Odustaje li Sabo od nagodbe zbog pritiska iz stranke?

Rok do kojeg će se znati sudbina Željka Sabe u SDP-u istječe 4. travnja. Do tada je, naime, Županijski sud u Osijeku Sabi dao vremena da pokuša s USKOK-om sklopiti nagodbu u odnosu na optužbu za političku korupciju. Nagodi li se, to znači da je Sabo priznao krivnju za korupciju i zauzvrat dobiva manju kaznu.

 

Reperkusije i za stranku

U SDP-u su odmah rekli da im je to politički neprihvatljivo, a pri tom su stavu ostali i dalje.

– Nagodi li se, i time prizna da je počinio kazneno djelo, Sabo mora trenutačno dati ostavke na sve funkcije – kaže nam osoba iz samog vrha SDP-a pojašnjavajući da stranka ne može tolerirati kriminal i nezamislivo je da bi član Predsjedništva bila osoba koja je počinila djelo političke korupcije. Naš sugovornik dodaje da se Sabo ni sa kim iz stranke nije konzultirao, pa čak nije nikoga ni obavijestio da se namjerava nagoditi.

– Točno je da se radi o njegovoj koži, no to ima reperkusije na stranku i toga mora biti svjestan i snositi posljedice svojih postupaka – kaže naš sugovornik.

U četvrtak ujutro, zadnji dan pripremnog ročišta na sudu, kada je istjecao rok za nagodbu, Sabo se probudio u bolnici. Operiran je dan ranije zbog tegoba sa srcem. Iz bolnice se uputio ravno na Županijski sud u Osijeku i, nenadano, izjavio da se želi nagoditi s USKOK-om. Učinio je to, neslužbeno doznajemo, bez znanja jednog od dvojice svojih branitelja.

Na sud je, inače, došao u društvu zagrebačkog odvjetnika Tihomira Rubeše, a izišao s osječkim odvjetnikom Igorom Bancem. Ni jedan ni drugi kasnije nisu novinarima uopće spominjali moguću nagodbu, nego je ta informacija u javnost procurila neslužbeno. Osim što je izazvao zbrku i šok u SDP-u, Sabin je potez na ročištu, ocjenjuju stručnjaci, bio poprilično iznenađenje i s pravne strane.

“Nagodbe se tako ne sklapaju. Ne dolazi se pred suca i govori “ja bih se nagodio”, nego se pregovara prvo s tužiteljima pa se s gotovom nagodbom dođe na sud – objašnjavaju nam u odvjetničkim krugovima.

Kada u SDP-u govore o Sabinu potezu ističu da je imao podršku stranke dok je tvrdio da nije kriv, odnosno da je konstruirana priča kako je HDZ-ovu vijećnicu Mariju Budimir pokušao podmititi da okrene leđa HDZ-u i osigura mu većinu u Gradskom vijeću.

 

Manipulacije snimkama

Sabu su podržavali i nakon što je Vrhovni sud prihvatio kao dokaz tajnu snimku razgovora koju je načinila M. Budimir. Podršku za borbu na sudu imao je tim prije što prihvaćanje takve snimke smatraju skandaloznim presedanom. Sugovornik iz vrha SDP-a kaže da je to nedopustivo jer su ogromne mogućnosti manipulacije sa snimkama načinjenim bez znanja sugovornika i bez ikakve zakonske procedure i kontrole.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...