Obama: “Nećemo se uvući u to, SAD-u ne treba rat s Rusijom”

Američki predsjednik Barack Obama isključio je mogućnost američke vojne intervencije u Ukrajini. Rješenje sukoba između Ukrajine i Rusije zbog Krima Obama vidi u diplomaciji.

– Nećemo se dati uvući u vojni izlet u Ukrajini. Ne trebamo izazivati rat s Rusijom. Postoji bolji put i ja mislim da čak i Ukrajinci uviđaju da ne bi bilo dobro da se Rusija vojno angažira, to ne bi bilo dobro ni za Ukrajinu – poručio je Obama u intervjuu jednoj američkoj televizijskoj postaji.

Najavio je dodatne sankcije u idućih nekoliko dana za koje očekuje da će imati značajan učinak na rusko gospodarstvo.

‘Hladni rat’: NATO se boji da će Rusi krenuti na istok Ukrajine

U četvrtak se u Bruxellesu sastaju čelnici Europske unije koji će odlučivati o daljnjim sankcijama kao odgovor Rusiji koja radi aneksiju Krima, piše BBC.

Proruske postrojbe su, podsjetimo, u srijedu zauzimale ukrajinske baze na Krimu, a Ukrajina je najavila da će povući svoje vojnike s Krima i tražiti od UN-a da ga proglasi demilitariziranom zonom. Vladimir Putin, ruski predsjednik, najavio je gradnju mosta kojim bi rusko kopno spojio s Krimom. Generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen strahuje da bi Rusija mogla krenuti i na istočnu Ukrajinu. Rasmussen je rekao u srijedu u Washingtonu da je Rusija “proizvela najozbiljniju sigurnosnu krizu od kraja Hladnog rata”.

Istekao rok za puštanje talaca, čeka se odgovor Ukrajine

Proruske snage na Krimu su oslobodile ukrajinskog admirala Segija Gajduka. Podsjetimo, Ukrajina je dala Rusima rok za oslobađanje Gajduka i ostalih talaca koje su držale proruske snage na Krimu. Taj rok je istekao u srijedu navečer, a Ukrajinci su Rusima zaprijetili da će, ako ne oslobode taoce, izvesti “primjeren odgovor”. Tog odgovora nije bilo, a taoci su u međuvremenu pušteni, javlja BBC.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...