Obilježavanje Dana Grada Paga ove godine traje čak tri dana za redom

Poznat je program događanja uz Dan Grada Paga. Tako prigodna zbivanja počinju u četvrtak, 27. ožujka, u 19:00, Domu kulture, priredbom pod nazivom Gradu na dar, u organizaciji Dječjeg vrtića Paški mališani, Osnovne škole Jurja Dalmatinca i Srednje škole Bartula Kašića.

Dan iza, dakle u petak, 28.3., u 10:30 sati, u Kneževom dvoru na rasporedu je Svečana sjednica Gradskog vijeća, a subota, 29. ožujka, nam dovodi na zajednički koncert, u Dom kulture, Klapu Sol i Gradsku glazbu Pag. Početak je u 20:00.

U nedjelju, 30. ožujka 2014, program starta u 9:30 sati polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Pagu, potom slijedi u 10:30. Sv.misa u Zbornoj crkvi Marijinog uznesenja, pa potom u 11:30 –promenada i đir Gradske glazbe paškim kaleta, a velika završnica nudi odmah iza, Tortu za Dan Grada na Trgu Petra Krešimira IV.

Grad Pag je nastao 1443. godine preseljenjem stanovništva iz Starog Paga koji je bio čestim poprištem bitaka Rabljana i Zadrana. Novi je grad napravljen po urbanističkom planu poznatog hrvatskog graditelja Jurja Dalmatinca dobivši središnji trg i pravilni raspored ulica.

Danas Grad Pag čini 11 naselja: Bošana, Dinjiška, Gorica, Košljun, Miškovići, Pag, Smokvica, Šimuni, Vlašići, Vrčići i Stara Vas. Prema popisu stanovništva iz 2011. naselje Pag imalo je 2.849, a područje Grada Paga 3.846 stanovnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...