Obama: “Ovo nije novi Hladni rat, ali Rusija nas želi povući u sukobe!”

Ovo nije novi Hladni rat ali moramo snažno i odlučno odgovoriti na izazov našim idealima i samom međunarodnom poretku, poručio je predsjednik Barack Obama pred oko 2000 građana u kulturnom centru Bozar u Bruxellesu, gdje je održao ključni govor svoje europske turneje.

Obama je snažnim riječima portretirao Putinovu Rusiju kao opasnost, opisao kao pobornicu “snaga koje bi nas željele povući natrag u sukobe i korupciju”, ali i naglasio da je prostor za promjenu još otvoren te da SAD i EU žele snažnu, a ne slabu Rusiju.

– Želimo da Rusi žive u sigurnosti, prosperitetu i dignitetu kao i svi drugi, ponosni na svoju povijest. Ali to ne znači da Rusija može bezobzirno pregaziti svoje susjede. Nikakva količina propagande ne može učiniti ispravnim nešto što čitav svijet zna da je krivo – rekao je Obama.

– Ti Ukrajinci odbacili su vladu koja je potkradala svoje građane umjesto da im služi, i pokušavaju dosegnuti iste one ideale koji su nama omogućili da budemo ovdje danas – rekao je Obama koji je velik dio svoga govora posvetio tvrdnji da Europljani i Amerikanci ne smiju olako shvaćati teško stečenu slobodu, mir i prosperitet.

Odgovorio je i na dva primjera – odcjepljenje Kosova od Srbije i američku invaziju u Iraku – koja Moskva često spominje kao opravdanje ruske aneksije Krima ili barem kao dokaz licemjerstva Zapada. NATO je intervenirao na Kosovu nakon sustavnog nasilja i ubijanja koje je Srbija ondje provodila godinama, rekao je Obama, a i referendum o nezavisnosti je pažljivo organiziran u suradnji s UN-om. Zbog toga Kosovo nije usporedivo s Krimom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...