Predstavljena “Mučenica”, knjiga prvijenac Želimira Periša

Ljepota riječi i stiha, dominirali su u prostorijama Gradske knjižnice Biograd na prigodnom druženju u povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena. Ravnateljica knjižnice prof. Jelka Sipina pozvala je u goste mlade pisce “ZAPIS-a”, koji su se kroz predstavljanje knjige i poeziju osvrnuli na žene i takozvane „ženske teme“o čemu su iz pozicije pisaca i pjesnika kazivali gosti događanja Želimir Periš, Iva Pejković i Staša Aras.

Predstavljajući svoju prvu knjigu, zbirku kratkih priča znakovitog naslova “Mučenice” mladi zadarski autor Želimir Periš ustvrdio je kako od iskona do danas, pa najvjerojatnije i u budućnosti o ženama uvijek pišu muškarci. Stoga je, kako on kaže, pokušao ispričati ove priče iz neke druge, ne posve, ali djelomično ipak ženske perspektive koristeći pritom svoju obitelj, suprugu i prijatelje, na taj način se kada se radi o toj tematici u svom prvijencu uspijevajući unijeti u neka posve nova zapažanja i saznanja.

[pullquote align=”left”]Predstavljajući svoju prvu knjigu, zbirku kratkih priča znakovitog naslova “Mučenice” mladi zadarski autor Želimir Periš ustvrdio je kako od iskona do danas, pa najvjerojatnije i u budućnosti o ženama uvijek pišu muškarci[/pullquote]”Mučenice” su knjiga u kojoj autor nastoji kroz petnaest ispričanih priča obuhvatiti vremenski raspon od mitskog doba pa sve do nekog budućeg vremena u kome žena uvijek i ponovo na neki način žrtva, mučenica…

U svakom slučaju knjiga je to koju bi prije svega trebali pročitati i proživjeti muškarci, jer žene su je već proživjele, ustvrdio je Periš. Valja kazati kako je autor knjige član udruge Zadarski pisci, ZAPIS, a voditelj je i brojnih radionica kreativnog pisanja. Pored priča piše drame i poeziju, a svoje uratke objavljuje u književnim časopisima i zbornicima u kojima je osvojio i više književnih nagrada.

Uz predstavljanje knjige nazočnima u biogradskoj knjižnici svoje su radove čitali i Iva Pejković poznata mlada spisateljica i autorica romana “Mačka u čizmama”, koja je tom prilikom pročitala nekoliko kratkih priča, među kojima “Nesanica” i “Lutka”, dok je Staša Aras čitala posebno zanimljiv zapis “Život japanske babe“i popularni „Svinjac“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...