna ukrajinska čelnica Julija Timošenko puštena je iz bolnice u Berlinu. – Na svaki način sam se vratila. Hvala svima koji su me podupirali i bili uključeni u borbu, žalim one koji ovo nisu očekivali – napisala je na Twitteru Timošenko.

 

Ukrajina uvodi vize za Ruse, Rusi izdaju putovnice stanovnicima Krima

Novoosnovana ukrajinska Nacionalna garda na Krimu ima oko tri tisuće pripadnika, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. Tvrdi da su te jedinice, kojima je nadležno njegovo ministarstvo, “lojalno svojoj prisezi Ukrajini te su potpuno funkcionalne”.

Ukrajina će uvesti vize za Ruse, rekao je ukrajinski sigurnosni šef Andrij Parubij. Rusi nisu morali tražiti vize za ulazak u Ukrajinu od raspada SSSR-a. U svojem priopćenju Parubij je optužio Rusiju da želi isprovocirati vojni sukob s Ukrajinom i omesti nadolazeće predsjedničke izbore. Izvijestio je da će ukrajinska vlada tražiti od UN-a da Krim proglasi demilitariziranom zonom i poduzme mjere da se ruske snage povuku s poluotoka. Rusija je počela izdavati putovnice za stanovnike Krima.

 

Biden prijeti izolacijom Rusije

Američki potpredsjednik Joe Biden danas se u Litvi sastao s vođama Litve i Letonije kako bi ih uvjerio da će SAD odlučno djelovati u vezi s ukrajinskom krizom. – Želim jasno reći da nepokolebljivo stojimo uz svoje baltičke saveznike u potpori ukrajinskom narodu, a protiv ruske agresije. Rusija će se suočavati sa sve većom političkom i ekonomskom izolacijom, dokle god bude slijedila taj mračni put – kazao je Biden.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite kazala je da ovo nije samo prijetnja za Ukrajinu, nego i za cijelu međunarodnu zajednicu. – Svjedočimo brutalnom korištenju sile u prekrajanju karte Europe i potkopavanju političke arhitekture uspostavljene u Europi nakon rata – kazala je litvanska predsjednica. Biden je uvjeravao svoje saveznike da će ih NATO i SAD zaštititi u slučaju napada. No, čelnici baltičkih država strahuju i zbog ekonomskih posljedica pojačanih tenzija u regiji.

 

“Najozbiljnija kriza od Hladnog rata”

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, govoreći o situaciji u Ukrajini, rekao je danas u Washingtonu da je Rusija “proizvela najozbiljniju sigurnosnu krizu od kraja Hladnog rata”.

– Vidjeli smo kako je Rusija poderala pravilnik međunarodnog prava pokušavajući ponovno nacrtati kartu Europe i u samo nekoliko tjedana stvorila najozbiljniju sigurnosnu krizu od kraja Hladnog rata – rekao je Rasmussen te dodao kako je takvo ponašanje protivno međunarodnim pravilima “i nema svoje mjesto u 21. stoljeću”.

– NATO će stati i stoji uz Ukrajinu. Branimo pravo svake nacije da sama odlučuje o svojoj sudbini – kazao je Rasmussen i dodao kako će nastaviti podržavati sve napore za traženje mirnog rješenja za ukrajinsku krizu koje će biti u skladu s međunarodnim pravom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...