Predstavljen Odbor za branitelje HDZ-a Zadarske županije, predsjednik Bruno Milin

U četvrtak navečer službeno je javnosti predstavljen lani utemeljen Odbor za branitelje Hrvatske demokratske zajednice Zadarske županije, a tom činu je sa suradnicima nazočio i Željko Dilber, predsjednik Nacionalnog odbora za branitelje HDZ-a, uz Nevenku Marinović, tajnicu Županijskog odbora HDZ-a.

Na nacionalnoj razini, HDZ je uspostavio ukupno 22 odbora, pa tako i Nacionalni odbor za pitanja hrvatskih branitelja. Pokazala se potreba da se takvi odbori uspostave na razini gradova i županija. Uloga odbora za branitelje HDZ-a je, navodi se u Programu, „okupljanje hrvatskih branitelja koji su spremni nakon obrane zemlje ponovno se angažirati kako bi političkim sredstvima nastavili tamo gdje su stali nakon njena oslobođenja“.

To je izgraditi Hrvatsku kakvu smo sanjali u Domovinskom ratu. Da branitelji još jedanput dragovoljno dadu svoj maksimum, i radni i intelektualni, za Domovinu i da svojim konkretnim djelima, aktivnim doprinosom, iskustvom, znanjem i primjerom poštenja i iskrene ljubavi prema zemlji, doprinesu općem boljitku branitelja ali i Grada, Županije i Republike Hrvatske, rekao je Bruno Milin, predsjednik Županijskog odbora za branitelje HDZ-a.

Naglasio je i kako će se itekako voditi računa o pravima branitelja:

[pullquote align=”left”]Na nacionalnoj razini, HDZ je uspostavio ukupno 22 odbora, pa tako i nacionalni Odbor za pitanja hrvatskih branitelja. Pokazala se potreba da se takvi odbori uspostave za razini gradova i županija[/pullquote]- Nije Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji je trenutno na snazi nekakvo sveto pismo, i hrvatska država i društvo će se mijenjati, takav je tijek vremena. Neminovan će biti i odmak od Domovinskog rata, branitelji će stariti i moramo osigurati da ta prava zaista budu učinkovita. Da branitelji nikada više u budućnosti ne budu u podređenom položaju, a predložit ćemo sigurno i neka nova zakonska rješenja da bi se to sve na koncu moglo i osigurati, kazao je predsjednik Odbora za branitelje županijskog HDZ-a i istakao kako će branitelji kao i do sada raditi prema načelima koja su ih krasila i odvela u pobjedu tijekom Domovinskog rata.

Poštenje, odanost, moral i vjera, u ono što radimo i za opće dobro branitelja i RH, poručio je Milin ističući kako je u Odboru branitelja Zadarske županije 51 osoba.

Tajnik je Tomislav Zelić, a Odbor čini pet pododbora: Pododbor za dignitet i sjećanje na Domovinski rat (voditelj Darko Banić), Pododbor za braniteljske udruge (voditelj Marko Čulina, umirovljeni specijalac), Pododbor za gospodarska pitanja (voditelj Davor Lonić), Pododbor za međunarodna pitanja (voditelj Danijel Telesmanić) i Pododbor za braniteljska prava i pravne poslove (voditelj Ante Babić).

Pododbor za dignitet Domovinskog rata Odbora za branitelje prati i potiče projekte povezane sa sjećanjem na hrvatske branitelje i Domovinski rat kroz razna obilježavanja obljetnica, poticanje pisanja knjiga o Domovinskom ratu, izdavanja filmova i drugih publikacija koje se tiču hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Cilj je izraditi sustav koji će se na svim razinama u hrvatskom društvu brinuti o promociji i dignitetu Domovinskog rata.

[pullquote align=”right”]Nije Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji je trenutno na snazi sveto pismo, i hrvatska država i društvo će se mijenjati, takav je tijek vremena. Neminovan će biti i odmak od Domovinskog rata, branitelji će stariti i moramo osigurati da ta prava zaista budu učinkovita[/pullquote]Pododbor za braniteljske udruge Odbora za branitelje surađuje s braniteljskim udrugama na svim razinama i potiče njihov rad. Cilj je naći model kako braniteljske udruge ujediniti na svim razinama u provođenju zajedničkih ciljeva povezanih s Domovinskim ratom i hrvatskim braniteljima.

Pododbor za gospodarska pitanja branitelja Odbora za branitelje brine se o uključivanju hrvatskih branitelja u gospodarski život. Cilj je motivirati i informirati hrvatske branitelje o mogućnostima uključivanja u samostalnu gospodarsku djelatnost.

Pododbor za međunarodna pitanja branitelja Odbora za branitelje poveznica je prema hrvatskim braniteljima iz BiH, hrvatskim braniteljima iz inozemstva, zatim prema strancima sudionicima Domovinskog rata, ali i prema veteranima drugih država. Cilj je prezentirati vrijednosti Domovinskog rata na međunarodnoj razini.

Pododbor za braniteljska prava i pravne poslove Odbora za branitelje prati pak provedbu zakona pravne i stručne pomoći te predlaže mjere za poboljšanje stručne i pravne pomoći hrvatskim ratnim vojnim invalidima, braniteljima i njihovim obiteljima iz Domovinskoga rata u vezi s ostvarivanjem njihovih prava na temelju priznatog statusa HRVI iz Domovinskoga rata, a koja im pripadaju na temelju zakona i drugih propisa. Cilj je trajna briga o provođenju prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji iz zakona i drugih propisa, a napose predlaganje novih zakonskih akata u rješavanju braniteljskih problema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...