Oporba: “Došlo je vrijeme za izvanredne izbore gradonačelnika i Gradskog vijeća!”

Nedugo nakon napuštanja današnje sjednice Gradskog vijeća, oporbeni klub vijećnika DSU-u, HNS-a, HSLS-a i SDP-a priredio je tim povodom izvanrednu konferenciju za novinare u prostorijama GO SDP Zadar.

Htjeli bismo ovim činom upozoriti na sve što se događa unutar Gradskog vijeća a ne nosi ništa dobro građanima Zadra. Prije svega ne želimo i nipošto nećemo prihvatiti ovakav način rada, odnosno nerada gradske uprave, koja nakon puna tri mjeseca saziva sjednicu vijeća. Kao da ne živimo u gradu punom različitih problema, koje svi zajedno trebam i rješavati. Na kraju krajeva građani su nas za to i birali, kazala je Irena Dragić (SDP) pojašnjavajući u ime kluba vijećnika opozicije razlog odlaska sa sjednice i potom nastavila…

Pored toga što se sjednica sazvala nakon čitava tri mjeseca, nije niti odgovoreno u nekom razumnom roku na naša vijećnička pitanja koja smo postavili na prošloj sjednici održanoj 18. prosinca 2013. Dobili smo odgovore tek u materijalima za ovu sjednicu iako po poslovniku stoji da je gradska uprava dužna odgovoriti na vijećnička pitanja pismenim putem u roku petnaest dana. Imamo problem i s odborima koji se sastaju neposredni pred sjednicu vijeća, a sve češći je slučaj da u odborima nema kvoruma. Niz je nepravilnosti na koje želimo ukazati. Jednostavno, ovakav način rada je nedopustiv u jednom grau kao što je Zadar i nećemo prihvatiti da zbog različitih situacija u kojima se našla gradska vlast, odnosno HDZ, mi ne radimo svoj posao kako treba, poručila je Dragić ističući kako danas svjedočimo i razotkrivanju političke korupcije u gradu, što je napose ozbiljna i opasna stvar.

Kako bilo, sjednica će se nastaviti u 14 sati, jer je navodno HDZ postigao načelan dogovor s vijećnicima HSP-a koji se nisu pojavili na jutrošnjoj sjednici, kako bi sada ipak bili prisutni u poslijepodnevnom terminu zasjedanja. Definitivno je jasno da se ovdje radi o političkoj korupciji, dakle o nečemu čemu uzastopno svjedočimo nakon lanjskih lokalnih obora i dobivanja vlasti u novom mandatu HDZ-a. Na žalost nekoliko je interesnih skupina koje u ovom gradu blokiraju rad gradskoj upravi, a mi ne želimo biti taoci svega toga. Političku korupciju u današnje vrijeme treba razotkrivati prije nego što ona dođe na sud i to je uz ostalo naša zadaća. Tako ćemo raditi i ubuduće, a ono što zaista želimo je da nastavimo raditi u interesu građana. Pretpostavljamo da nas oni ne očekuju na popodnevnoj sjednici, da drže kako imaju ipak kvorum i da, baš kako su i navikli raditi, nevjerojatnih 26 točaka dnevnog reda mogu završiti u pola sata. No, naravno da ćemo se naći u vijećnici, ma koliko sjednica trajala. Međutim, nećemo dozvoliti da rade što žele i koliko misle da mogu mirno raditi. Posebno znakovito je bilo odmah danas kako je predsjednik vijeća preskočio prozivku, ne slučajno, nego zbog toga da se vidi kako u vijećnici nema vijećnika HSP AS-a. Konkretno, kao zaključak, vraćamo se na sjednicu zato što moramo postavljati pitanja koja zanimaju naše građane budući da se na sjednicama uporno ne pojavljuju točke koje su značajne za rad i život grada Zadra. Jedina prilika kad to možemo učiniti je aktualni sat, pri čemu svaki vijećnik smije postaviti samo dva pitanja, a pitanjima nema broja. Nama se u tri mjeseca skupilo 60 pitanja, prenijela je stav oporbe Irena Dragić iz SDP-a.

 

Njena stranačka kolegica Omerka Šarić na koncu je i dodala:

 

Umjesto slogana Zadar ne smije stati svjedoci smo da je Zadar stao u svakom pogledu. Umjesto rada od gradonačelnika do danas nema ni pisma ni razglednice u devet mjeseci proteka mandata. Došlo je vrijeme je nove izbore za gradonačelnika i za Gradsko vijeće Zadra. Ruka oporbene koalicije neće podržati nikakvu formalnu koalicijsku vlast i što se nas tiče pridružujemo se riječima dogradonačelnika Zvonimira Vrančića o nužnosti raspisivanja izvanrednih lokalnih izbora.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...