Ništa od masovnog oprosta dugova građanima

Država priprema model predstečajne nagodbe za građane. Mogućnost oprosta duga dobilo bi 268 tisuća građana koji imaju dug manji od 100 tisuća kuna. Oni koji duguju više, morat će ići u stečaj, odnosno osobni bankrot, potvrdio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac na Hrvatskom radiju. Naglasio je da taj zakon rade u suradnji s Ministarstvom pravosuđa.

Prema podacima Financijske agencije, u blokadi je više od 307 tisuća građana, zbog neplaćenih obveza u visini 24,4 milijarde kuna. Više od polovice toga duga otpada na banke.

Lalovac je rekao da se država odlučila aktivno uključiti kako bi pomogla građanima u rješavanju njihovih problema. Model predstečajne nagodbe za tvrtke pokušat će se primijeniti na građane. Istaknuo je da pripremaju model kojim bi za stol doveli vjerovnike i pronašli rješenje. Izrazio je nadu da će i banke u toj priči pronaći svoj interes i sudjelovati u procesu.

Taj bi alat trebao dati rezultate već za šest mjeseci, istaknuo je Lalovac. Dugovi do 100 tisuća kuna rješavavali bi se u dogovoru s vjerovnicima, a oni iznad 100 tisuća kuna rješavali bi se kroz model osobog bankrota – uz staratelja, rasprodavanje imovine.

U cijelom procesu važno je koji će se kriteriji izabrati kao relevantni – hoće li to biti imovina, nezaposlenost. Ali uza sve ovo Lalovac naglašava – dug je uvijek dug i to će i ostati.

Predsjednik Udruge hrvatskih banaka Nenad Bohaček kaže da država može otpisati svoja potraživanja i inicirati da privatni sektor pomogne u tome. Rekao je kako je najvažnije pronaći način na koji bi dužnici vraćali svoje dugove te naglasio da se oni ne mogu tek tako oprostiti. Naveo je nekoliko primjera kojim je želio pokazati da je osobni stečaj veoma složen postupak – za njega je upitno kako bi na otpisivanje dugova, primjerice, za neplaćene režije reagirali oni koji ih redovito plaćaju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...