“Po-etika boje i oblika” Zvonka Čuline, slikara, pjesnika i humorista

Po-etika boje i oblika, naziv je izložbe slika postavljene u prostorijama biogradskog Zavičajnog muzeja. Riječ je o retrospektivi koju je Zvonko Čulina, slikar, pjesnik i humorista, ponudio Biograđanima na uvid, dok je samog autora i njegovo djelo nazočnim posjetiteljima na svečanom otvorenju predstavila akademska kiparica Lucija Dešković.

Likovni opus umjetnika predstavio je prof. Fabijan Lovrić, a na koncu i sam autor uradaka:

[pullquote align=”left”]Takozvana mala retrospektiva obuhvaća u postavu 45 izloženih slika, a izbor je radova nastalih u zadnja tri desetljeća[/pullquote]- U Biogradu sam izlagao desetak puta, što samostalno, što u sklopu udruge „ArtTotal“ koju sam i pokrenuo prije nekoliko godina. Ova takozvana mala retrospektiva obuhvaća 45 izloženih slika, a izbor je radova nastalih u zadnja tri desetljeća. Magično lirski Konstruktivizam ili kraće Lirski konstruktivizam je autentičan pravac odnosno princip slikanja zamišljene prirode, specifično apstrahiranje ljudi, stvari i situacija, koje su umrežene crno bijelom konstrukcijom, i upotpunjuju kolorirane točke, plohe ili poteze u prostoru slike koji opet povezani ili isprekidani pršte omeđujući tematiku, scene ili situacije, najčešće i uglavnom apstraktnu figuraciju, pojasnio je slikar.

Na slikarski način može se oslikati sve što nas okružuje, sva priroda i sve u njoj od ovovremene realnosti do imaginacije trenutka.

[pullquote align=”right”]Likovnjak, poznat Biograđanima i kao vrstan pjesnik, te humorista i basnopisac, morao se istom prigodom predstaviti i na tom planu rada[/pullquote]- Treba naglasiti da je taj način stvaranja prepoznat i adekvatno vrednovan, što najbolje potvrđuju i stručne ocijene i osvrti na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, kazao je Čulina čiji je postav otvorila Slavica Jeličić, dopredsjednica Gradskog vijeća Biograda.

Likovnjak, poznat Biograđanima i kao vrstan pjesnik, te humorista i basnopisac, morao se istom prigodom predstaviti i na tom planu rada. Tako je pročitao desetak pjesama iz nekoliko različitih stvaralačkih ciklusa, a sve to popratio je na gitari Ivan Golem, učenik biogradske srednje škole, što je doprinijelo kompletnom lijepom ugođaju večeri unutar muzeja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...