Pupić Bakrač: “Karloviću ne smrdi na Smiljevcu ali mu smrdi na Diklu!”

Osvrćući se u svim stilu, kasno večernjim dopisima svim redakcijama, sinoć se, još jednom, očitovao gradski vijećnih Marko Pupić Bakrač, ovaj put na tematiku otpada na Diklu, ali i Centra za gospodarenje otpadom.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti.

Proteklih dana suočeni smo sa bizarnim reakcijama i goebbelsovskim metodama manipulacije oko problematike deponije u Diklu i Centra za gospodarenje otpadom koji je predviđen u srcu Ravnih kotara. Pokušava se na sve načine prodati teza da oni koju su protiv izgradnje centra na ovaj način i na ovom mjestu u stvari zagovaraju status quo oko rješavanja problematike Dikljanskog deponija. Naravno to je izvrtanje činjenica, pila naopako .

„Rješavanje“ Dikljanskog problema Božidar Kalmeta najavio je još 2000 godine kada je rekao da je to veći prioritet od izgradnje dvorane i bazena. Naravno to je bilo još jedno od mnogobrojnih neispunjenih obećanja slatkorječivog Kalmete. On i njegova desna ruka Zdravko Livaković okrenuli su se za njih daleko isplativijim projektima a rješavanje problema deponija do današnjeg dana nije se pomaklo s mrtve točke. Neispunjeno obećanje Dikljanjima i ostalim mještanima u blizini deponije Kalmeta je kompenzirao kao i uvijek u njegovom slučaju nenaplativim mjenicama, novim obećanjima. Sada kada situacija ne trpi više odgađanje rješenja on i njegovi stranački poltrončići odgovornost za svoj nerad, krive procjene i promašene odluke pokušavaju kao kukavičje jaje podvaliti drugima . A to su oni koji argumentirano i otvoreno progovaraju o opasnostima i nesagledivim posljedicama koje će nastati zbog njihove sulude političke odluke u sferi strogo stručne problematike .

Sada se na nas obrušavaju HDZ-ovi predsjednici M.O od kojih niti jedan nije našao za shodno ili nije smio iznijeti svoje mišljenje javno, za razliku od nas ,na raspravama ni u Gradskoj vijećnici, ni uBenkovcu ni u Zemuniku. Ti partijski poslušnici koji Kalmetinu maglu već godinama prodaju svojim sumještanima usuđuju se sve one koji drugačije misle i istupaju etiketirati, nazivati pojedinim mudracima koji pokušavaju bojkotirati projekt Biljane. Pa za informaciju takvima u te „pojedine mudrace“ spadaju listom gotovo svi stanovnici Ravnih kotara, tu među mnogobrojnima spada i prof. dr.sc. Stanko Uršić jedan od najeminentnijih hrvatskih stručnjaka oko zbrinjavanja otpada.

Još dalje su otišli u svom priopćenju u tvrtci Eko d.o.o nazvavši nas lažovima i manipulatorima. Pri tome se pozivaju jednu moju rečenicu izrečenu na javnoj raspravi u Zemuniku koju su istrgli iz konteksta, ako to nije manipulacija ja ne znam što jest. Simptomatično je da je to priopćenje nije potpisano. Vjerojatni razlog je da osoba koja ga je trebala i morala potpisati nema nikakvu vjerodostojnost. Kao što je svojevremeno u KK Zadru preuzeo odgovornost na sebe prešućujući nalogodavce i krivce za otkrivene nepravilnosti tako i danas odbija odgovoriti na višekratno postavljeno pitanje tko, kada i kako ? Tko je donio odluku o lokaciju Biljanje donje, kada ju je donio i kojim se kriterijima rukovodio ?

Možda najbolji primjer koliko je HDZ-ovim predsjednicima MO i direktorima osobni i stranački interes daleko ispred svih ostalih interesa je predsjednik MO Smiljevac i novopečeni direktor Višnjika Denis Karlović. Na raspravi u Zemuniku bio je vidno uzrujan, dobacivao sa strane i vrijeđao. Izgleda da čovjeku koji se proslavio glasanjem protiv interesa stanovnika svog kvarta u Gradskom vijeću ne smrdi na Smiljevcu ali mu smrdi u Diklu.

Osobno razumijem probleme stanovnika Dikla, Bokanjca i Kožina uostalom i sam živim 1000 metara zračne linije od deponije. Njihove pritužbe štetnog utjecaja deponije na zdravlje i okoliš su točne i opravdane. Međutim ne može se taj problem rješavati na način da se ugrožava zdravlje ljudi i okoliš na nekom drugom mjestu. Pogotovo ne u srcu ravnih kotara bazenu pitke vode i poljoprivredne proizvodnje.

Problem sa zbrinjavanjem otpada U Zadru i Zadarskoj županiji treba riješiti sveobuhvatno na stručan način a ne politikantski u korist pojedinih interesnih lobija, uskogrudno ne prezajući pri tom ni od pokušaja zavađivanja stanovništva Ravnih kotara i pojedinih gradskih kvartova.

Marko Pupić Bakrač
gradski vijećnik

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...