Prodanović: “Sanader mi duguje dva milijuna kuna, ali ne znam hoću li ikad vidjeti novac!”

Slučajevi koje su otvorili Državno odvjetništvo i USKOK lagano idu prema svom pravosudnom kraju. Dio odvjetnika će se naplatiti, a dio će pak ostati kratkih rukava.

Koliko po slučaju može zaraditi “prva liga” hrvatskih odvjetnika koji su branili ili i dalje brane poznate optuženike: Sanadera, Polančeca, Čobankovića, Perkovića…? Radi li se tu o milijunima kuna po slučaju, kako neki pretpostavljaju, ili su iznosi ipak nešto niži.

– Neki slučajevi se otegnu na nekoliko godina, sadržavaju između 100 i 120 raspravnih dana. Tada se može zaraditi oko 100 tisuća eura, ali taj novac nije došao odmah, godine rada su tu uložene. A onda je pitanje hoćemo li uopće dobiti taj novac. To je, mogu reći, lutrija. Naime, klijenti koje trenutno branim nemaju novca jer im je sud blokirao račun, zabranio raspolaganje nekretninama, pa eto ne mogu dignuti ni kredit. Ali zato sam ja u jednu ruku njihov kreditor, tj. radim besplatno i ne znam hoću li se i kad naplatiti, iako sam uvjeren da ću ih osloboditi. Naime, kad odluka o oslobađanju postane pravomoćna ja šaljem svoj troškovnik na sud, a sud potom taj novac uplaćuje okrivljeniku, a on meni – kaže nam jedan poznati hrvatski odvjetnik kojega smo upitali koliko novca mogu (ne)očekivati odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u Sanaderovim slučajevima.

– To je teško reći, ako zbrojimo raspravne dane i slučajeve, moja procjena je možda do dva milijuna kuna, ali ne znam hoće li se i oni naplatiti. Sanaderu je blokirana imovina, a s time je povrijeđeno i njegovo pravo na obranu jer trenutno ne može platiti odvjetnike – ističe naš sugovornik, a mi smo pitali odvjetnika Prodanovića jesu li istinite procjene njegova kolege.

– Za “Fimi-Mediju” bilo je oko 130 rasprava, raspravni dan je oko 5000 kuna, dakle oko 650 tisuća kuna, a tu je i slučaj u kojem je nepravomoćno osuđen za ratno profiterstvo i “Ina Mol”. Ukupno bi se, sa drugim pravnim radnjama, tu moglo raditi o milijun i pol do dva milijuna kuna, ali je upitno hoćemo li mi dobiti taj novac. Bit ću iskren, Sanader je u početku plaćao, a kasnije se iscrpio, blokirana mu je imovina i ostao je bez novca. Mi ne radimo pro bono, ali za sada očito nema novca za naše troškove.

 

Dug put do pravomoćnosti

Također, Sanader sada ne može plaćati vještva i prevođenja, tako da je onemogućen u svojoj obrani, snalazimo se kako možemo. Naravno da naš odvjetnički ured ne može plaćati vještva i njegovu obranu kada ni sami nismo plaćeni, to gospodin Sanader zna i nemoćan je – iskren je Prodanović koji bi se mogao naplatiti ako Sanadera sud pravomoćnom presudom proglasi slobodnim. No, još je dug put do pravomoćnosti.

Primjerice kod Dražena Slavice, koji također nije raspolagao velikim sredstvima za obranu, Prodanović je išao na rizik jer je vjerovao da će ga osloboditi.

– I kada po pravomoćnosti naš klijent bude oslobođen svih optužbi, može proći još godina dana dok sud ne prebaci bivšem optuženiku novac, a on nama. Iskreno, mi zarađujemo više od prosječnih građana, ali da smo milijunaši, to i nismo. Milijunaši su korporativni odvjetnici koji imaju drugačije tarife, pa primjerice mogu i po nekoj radnji zaraditi od 50 do 100 tisuća kuna, a u konačnici na cijelom slučaju u kojem se barata velikim ciframa mogu izići s nekoliko milijuna kuna u džepu. Ogromni su nesrazmjeri između nas koji se bavimo kaznenim pravom i odvjetnika koji su specijalizirali trgovačko pravo – kaže Prodanović.

A ako Sanadera i pravomoćno proglase krivim, hoće li Prodanović i partnerica mu Sloković ostati bez svog novca?

Zakon treba promijeniti

– To je teško pitanje. Onda bi se mogli naplatiti od one imovine koje će biti deblokirana, a bit će deblokirano ono što ostane nakon što se namiri država – objašnjava Prodanović koji je i dalje uvjeren da će njegov klijent i bivši premijer biti oslobođen.

Anto Nobilo koji brani Polančeca, Perkovića, Boljkovca i niz drugih poznatih imena ističe da bi se trebao mijenjati zakon.

– Zakon treba promijeniti tako da sudac može dopustiti odmrzavanje nužnog dijela sredstava za obranu. Sada se blokira cijela imovina, i ona koja je pod sumnjom da je nezakonito stečena, ali i ona koju je optuženi stekao na legalan način tijekom života – kaže Nobilo.

Kontaktirali smo još neke odvjetnike, većina ih nije voljna govoriti o novcu, no jedan od poznatih krivičara se “otvorio”, ali je htio ostati anoniman.

– Nema zarade, to je gubitak jer ja na nekim slučajevima radim dvije, tri ili čak pet godina. Često i sam pokrivam troškove jer mi je klijentu blokirana imovina. Rodbina i prijatelji posude novac za prve mjesece, a onda i to presuši, svi mom klijentu okrenu leđa. Ima odvjetnika koji svojim klijentima neprofesionalno savjetuju nagodbe iako bi mogli dobiti slučaj, ali žele predmet riješiti u nekoliko mjeseci i odmah uzeti novac – kaže naš sugovornik.

Jedan od njegovih kolega pristao nam je iznijeti svoje “poslovne knjige” po kojima je lani imao prihod od milijun kuna. Ako ćemo tih milijun kuna podijeliti na 12 dijelova, njegovi mjesečni prihodi iznosili su oko 83.000 kuna. Nije loše, priznat ćete.

No, isti taj odvjetnik tvrdi da to nije puno u usporedbi s odvjetnicima koji zastupaju velike tvrtke i rade u sporovima koji su vrijedni primjerice 30, 50 ili 100 milijuna kuna. Takvi odvjetnici, ako zastupaju stranke u desetak takvih sporova godišnje, mogu imati čistu dobit od 10 i više milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...