Piloti iz Omana u hrvatskoj eskadrili Pilatusa i helikoptera

Danas u Zemunik dolazi prvih 16 studenata pilotske naobrazbe iz Omana. Prethodnica, njihovi zapovjednici iz stožera tamošnjih zrakoplovnih snaga, već je obišla i pomno razgledala bazu nadomak Zadra. Tijekom boravka u Zemuniku gostima iz Omana prezentiran je model školovanja hrvatskih vojnih pilota, a pažnju je privukla hrvatska školska eskadrila.

Poseban interes iskazan je za područja svih faza letačke obuke u Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zb koje se izvode na avionima Pilatus PC-9 i helikopterima BELL-206 B koje u svom sastavu ima i omansko kraljevsko zrakoplovstvo, kazali su gosti aerodroma.

[pullquote align=”left”]Poseban interes iskazan je za područja svih faza letačke obuke u Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zb koje se izvode na avionima Pilatus PC-9 i helikopterima BELL-206 B koje u svom sastavu ima i omansko kraljevsko zrakoplovstvo, kazali su gosti aerodroma[/pullquote]Inače, sve je krenulo nakon izložbe Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adiatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference) koja je održana u travnju 2013. u Splitu, gdje je izaslanstvo Sultanata Omana promatralo nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i oduševilo se vrhunskom izvedbom nastupa i osposobljenosti hrvatskih vojnih pilota. Uslijedili su kontakti i razgovori na temu o mogućnostima Republike Hrvatske da uz školovanje hrvatskih pilota, otvori vrata i za školovanjem vojnih pilota iz Sultanata Omana.

Prvi konkretni razgovori uslijedili su kada je izaslanstvo Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) posjetilo u veljači 93. zrakoplovnu bazu i Središte za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin” u vojarni Zemunik. Goste iz Omana tada su primili načelnik stožera HRZ i PZO brigadir Miroslav Kovač uz zapovjednike zemuničkih postrojbi pukovnika Karola Lučana i brigadira Dragana Oljice, a omansko izaslanstvo uz pilote iz njihovih letačkih eskadrila predvodili su vojni izaslanik u Londonu brigadni general Ibrahim Ali Mohammed Al Farsi i voditelj Obučnog pilotskog središta pukovnik Said Abdulah Zahir Al Bimani.

U nastavku posjeta Hrvatskoj izaslanstvo iz Omana primili su i zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Dražen Ščuri, kao predstavnici GS OS RH i MORH-a. Sve je okončano završnim razgovorima omanskog izaslanstva početkom ožujka kada je Zemunik posjetio i Načelnik za obuku Kraljevskih zračnih snaga Omana brigadir Salim Mohammed Almuqbali koji je ujedno i potpisnik Tehničkog sporazuma o obuci sklopljenog 5. ožujka 2014. u Zagrebu, a s hrvatske strane sporazum je potpisao zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Dražen Ščuri, priopćeno je iz baze u Zemuniku koja „malo po malo“ postaje i internacionalna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...