“Po-etika boje i oblika” Zvonka Čuline, slikara, pjesnika i humorista

Po-etika boje i oblika, naziv je izložbe slika postavljene u prostorijama biogradskog Zavičajnog muzeja. Riječ je o retrospektivi koju je Zvonko Čulina, slikar, pjesnik i humorista, ponudio Biograđanima na uvid, dok je samog autora i njegovo djelo nazočnim posjetiteljima na svečanom otvorenju predstavila akademska kiparica Lucija Dešković.

Likovni opus umjetnika predstavio je prof. Fabijan Lovrić, a na koncu i sam autor uradaka:

[pullquote align=”left”]Takozvana mala retrospektiva obuhvaća u postavu 45 izloženih slika, a izbor je radova nastalih u zadnja tri desetljeća[/pullquote]- U Biogradu sam izlagao desetak puta, što samostalno, što u sklopu udruge „ArtTotal“ koju sam i pokrenuo prije nekoliko godina. Ova takozvana mala retrospektiva obuhvaća 45 izloženih slika, a izbor je radova nastalih u zadnja tri desetljeća. Magično lirski Konstruktivizam ili kraće Lirski konstruktivizam je autentičan pravac odnosno princip slikanja zamišljene prirode, specifično apstrahiranje ljudi, stvari i situacija, koje su umrežene crno bijelom konstrukcijom, i upotpunjuju kolorirane točke, plohe ili poteze u prostoru slike koji opet povezani ili isprekidani pršte omeđujući tematiku, scene ili situacije, najčešće i uglavnom apstraktnu figuraciju, pojasnio je slikar.

Na slikarski način može se oslikati sve što nas okružuje, sva priroda i sve u njoj od ovovremene realnosti do imaginacije trenutka.

[pullquote align=”right”]Likovnjak, poznat Biograđanima i kao vrstan pjesnik, te humorista i basnopisac, morao se istom prigodom predstaviti i na tom planu rada[/pullquote]- Treba naglasiti da je taj način stvaranja prepoznat i adekvatno vrednovan, što najbolje potvrđuju i stručne ocijene i osvrti na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, kazao je Čulina čiji je postav otvorila Slavica Jeličić, dopredsjednica Gradskog vijeća Biograda.

Likovnjak, poznat Biograđanima i kao vrstan pjesnik, te humorista i basnopisac, morao se istom prigodom predstaviti i na tom planu rada. Tako je pročitao desetak pjesama iz nekoliko različitih stvaralačkih ciklusa, a sve to popratio je na gitari Ivan Golem, učenik biogradske srednje škole, što je doprinijelo kompletnom lijepom ugođaju večeri unutar muzeja.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...