Pala i 391. Milenijska “fotkica” – IX Škraping Tkon

Petica, čista. Desetka, stotka… Ili koliko već ima kakva najviša brojčana ocjena, toliko su zaslužili organizatori devetog po redu izdanja nadaleko popularnog Škrapinga. To, naravno, što se tiče minula dva i nešto tjedna događanja u sklopu manifestacije kojoj su domaćini Tkon i otok Pašman. Napose kada je u pitanju dan D, odnosno natjecateljski u tri discipline nadmetanja i druženja pustolova i avanturista, s fantastičnom dozom adrenalina.

Tome se pridružio i fotograf Šime Strikoman. Na „licu mjesta“ uslikao je svoju 391. Milenijsku fotografiju koju je sam opisao na vlastitom facebook profilu, pa…

Šime Strikomana „IX Škraping Tkon“

Tkon, Otok Pašman, 08. ožujka, 2014. godine

Nakon Siska i Dubrovnika, Edita i ja jedva smo stigli prikupiti novu snagu, ali moram priznati s radošću smo se uputili u novu milenijsku akciju prema Otoku Pašmanu i luci Tkon.

Odredište koje mi nije nepoznato i manifestacija koju sam već zabilježio svojim aparatom: Škraping Tkon te 79. Milenijske fotografije „Brod do broda“ Biograd – Tkon.

Tkon je lijepo stihom opisala naša suradnica Željka Hasan:

 

Sve škrape Pašmana

Oštra kamena stijena,

hladnim kišama,

snažnim vjetrovima

i velikim valovima

izdubljena,

svojom oporošću

umjesto kao manu,

spretnim odabirom domaćina,

kao prednost

otoka Pašmana je predstavljena.

Osjetiti tu ljepotu,

neograničenu slobodu,

u utrci darovanoj

kamenu i moru,

moći će

u avanturu zaljubljenici,

u za svakoga gosta,

dobro pripremljenom Tkonu.

Upravo se to osjeti pri svakom našem koraku na Tkonu. Dobra organizacija, gostoljubivost susretljivost. Sve je krenulo od poziva načelnika općine Tkon Gorana Mušćeta i vrijednih suradnica Nadie Varunek i Julije Radović, koji želio upotpuniti program za sve sudionike škraping utrke. Ideja je da prije samog starta okupe svi sudionici u luci Tkon i na pripremljenoj sceni slože logotip manifestacije stilizirano stopalo poput slova Š.

Unatoč buri, uživao sam snimajući. Scenu smo pripremili Edita i ja jučer odmah nakon dolaska u Tkon. Usputno sam snimao kamerom predivne kadrove s broda, pa na licu mjesta dok smo radili. Obećao samo organizatora osim Milenijske fotografije i predivan video posvećen Tkonu i Škraping utrci, koja je dobila naziv prema stijenama, koje se u lokalnom narječju zovu škrape.

Na milenijskoj sceni okupilo se oko tisuću sudionika škraping utrke, koji su spremni za adrenalinski izazov ispred sebe, poput nas uživali u svježini suncem okupanog jutra s radošću podigli pogled prema milenijskom objektivu, koji je prema sunčanom nebu podigla dizalica tvrtke Bušljeta iz Zadra, kreirali

391. Milenijsku fotografiju Šime Strikomana,

kao pozdrav iz Tkona,

od ekipe koja stigla iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemlja koja voli prirodne ljepote, uživanje i aktivan život uz more, nezaboravna druženja i obećanja

vidimo se i do godine:

naravno u Tkonu!

Napisao je to i opisao doba, način, poticaj i povod snimka Šime Strikoman.

I opet za završetak slijedi onaj početak: petica, čista. Desetka, stotica…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...