NK Zadar zakinuo pok. Tomislava Bašića za zasluženu počast!

Nakon što je u Zagrebu u četvrtak 20. veljače 2014. godine u 77. godini života preminuo Tomislav Bašić istaknuti sportaš, društveni i politički djelatnik te tada još aktualni zamjenik načelnika Općine Vir, mnogi sportski znalci s naše Kalelarge zapitali su se zašto dotičnom nogometaši NK Zadra na utakmici sa Splitom koja je odigrana na dan njegova sprovoda, u nedjelju 23. veljače 2014. godine nisu odali počast minutom šutnje. Naime, zadarski sportski krugovi ostali su zgroženi i vidno su revoltirani propustom uprave NK Zadra.

Prema riječima Mladena Baždarića, tajnika NK Zadar, delegat utakmice, Mladen Žugec, navodno je odbio zahtjev sportaša i uprave NK Zadar da tijekom trajanja utakmice Zadar – Split, protekle nedjelje u Splitu, nose crni flor, odnosno da se održi minuta šutnje u znak sjećanja na preminulog Bašića.

– Naša delegacija bila je na sprovodu, kupili smo vijenac i cijela procedura je odrađena kako spada. Na dan sprovoda odigrano je jedno kolo kada smo tražili da se u znak sjećanja na Tomislava Bašića održi minuta šutnje, ali delegat utakmice je rekao kako je to nemoguće izvesti jer “minuta šutnje” nije unaprijed najavljena te je to bio razlog zašto je našu inicijativu odbio te je stoga izostalo bilo kakvo odavanje počasti preminulom Bašiću, kazao je Baždarić.

Očekivano odavanje posljednje počasti Tomislavu Bašiću izostalo je i prije tri dana kada je Hrvatski dragovoljac osramotio Zadar na Stanovima s nevjerojatnih 4:0. Ovaj, za mnoge nogometne znalce, i sramotan propust, najviše govori o ljudima koji su ga bili dužni ispraviti. Naime, privatne razmirice, kako ističu, nisu smjele utjecati na grubo kršenje kolegijalnosti, odnosno na kraju i ljudskosti. Iako je pravno možda izostanak minute šutnje na dan sprovoda bio opravdan, barem je  u drugom navratu  propust svakako morao biti ispravljen, no nije. Stoga je, prema mišljenju mnogih naših sugrađana, NK Zadar svakako moralno zakazao u slučaju kada nije smio.

Reno Sinovčić (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Podsjetimo, Bašić se već od rane mladosti počeo baviti sportom, a s dvanaest godina započeo je nogometnu karijeru u NK Arbanasi. Od šesnaeste godine igrao je u NK Zadru, za koji nastupa sve do 1958. godine. Tada odlazi u Hajduk, da bi nakon godinu dana prešao u NK Šibenik, koji je u to vrijeme bio drugoligaš. Nakon Šibenika nastupa za zagrabačku Lokomotivu i kratko za Sisačku Segestu, a 1967. godine prelazi u američki nogometni klub Saint Louis, gdje igra s tada najpoznatijim jugoslavenskim igračima Šekularcem, Kostićem i Markovićem. Kao licencirani trener FIFA-e, od 1968. godine Tomislav postaje trener prve momčadi Zadra, gdje je trenirao sve uzraste u proteklih tridesetak godina i vodio školu nogometa. Današnje ga generacije najviše pamte kao nogometnog oca Luke Modrića, ali i drugih slavnih hrvatskih igrača. Njegovu školu prošli su vrsni igrači kao što su Saša Bjelanović, Dado Pršo, Marjan Buljat, Giovanni Rosso, i mnogi ostali.

Tomislav Bašić pokopan je na mjesnom groblju u Viru u nedjelju 23.veljače 2014. godine. Oproštajne karmine održale su se isti dan nakon sprovoda u restoranu “Kotarina” u Viru u organizaciji načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića. Pokopu u Viru nazočili su pored ostalih braća Zdravko i Zoran Mamić, kao i hrvatski nogometni reprezentativac čiji je nogometni put usmjerio upravo Tomo Bašić, Luka Modrić, koji je u Vir stigao direktno iz Madrida.

U dječaku iz Zatona Obrovačkog Bašić je prepoznao rijetko viđen talent. Pod njegovim nadzorom Luka je na Stanovima napravio prve prave nogometne korake i odradio prve treninge. Ostatak priče je poznat cijeloj Hrvatskoj. Nakon što Modrić nije prošao na probi u Hajduku Bašić je nazvao Zdravka Mamića iz Dinama. Sve ostalo je povijest.

Osim navedenih, Bašiću su posljednju počast odale i sve nogometne zadarske generacije od Gvida Mičića, Alda Bobanovića, Tonija Dijana, Miljenka Lazovića, Edija Kvartuča, Petra Zrilića, Vite Gajića te mnogih drugih, koji se i danas pitaju da li su crni flor i minuta šutnje izostali, kako kažu, na inzistiranje upravo Rena Sinovčića, vanjskog suradnika NK Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...